Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Expert: Sauks inlägg om F-kassan är okunnigt

Skådespelaren Stefan Sauk har i både debattartikel och replik gett Försäkringskassan svidande kritik och vill se ett patientuppror.
Foto: HENRIK JANSSON
Olle Svensson är professor i ortopedi och tidigare ordförande i Svensk ortopedisk förening.

Stefan Sauks kritik mot Försäkringskassan har väckt stort intresse. Nu får han mothugg av en professor i ortopedi:

Metoden han förespråkar har svåra komplikationer. Flera tillverkare har dragit in proteserna och det är många rättsliga prövningar på gång, skriver Olle Svensson.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK. Skådespelaren Stefan Sauk ondgör sig över de svenska ortopedernas efterblivenhet, ty vi använder numera inte så ofta så kallade ”ytersättningsproteser”, vilket är en typ av höftprotes där man inte förser höftkulan med ett skaft som går ner i lårbenet. I stället sätt bara ett skal på den kvarvarande lårbenshalsen. Metoden har använts sedan 1930-talet i varierande skepnader, men lanserades igen kraftfullt kommersiellt efter sekelskiftet. De kan fungera bra, men på grund av svåra komplikationer så används de i många länder allt mer sällan. I Sverige opereras nu bara ett fåtal. Inte för att svenska ortopeder är okunniga utan av patientsäkerhetsskäl.

Svenska resultat i världsklass

Varför? Ortopedin använder aktivt kvalitetsregister (googla höftprotesregister) där alla operationer registreras så man kan avläsa resultaten. Det har gjort att de svenska resultaten är i världsklass. 

Det är glädjande att Stefan Sauk nu är så bra i sin höft. Men för kirurgi, som vid läkemedel och vaccinationer, måste man se till grupper av patienter. Komplikationer och biverkningar är sällsynta. Man måste använda statistiska metoder på grupper för att spåra biverkningar. 

Dessutom kommer komplikationer vid höftproteser ofta först efter flera år, och beror numera på oftast på slitage av de ingående plast- eller metallkomponenterna. Reservdelarna är tyvärr inte lika bra som originaldelarna. 

Protesen ska hålla ungefär lika länge som en modern bil – det beror på hur man kör den. Och ansvarsfulla läkare avråder därför sina patienter att överlasta när man börjat på ny kula.

Hårresande rapporter

Nyligen publicerade ett internationellt konsortium av grävande journalister hårresande rapporter om bristfälliga kirurgiska implantat, bland annat ytersättningsproteser. Flera tillverkare har därför dragit in modellen. Det är många rättsliga prövningar på gång.

Stefan Sauk framhåller att han är skådespelare och behöver sin kropp för att kunna arbeta – men vem gör inte det?  Hans inlägg är minst sagt enfaldigt och okunnigt.


Av Olle Svensson

Professor i ortopedi

Tidigare ordförande i Svensk ortopedisk förening