SD-politikerna Erik Almqvist och Christian Westling plockar upp rör för att eventuellt försvara sig i Stockholm. Till höger Jimmie Åkesson. Foto: Alexander Donka
SD-politikerna Erik Almqvist och Christian Westling plockar upp rör för att eventuellt försvara sig i Stockholm. Till höger Jimmie Åkesson. Foto: Alexander Donka

Expressen, stoppa er hetskampanj mot SD

Publicerad

Expressen missar aldrig en chans att påminna om att tre SD-politiker plockade upp aluminiumrör för att försvara sig.

Samtidigt avlönar tidningen vänsterextremister.

Det skriver SD-ledaren Jimmie Åkesson.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

En välfungerande demokrati förutsätter att dess viktigaste komponent, väljarna, kan bilda sig en god och objektiv uppfattning om det samhälle de lever i, om de eventuella problem som finns och om de politiker de förväntas välja mellan när det är dags att gå till valurnan.

Jag tror att Sveriges nyhetskonsumenter, i likhet med mig, förväntar sig och accepterar att journalisters och redaktioners egna politiska åsikter återspeglas på ledarsidor (däremot kanske de, i likhet med mig, ställer sig lite frågande till hur konstruktivt det är för samtalsklimatet att Expressens ledarredaktion har en attityd till sina meningsmotståndare som medför att man beskriver kritik av massinvandringen som "en mental sjukdom" och SD som ett "ondsint" parti bestående av "en hoper hatiska självömkande män" med mera). Jag tror samtidigt att väljarna förväntar sig att resten av medierapporteringen, det vill säga nyhetsartiklar och reportage görs utan hänsyn till vad konsekvenserna av denna rapportering kan tänkas bli, att journalister skall sprida objektiva faktaskildringar till sina läsare.

 

Så är det dock inte i Sverige och Expressen bär ett tungt ansvar för detta förhållande.

I boken Problempartiet - mediernas villrådighet kring SD valet 2010 visar journalisten Björn Häger att väldigt många journalister anser sig ha en rätt, ja till och med en skyldighet, att filtrera, sålla och vinkla nyhetsrapporteringen så att den passar den politiska agenda de själva anser vara den rätta och goda.

Lars Nord, professor i media och kommunikationsvetenskap, konstaterade för några år sedan att SD konsekvent blivit negativt särbehandlade av svenska medier och han bedömde bland annat detta som så allvarligt att han kallade det ett "förräderi mot demokratin". Liknande slutsatser framkom strax därefter i en avhandling vid journalistprogrammet på Göteborgs universitet, där journalisten Niklas Orrenius särskilt pekar ut Expressen som en drivande kraft i den negativa och politiskt motiverade kampanjjournalistiken mot SD.

 

När Expressen på valdagen 2010 valde att vanpryda sin tidning med en bild på en skitig, nedtrampad, SD-valsedel i rännstenen ackompanjerad av texten "Rösta nej till hatet", så passerades en gräns i mediernas förhållningssätt till politiken.

Ytterligare en sådan gräns passerades i slutet av förra året då Expressen avlönade en vänsterextrem researchgrupp med intima kopplingar till blodsbesudlade terrororganisationer, som av Säpo beskrivs som det största nuvarande hotet mot vår demokrati, för att åsiktsregistrera tusentals kritiker av västvärldens mest extrema invandringspolitik i jakt på enstaka extremister att hänga ut.

 

Personligen är jag glad över att ha fått kännedom om att fem stycken av våra drygt tusen företrädare innerst inne hyste extrema åsikter så att vi kan slänga ut dem. 0,5 procent extremister i våra led är 0,5 procent för många. Resultatet ursäktar dock inte metoderna.

Expressen missar aldrig en chans att påminna sina läsare om att tre SD-politiker för några år sedan, omdömeslöst nog, plockade upp varsitt aluminiumrör för att eventuellt försvara sig mot en kriminell person som jagade dem beväpnad med en träpåk. Nu har man dock själva avlönat och samarbetat med en politisk extremist som är dömd för att nästan ha slagit ihjäl en meningsmotståndare med ett järnrör.

Det sistnämnda är särskilt oroväckande i ljuset av att tidningen för några år sedan stoppade en granskning av sin egen stjärnreporter Niklas Svensson efter att han funnit bevis på att flera medarbetare på Expressen stöttade eller var aktiva i vänsterextrema terrororganisationer.

Vi har nu gått in i ett valår. Ett valår som jag befarar till stor del kommer att präglas av extrem polarisering, hot och våld. Jag vill givetvis inte på något sätt försöka bestämma över hur Expressen och andra fria medier skall sköta sitt jobb. Däremot kan jag önska och vädja.

 

Jag vädjar om att mediala och politiska aktörer undantagslöst och förbehållslöst skall ta avstånd både från politiskt våld och ifrån dem som utövar och förespråkar det. Jag önskar en valrörelse där politiken står i fokus och där alla frågor som oroar och berör en stor mängd medborgare ges utrymme i debatten, även om en majoritet av journalistkåren personligen helst skulle se att de gömdes undan.

Jag välkomnar en hård granskning av mitt parti, men önskar samtidigt att de övriga partierna skall granskas lika hårt och med samma metoder. Jag önskar mig en het debatt, men också att alla politiska och mediala aktörer, inklusive mitt eget parti, skall eftersträva sans och saklighet och försöka undvika ett hatiskt och onödigt polariserande språkbruk.

Att Expressen nu upplåter plats åt mig och andra kritiker av tidningen är ett steg i rätt riktning. Jag välkomnar detta och tackar för ordet.

 

Jimmie Åkesson, partiledare för Sverigedemokraterna 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag