Leif Abd al Haqq, ordförande för Svenska islamiska församlingarna, anser att Do gör rätt som försvarar en muslimsk man som vägrat ta en kvinna i hand. Foto: FREDRIK FUNCK
Leif Abd al Haqq, ordförande för Svenska islamiska församlingarna, anser att Do gör rätt som försvarar en muslimsk man som vägrat ta en kvinna i hand. Foto: FREDRIK FUNCK

Extrema feminister tål inte islam och mångkultur

Publicerad
Uppdaterad
Om en muslimsk man av respekt inte tar kvinnor han inte känner i hand är det förstås inte ett tecken på att muslimerna vill ta över världen och införa sharia-lagar. Det är normal artighet i många delar av världen. Det skriver i dag Leif Abd al Haqq Kielan, mot bakgrund av kritiken mot diskrimineringsombudsmannen som driver ett fall för en muslimsk man som nekats arbete och ersättning. Kielan skriver: Assimileringsmetoden har för länge sedan kraschlandat. DO gör därför rätt som ställer sig på toleransens sida.
Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.
DO kommer att försvara en muslimsk man som uteslutits från arbetsmarknaden och fått bidrag indraget för att han inte tagit en svensk kvinna i hand. Det tycker inte Maria Hagberg, gårdagens skribent här på debattsidan, om. Kvinnan som inte fick handslaget är kränkt, enligt Haglund. Det är ett märkligt perspektiv som går att se från olika vinklar.

För det första tycks hela världen vara ond, det vill säga patriarkal. Alla män och de flesta feminister är onda, det vill säga patriarkala. Endast en liten grupp svenska extremfeminister - som Maria Hagberg - är goda. För det andra verkar omvärlden inte överensstämma med den sköra svenska modellen. I synnerhet överensstämmer inte Iran med den. Alltså är Iran symbolen för det onda som hotar Maria Hagberg och hennes nästintill militanta medsystrar. Deras bild av Iran är måttstocken på vad islam går ut på. En del av Haglunds artikel i går sprider fördomar om hur elaka människor i Iran är mot kvinnor.

För det tredje är svenska sedvänjor - bara för att de är svenska - goda. Evolutionen har varit nådig mot Sverige: här har mänskligheten nått sin absoluta utvecklingstopp. Alla andra länder och kulturer måste inse detta och anpassa sig efter svenska värderingar.
Sådant som muslimer inte tycker om är gott. Sådant som muslimer tycker om är ont. Svenskar får därför kränka muslimer. Karikera deras heligaste värden, då kallas det yttrandefrihet. Men muslimer får inte ge uttryck för några åsikter eller önskemål, då hotar de plötsligt demokratin.

Om en muslimsk man tycker att hans respekt för kvinnan innebär att han inte skakar hand med kvinnor som han inte känner så är detta - naturligtvis - inte ett tecken på att muslimerna vill ta över världen och införa sharia-lagar. Det är normal artighet i många delar av vår gemensamma värld att göra som denne muslimske man. Det finns länder i västvärlden, till exempel i delar av den amerikanska kontinenten, där män och kvinnor inte skakar hand utan hälsar på andra sätt. Men eftersom de inte är muslimer så gör det förstås inget i de muslimfientligas värld. Här i Sverige brukade man förr lyfta på hatten när man hälsade på damer, inte ta i hand. Men det är en svensk sedvänja, och därför per automatik "god". Om en muslim lägger högerhanden över hjärtat och bugar så är det, enligt de islamfientliga, tvärtom ett sätt att skymfa kvinnan. Då är det riktigt och naturligt att man får yrkesförbud och anmäld för diskriminering. Helst borde man kanske bli åtalad för kvinnomisshandel, eller hur extremfeminister?

Står inte islam för lika rättigheter för män och kvinnor? Jo, naturligtvis. Ju närmare man kommer ett ursprungligt islam desto mer ser man hur i grunden humanistisk islam var redan för 1300 år sedan, alltså på 600-talet. Kvinnan definieras i Koranen som jämställd med mannen och tillförsäkras rättigheter, som inte fanns för kvinnor här i Sverige för hundra år sedan: Rätt till arv, rätt till ägande, rätt till vårdnad om barnen vid skilsmässa, skydd mot tvångsäktenskap och utnyttjande med mera. Listan kan göras lång.

Speciellt har kvinnoförtrycket i världen
i dag, även i länder med många muslimer, sina rötter i kolonialismen där det västerländska kvinnoföraktet började genomsyra Europas kolonier. Det finns möjligheter att studera detta faktum som av förståeliga skäl förträngs av oss självgoda européer. Men rätten att bevara traditioner såsom artighet och respekt för kvinnan och att få värna om sin egen kultur är en förutsättning för integration. Utan självrespekt och egna rötter är människan mycket utsatt. Assimileringsmetoden har för länge sedan kraschlandat.

Till sist får vi inte glömma att många av de muslimer som bor i Sverige i dag är svenska medborgare, och alltså lika mycket svenskar som alla andra. Vi ursprungssvenskar kanske måste revidera en del av våra självklara sanningar och börja respektera andra värderingar även om det tar emot. Här gör DO Katri Linna och hennes tappra medarbetare ett stort och viktigt arbete, som i förlängningen leder till ett samhälle som grundar sig på respekt och trygg samlevnad.


Leif Abd al Haqq Kielan

Ordförande för Svenska islamiska församlingarna
Leif Abd al Haqq är en svensk muslim och har rest till muslimska samhällen ibland annat Nordafrika, Mellanöstern och Indonesien.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag