Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

F-kassan har en vidrig syn på oss som är sjuka

Genom våra berättelser vill vi visa på hur sjukförsäkringen fungerar i dag och vilka konsekvenser ett avslag kan få, skriver debattörerna.
Foto: MAXIM THORÉ /BILDBYRÅN
Åsa Melander.
Maria Bergström.

Avhumanisering används för att uppnå målet om låga sjukpenningtal och minskade kostnader. 

Vi sjuka görs mindre mänskliga i mötet med Försäkringskassan. Vi blir till objekt som ska observeras och styras – och utmålas som inkompetenta, lata, fuskare som skor oss på andra, skriver nätverket #116omdagen.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Dagen före julafton presenterade Försäkringskassan fyra filmer om vad de anser är de vanligaste missförstånden kring sjukförsäkringen. På deras hemsida står det: ”Att sprida kunskap om socialförsäkringen är ett av de uppdrag som Försäkringskassan har och de här filmerna är ett sätt för oss att förtydliga hur det fungerar.”. Kampanjen går under parollen ”Försäkringskassan förklarar”. 

Ansvariga tjänstemän och politiker har redan tidigare jobbat hårt för att understryka Försäkringskassans förträfflighet i debattartiklar och uttalanden. Man slår fast att rättssäkerheten är hög, handläggningen välfungerande och att rätt person får rätt ersättning. Försäkringskassan poängterar att man följer lagen. Ett mantra som ofta förstärks med påståendet att hela 97 procent faktiskt får sin sjukpenning beviljad. De nya filmerna med samma budskap används till och med på annonsplats i kvällspressen.

Vi utmålas som lata fuskare 

Av samma artiklar och uttalanden kan vi också utläsa att vi sjuka har svårt att förstå och acceptera rättmätiga avslag. Vi utmålas som inkompetenta, lata, fuskare som skor oss på andra. Starka känsloreaktioner i mötet med Försäkringskassans personal registreras som trakasserier samtidigt som hot och trakasserier sägs ligga bakom en ohållbar arbetsmiljö. Filmerna går i linje med detta synsätt och budskapet om att all kritik bygger på de sjukas inkompetens förstärks genom en förminskande och överpedagogisk ton.

Det pågår en avhumanisering

Vi skulle vilja påstå att det man gör är att avhumanisera oss.

Avhumanisering är en propagandametod och psykologisk process som används för att göra sin fiende till mindre människa, för att själv behålla kontroll och enklare kunna rättfärdiga sina onda handlingar. Om jag ser en fiende som mindre mänsklig blir det både lättare att inte känna sympati med den som drabbas eller skuld för det jag gjort. 

Sjukdom ska vara mätbar för att vara giltig, även om alla sjukdomar inte låter sig mätas. Sjuka måste tillfriskna enligt en given mall för att accepteras, trots att sjukdom slår olika.

Vi sjuka görs mindre mänskliga i mötet med Försäkringskassan. Vi blir till objekt som ska observeras och styras av andra. Vi ska lyda och respektera. Vår egen erfarenhet av vår situation klassas som otillförlitlig och våra känslor och reaktioner på Försäkringskassans beslut omvandlas till något hotfullt och otillåtet. Att vi görs mindre mänskliga gör det lättare för Försäkringskassan att ta obekväma beslut och utan sympati legitimera sitt eget agerande.

Syftet: Att pressa kostnaderna

Uttalandena, debattartiklarna och kampanjerna spelar en viktig roll för att kunna rättfärdiga den bakomliggande politiken. Avhumanisering används för att uppnå målet om låga sjukpenningtal och minskade kostnader. Sjukdom ska vara mätbar för att vara giltig, även om alla sjukdomar inte låter sig mätas. Sjuka måste tillfriskna enligt en given mall för att accepteras, trots att sjukdom slår olika. Sjuka förväntas sakna kunskap och känslor kring sin situation och anses inte kompetenta nog att avgöra sina egna behov. För vi är mindre människor.

Att maskera propaganda – förlåt kampanjen – som ett redskap att sprida kunskap och fakta gör Försäkringskassans människosyn än mer obehaglig.

Det här är #116omdagen

Aktionen #116omdagen har som mål att minska avhumaniseringen. Att visa att personer i behov av sjukförsäkringen också är människor. Genom våra berättelser vill vi visa på hur sjukförsäkringen fungerar i dag och vilka konsekvenser ett avslag kan få, både för den sjuke och de som finns runtomkring. Vi vill visa att det är orimligt att säga att kritiken mot sjukförsäkringen handlar om missförstånd och okunskap. 

Ta oss på allvar!

Av Alice Abrahamsson

Amy Ingelman

Anita Andersson

Ann-Katrin Segerfeldt

Anna Billing

Anna-Lena Cicek

AnnaKarin Pettersson

Anneli Gisselson Brodin

Anneli Jakobsson

Annelie Bergman

Annika Zetterlund Elmbark

Bea Nallesdotter

Carin Victoria

Carina Daleby

Carola Nilsson

Cecilia Ekhem

Christina Swanström

Eva Karlsson

Eva Åkeblom

Frida Persson

Görel Ottosson

Helen Bruhno

Ida Koch

Ida Lidberg

Ing-marie Olsson

Ingela Burman

Irina Mellqvist

Jasmine Ramsin

Jessika Fernström

Joakim Söderberg

Julia Kitty Karlsson

Katarina Kicki Risshall

Katrin Friberg

Kristina Aspfors

Lena Liljequist

Lena M Karlsson

Lena Olsson

Liv Cecilia Jonsson

Madelene Petersén

Malin Carlbom

Malin Elofsson

Malin Snöman

Marcus Karlsson

Margaretha Svensson

Maria Bergström

Maria Hertzberg

Maria Nordin

Marie Bajnoci

Marie Borg

Marielle Marcus

Marit Landgren

Mikael Johansson

Mona Borgh

Monica Beckenäs

Monica Forsberg

Niclas Ek

Immaculate K Okello

Pia Flink

Rosie Back

Rosie Crowe

Sanna Laakso

Sara Alexandra Andersson

Silvy Strand

Sophie Rålin

Stefan Ekman

Stefan Hogland

Sture Eklund

Sussanne Svensson Lundberg

Sven Håkansson

Therese Lindholm Fd Helsing

Ulrica Alsmyr

Ulrika Ljungberg

Verena Toellner

Veronika Karlsson

Virpi Ikonen

Wiveca Andersson

Yvonne Blückert

Åsa Melander