Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

F-kassan har inget direktiv om att ”pressa kostnader”

Försäkringskassan har en enda agenda – att i enlighet med rådande lagstiftning bedöma arbetsförmågan och besluta om rätten till ersättning, skriver Sten Eriksson.
Foto: CHRISTINE OLSSON/TT
Sten Eriksson, kommunikationsdirektör Försäkringskassan.
Foto: Per Groth

Den som har rätt till ersättning enligt lagstiftningen ska få det. Många har synpunkter på regelverket – men det är en politisk debatt som bör föras med andra än Försäkringskassan, skriver myndigheten i en replik till nätverket #116omdagen.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK. I en debattartikel här i Expressen signerad aktionen #116omdagen den 25 januari riktas kritik mot Försäkringskassan i allmänhet, och de filmer vi tagit fram om sjukförsäkringen och dess villkor i synnerhet.

Låt mig börja med att säga att vi har full förståelse för att det kan vara tufft att få ett negativt beslut på sin ansökan om sjukpenning. Men med det sagt har vi som myndighet en enda agenda – att i enlighet med rådande lagstiftning bedöma arbetsförmågan och besluta om rätten till ersättning.

Många har synpunkter

I vare sig lagstiftningen eller i det regleringsbrev vi får årligen finns något direktiv om att ”pressa kostnader” för sjukförsäkringen. Den som har rätt till ersättning enligt lagstiftningen ska få det. Många har synpunkter på regelverket, och det är en politisk debatt som bör föras med andra debattörer än Försäkringskassan.

Vad som däremot ingår i Försäkringskassans uppdrag är att informera om socialförsäkringen och de förmåner som myndigheten ansvarar för.

Eftersom villkoren för sjukförsäkringen reformerades av riksdagen på ett ganska genomgripande sätt för runt tio år sedan är det långt ifrån alla som känner till vad som gäller i dag. Det är inte konstigt då de flesta inte har personlig erfarenhet av längre sjukskrivningar. 

Missförstånd bör inte få fäste

För att försöka bringa mer klarhet om villkoren har vi valt att informera genom ett antal filmer på Aftonbladets hemsida och Youtube. Det är viktigt att det finns en kunskap i samhället om socialförsäkringen. Filmerna tar upp vanliga missförstånd. 

Varken försäkrade, anställda inom vården eller inom staten har något intresse av att missförstånd får fäste.


Av Sten Eriksson

Kommunikationsdirektör Försäkringskassan