Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Få bort stigmat – avskaffa informationsplikten för hiv

Axel Lilja lever med hiv

Jag är övertygad om att informationsplikten är en bidragande faktor till att hiv fortsatt är en stigmatiserad sjukdom.

Att regeringen nu utreder smittskyddslagen är välkommet.

Nu måste informationsplikten avskaffas helt, skriver Axel Lilja, föreläsare som lever med hiv.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Idag fattades ett beslut i riksdagen som rör plikten att som hivpositiv berätta om sin hivstatus innan man har sex, den så kallade informationsplikten. Regeringen har fått i uppdrag att analysera ifall smittskyddslagen uppfyller sitt syfte när det gäller informationsplikten för personer som lever med hiv. Jag välkomnar det beslutet.

När informationsplikten infogades i smittskyddslagen var syftet att minska antalet fall av hiv. Mycket tyder dock på att det som var lagens syfte då, kan vara kontraproduktivt och till och med ha motsatt effekt i dag. Det finns en betydande risk för att människor vaggas in i en falsk trygghet, där man tror att om hiv inte nämns innan man har sex, så kan man känna sig trygg. Forskning visar emellertid på att den stora majoriteten av överföringar sker när den som har viruset är ovetandes om det själv. Den som inte vet om att den har hiv, kan inget berätta. 

Nästa steg måste vara att avskaffa informationsplikten

Mot bakgrund av de senaste decenniernas medicinska framgångar har det sedan många år varit möjligt att få informationsplikten avskriven i sin journal. Förra året publicerades en studie där man fastställde att det är omöjligt att överföra hiv vid sex om man har en fungerande behandling. Runt 95 procent av alla personer som lever med en känd hivdiagnos har en fungerande behandling och ges därmed möjlighet att få informationsplikten avskriven. Vi har således tagit stora steg i rätt riktning för att förbättra livsvillkoren för personer som lever med hiv. Nästa steg bör bli att informationsplikten för hivpositiva avskaffas helt.

Fördomarna stämmer inte

Jag är övertygad om att informationsplikten är en bidragande faktor till att hiv fortsatt är en stigmatiserad sjukdom. Idag så är bara en av tio helt öppna med att de lever med hiv och en majoritet hade önskat att de hade kunna vara mer öppna med sin hivstatus. Min bild när jag har föreläst om hur det är att leva med hiv är att informationsplikten leder till att gemene person tänker på hiv som något lättöverförbart, farligt och omoraliskt. Inget av det stämmer!

Hiv är generellt sett ett svåröverförbart virus och som tidigare nämnt; omöjligt att överföra vid sex om du går på en fungerande behandling. Går du på en fungerande behandling så kan du dessutom leva ett långt och bra liv. Och vi som lever med hiv är troligen lika dygdiga eller omoraliska som folk i allmänhet. 

Jag hoppas att dagens beslut i riksdagen på sikt leder till att regeringen fattar beslut om att slopa informationsplikten för hivpositiva. Det är dags att ta nästa steg.

Axel Lilja

Föreläsare som lever med hiv