Fadde Darwich: Dörrvakterna har ingen trovärdighet

Publicerad
Uppdaterad
Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Tänk dig en vanlig

lördagskväll. Du dricker lite alkohol och går på krogen för en trevlig kväll med dina vänner. Alla är glada. Men allt går snett. En stirrig krogvakt irriterar sig på dig. Du kanske är för ful, för fet, för kaxig, för högljudd, spenderar för lite, är för mycket lantis eller har utländsk bakgrund. Då kan du kastas ut. Makten finns i vaktens bricka. Längst ut på teleskopbatongen finns en stålkula som kan knäcka ben. Är han ett rötägg kan han i stort sett bruka så mycket våld han önskar. Hans omdöme påverkas alltför ofta av droger som efedrin vilket gör att han får mer energi men också blir lättretad och våldsbenägen. Som kille kan du få stå maktlös och se din flickvän få ansiktet kört i gruset utanför restaurangen, få blusen uppsliten samtidigt som någon med ett hånflin kallar henne hora och studerar hennes bröst. Oavsett om du är kille eller tjej kan den trevliga kvällen sluta med att du får ansiktet sönderslaget och för första gången i ditt liv får känna smaken av ditt eget blod. När polis anländer hoppas du på upprättelse. Glöm det. I stället är huvudregeln att polisen "köper" vakternas berättelse. Sedan fortsätter helvetet. Dina kramper, chock och rödgråtna ögon iakttas och beskrivs som rejäl berusning. Du kan lika lite få polisen att kolla vaktens eventuella missbruk som du kan freda dig själv med blodprov. Du hamnar i arresten.

Mardrömmen fortsätter

. Åklagaren litar på vakt och polis. Du åtalas men din anmälan mot vakten läggs ned. I rättssalen har krogpersonalen synkroniserat sina berättelser. Det som hänt blir ditt fel. Ett trick för att få bort onödiga vittnen är att omedelbart släppa in kön så att de är borta när polisen kommer. Inte sällan finns stamgäster eller kompisar till vakterna bland de så kallat opartiska vittnena. Du har alla odds emot dig. Som kroggäst dricker du sällan vatten och är helt nykter. Vakterna förväntas däremot vara nyktra på jobbet. Det gör att deras trovärdighet värderas högre. Samhället måste upprätthålla respekten för vaktbrickan. Jag påstår inte att alla vakter är banditer. Tvärtom finns det många fantastiska krogar och krögare. Det finns många entrévärdar och krogvakter som gör ett strålande jobb och ger den service kunderna förtjänar. Jag påstår inte heller att alla gäster är änglar. Men jag vet att krogpersonalen ofta bär ansvaret för onödig våldsanvändning. Det tråkiga med krogvärlden är den mörka baksidan. Under mina totalt 24 år i bevakningsbranschen varav nio som vaktchef har jag sett det mesta som går att se. Jag har varje dag bevittnat en bransch full av lögner, ytligheter, droger, korruption, rasism och diskriminering. För mig blev det vardagsmat.

Under mina år som krogvakt

var jag ständig gäst i rättegångssalarna. Precis som mina kolleger lärde jag mig systemet. Jag har hört vakter ljuga om gästernas beteende för att motivera diskriminering och övervåld. Denna vecka är det dags för en ny rättegång. SSU:s ordförande Anna Sjödin möter krogpersonalen i rättssalen. Troligt är att flera ur personalen ska vittna och jag vet av erfarenhet att de vittnesmålen inte är något man slarvar med. Jag blir inte förvånad om Sjödin döms på samtliga åtalspunkter även om hon skulle vara fullständigt oskyldig. Hur kan det få fortsätta så här? Jag hoppas att uppmärksamheten kring Anna Sjödin leder till en offentlig debatt och nödvändiga förändringar så att inte fler drabbas. Jag är ledsen. Jag hade också velat veta vad som hände natten före jag fick se Anna Sjödin sönderslagen i tv. Men det kommer aldrig att ske. FADDE DARWICH Fadde Darwich har jobbat som dörrvakt sedan 1982. Mellan 1997 och 2006 vaktade han Spy Bars port. På 80-talet var han medlem i SSU i en månad.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag