Extrema övergrepp pågår – trots Nobels fredspris

Doktor Denis Mukwege (bilden) säger att inget har förändrats och läget för kvinnorna i Kongo fortfarande är katastrofalt, skriver Lars Arrhenius.
Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM
Lars Arrhenius är generalsekretare för Läkarmissionen.
Foto: Copyright © Håkan Flank, All Rights Reserved. De

Trots den unisona hyllningskören efter fredspriset tycks kvinnorna i Kongo redan ha glömts bort.

Utrikesminister Margot Wallström och biståndsminister Peter Eriksson, använd ert inflytande till att få stopp på de extrema övergrepp som sker, skriver Läkarmissionens generalsekreterare Lars Arrhenius.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | KONGO. Jag hade nyligen kontakt med Dr Denis Mukwege, en man som fick en nytändning och en försiktig tro på världen i samband med att han fick ta emot Nobels fredspris för sitt arbete på Panzisjukhuset i Demokratiska Republiken Kongo. Nu säger han att inget har förändrats och läget för kvinnorna i Kongo är fortfarande katastrofalt.        

Vi var nog många som trodde att Nobels fredspris och den stora uppmärksamheten som följde skulle leda till en verklig förändring i DR Kongo, men utmärkelser och uppmärksamhet verkar inte lett till handling. Sacharovpriset, Olof Palmepriset och nu senast Nobels Fredspris har inte förändrat situationen, och nyhetens behag börjar avta.  

Regeringen måste ta ekonomiskt ansvar

Panizisjukhuset i DR Kongo har inga långsiktiga finansiella garantier. Ekonomin drivs närmast enligt ur-hand-i-mun-principen, där vi på Läkarmissionen är en av de organisationer som ger ett avsevärt stöd. Vi byggde sjukhuset tillsammans med PMU och Sida, och i dag är vi Panzisjukhusets största svenska finansiär. Läkarmissionens trogna givare har genom sitt stöd säkrat driften av Panzisjukhuset år efter år, tillsammans med Världens Barn/Radiohjälpen. Men även Sveriges regering måste ta ett ekonomiskt ansvar för att säkra det viktiga arbetet. 

När Dr Denis Mukwege fick beskedet om att han och Nadia Murad skulle få dela Nobels Fredspris sa han något som jag inte kunnat släppa. Han sa ”vilket värde den här utmärkelsen har kommer att mätas utifrån vilken förändring den medför för de kvinnor vi hjälper”. 

Våldtäktsmän går ostraffade

Efter valet i DR Kongo i slutet av december förra året har våldtäkterna mot kvinnorna inte minskat. Tvärtom säger Dr Denis Mukwege, situationen är oförändrad och förövarna förblir ostraffade. Behovet av hjälp är just nu enormt. I området finns utöver Panzisjukhuset ytterligare fyra sjukhus, som Dr Denis Mukwege ansvarar för, där man tar emot kvinnor som fallit offer för sexuell krigföring. Men sjukhusen behöver stöd för att kunna ge den specialistvård som krävs.

Utrikesminister Margot Wallström måste agera för att fredpriset till dr Mukwege inte ska bli ett slag i luften, menar Lars Arrhenius.
Foto: NAINA HELÉN JÅMA/TT

Var det inte ett större stöd som världen initialt lovade Dr Denis Mukwege och kvinnorna i Kongo när vi uppmärksamt riktade våra blickar mot Panzisjukhuset i samband med Nobelpriset? 

Kvinnorna trodde priset skulle göra skillnad

När jag i höstas besökte Panzisjukhuset och fick möjlighet att prata med de kvinnor som fått hjälp av Dr Denis Mukwege uttryckte flera att Nobels fredspris också var deras pris, och att uppmärksamheten kring priset innebar en form av upprättelse för dem. De trodde att Nobels fredspris skulle innebära en förändring. På sikt måste DR Kongo bli ett fungerande land. Det är i dag en av världens mest dysfunktionella, rentav icke-existerande, stater. För att makthavarna tillåter det. 

I sitt tal vid prisceremonin i Oslo sa Dr Denis Mukwege ”att blunda för den här tragedin är att vara delaktig. Det är inte bara förövarna som är ansvariga för brotten, det är även de som väljer att titta bort.” Och jag själv instämmer och betonar att vi måste agera även när rubrikerna svalnat. 

Uppmaningen till Wallström och Eriksson

Min uppmaning till Sveriges utrikesminister Margot Wallström och vår nya biståndsminister Peter Eriksson är: 

Använd ert inflytande på ett internationellt plan till att få stopp på de extrema övergrepp som sker mot kvinnorna i DR Kongo.

Se till att säkra Dr Mukweges viktiga arbete ekonomiskt.    

Straffriheten för våldtäkter måste upphöra omedelbart. 

Trots den närmast unisona mediala hyllningskören världen över och trots de euforiska glädjerop jag såg i sociala medier i samband med att Nobels fredspris delades ut, så kan jag konstatera att kvinnorna i DR Kongo redan verkar ha glömts bort. Vi får inte sluta agera när nyhetens behag lagt sig.  


Av Lars Arrhenius

Generalsekreterare Läkarmissionen