Extraval behövs för att straffa Annie Lööfs trixande

Både C och Annie Lööf personligen tappar stöd i mätningarna. Låt denna väljarinsikt få fullföljas i ett extraval, skriver Per Gahrton.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT
Per Gahrton är tidigare riksdagsledamot och initiativtagare till Miljöpartiet.
Foto: FREDRIK PERSSON

Han har tidigare pläderat för Annie Lööf som statsminister. Nu gör Per Gahrton en pudel: 

Jag hade uppenbarligen fel. Det är viktigt att väljarna får en ny chans efter Annie Lööfs monumentala trixande med demokratins grundvärden.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | REGERINGSBILDNINGEN. Många förvånades när jag under några veckor pläderade för Annie Lööf som statsminister för en bred humanitär rödgrönliberal regeringsallians (bl a här i Expressen 30/10 och 17/11). Efter hennes tuffa riksdagsanförande (vid omröstningen om Ulf Kristerssons statsministerkandidatur) mot varje form av regeringsinflytande för SD, lyfte jag henne till skyarna som en verklig ”statskvinna”.

Flera kommentatorer påpekade hela tiden att Lööfs agerande måhända bestod av skicklig retorik men saknade logik. Hon hade tagit avstånd från både SD-inflytande och Löfvenledd regering, två löften som valresultatet gjort motstridiga. Är hon en virrpanna – eller tvärtom ett taktiskt geni?


LÄS MER – Per Gahrton om regeringsfrågan:

Låt Annie Lööf bli grönvänsterns statsminister

Statsminister Lööf stärker den humanitära stormakten


Nyliberala idéer

Mina kritiker inom grönvänstern har hela tiden påpekat att Annie Lööf har anknytning till storfinansens lobbygrupp Trilateralen och är anhängare av nyliberala ekonomiska teorier, inbegripet Ayn Rand. Hennes politisk-emotionella grund tycks ligga fjärran från C:s och Bondeförbundets klassiska syn på arbetare och bönder som samhällets ”småfolk” med gemensamma intressen mot högern och storfinansen. Hon tycks inte känna gemenskap med ”kohandeln” mellan Socialdemokraterna och Bondeförbund/Centern som bidragit till Sveriges 1900-talsstabilitet (30-talet, 50-talet, 90-talet). 


LÄS MER: Elisabet Höglund: Vad handlar egentligen Annie Lööfs spel om?


Allt detta visste jag när jag ändå lyfte fram henne som rödgrönliberal statsminister. Skälet var enkelt: Vi har alla motstridiga åsikter. Men de brukar vara ordnade i en hierarki, där vissa är viktigare än andra. Annie Lööfs humanitära statskvinnetal fick mig att tro att demokratiska värderingar för henne väger tyngre än nyliberalt "sossehat".

Och jag som såg henne som en sorts feminist! Dubbel pudel.

Attack mot välfärdsstaten

Jag hade uppenbarligen fel, vilket jag pudlar för. För Annie Lööf tycks en omfattande nedrivning av välfärdsstatens sociala trygghets- och rättvisemekanismer vara viktigare än humanitär anständighet. Att hon och C genom att släppa fram M+KD:s budget medverkade till att avveckla den nyligen inrättade Jämställdhetsmyndigheten var droppen. Och jag som såg henne som en sorts feminist! Dubbel pudel. 

Kanske lyckas hon nu trots allt med sin attack mot välfärdsstaten. Antingen genom att bita huvudet av skam och godta Kristersson som statsminister. Eller genom att maximalt utnyttja Socialdemokraternas övertro på sig själva som ”naturligt” regeringsparti och förmå Löfven att betala ännu mer än han, till LO:s förskräckelse, redan öppnat för. 

Nu har väljarna reagerat på trixandet

Nej, bevare oss väl för detta supertrixande. Annie Lööf är absolut ingen virrpanna, hon inser att hon har en central position som hon tänker utnyttja - men tyvärr inte för att ta hänsyn till demokratins övergripande intressen, utan för att få ”några ören mer för mjölken”, det vill säga småbonderi när det är som sämst. 

Som framgått av flera opinionsmätningar har massor av väljare varit mer klarsynta än jag var under några veckor: Både Annie Lööf personligen och C tappar väljarstöd. Låt denna väljarinsikt få fullföljas i ett extraval. För den svenska demokratins framtid är det viktigt att Annie Lööfs monumentala trixande med demokratins grundvärden får en hård dom.


Av Per Gahrton

Tidigare riksdagsledamot

Initiativtagare till Miljöpartiet