Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Eva Sternberg: Birgitta Ohlsson borde stanna hemma

BORDE INTE LEKA MAN. Birgitta Ohlsson är nyutnämnd EU-minister – och gravid. "Hon visar också att hon inte har förstått något om sig själv, om livet och vad det innebär att bli förälder.", skriver Eva Sternberg. Foto: Cornelia Nordström

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

FAKTA

EVA STERNBERG
är ledarskapskonsult och språkvetare. Hon är också engagerad i före- ningen Barnens rätt till
föräldrarnas tid och en av grundarna till stiftelsen Kvinnor Kan.

När jag väntade vårt första barn - Martin - gick jag i andra årskursen på Handelshögskolan i Göteborg. När jag började i första årskursen hade min far just dött och i slutet körde min yngre syster ihjäl sig. Jag var svartklädd under hela graviditeten med Martin.
Så fort det började synas på mig att jag var gravid kom professor Albert ter Vehn fram till mig efter en föreläsning och sa att han tyckte det var synd att jag var gravid nu, när jag bara hade ett år kvar på Handelshögskolan.
"Såvitt jag vet, professor ter Vehn, tar det sällan mer än tolv timmar att föda fram ett barn. Det kan jag nog klara av på en helg", svarade jag.
Men det tog mer än fyrtio timmar.
Och jag upptäckte snart att det var ett omöjligt liv att försöka leva upp till min mors och alla andra medelklasskvinnors förväntningar om att vi kvinnor främst skall vara som män - och därmed svika både oss själva och våra barn.
Under de 44 år som har gått sedan jag sa till ter Vehn att jag nog skulle klara av vara som en man, har jag insett att jag är ingen man.
Och det är jag glad för.

Mina båda döttrar har jag absolut inte uppmuntrat att lämna sitt kvinnokön för att bli generaldirektörer eller styrelseledamöter i börsnoterade bolag. Efter det att jag hade startat mässan Kvinnor Kan stod det helt klart för mig, att vi kvinnor inte ska lämna våra hem överhuvudtaget. Ska vi göra något så skall vi göra det med vårt hem som bas.
Birgitta Ohlssons beslut att tacka ja till jobbet som EU-minister är inget annat än tragiskt. Hon är inte bara en farlig förebild. Hon visar också att hon inte har förstått något om sig själv, om livet och vad det innebär att bli förälder.
Birgitta Ohlsson säger att vi inte kan leva i en förgången tid. Men hon är ingen föregångare, hon är en kvarleva från den tid när vi inte förstod vad barn behöver.

Hon påstår att hennes
man inte är en dinosaurie, utan en modern man, som klarar av att bli far även i Bryssel. Den bistra sanningen, Birgitta, är att din man är en likadan man som din far och hans far och hans far. Det skapas inga "nya" män på kortare tid än åtta miljoner års evolution.
Den verkligt bistra sanningen är att barnet i magen påverkas starkt av varje stresspåslag. Att lugn och ro är avgörande för barnets väl och ve. Ja, till och med dina barnbarn kommer att påverkas av hur du lever under den fortsatta graviditeten.
Människans barn föds egentligen två år och tre månader för tidigt med tanke på hjärnans utveckling. Kvinnor har genom historien förstått det lilla barnets speciella behov - fram till Alva Myrdal. Vi ska vara tacksamma mot våra anmödrar, som har stått på sig och förklarat för männen att barnens rätt ska sättas främst.
Tyvärr fick ett antal överklass- och medelklasskvinnor, inklusive min egen mor, i början av 1900-talet för sig att det som männen gjorde var finare och bättre. Det är våra mödrar och min generation, som ska ta på sig skulden för att Birgitta inte förstår bättre än att hellre arbeta i Bryssel för mänskliga rättigheter än för sitt eget barns rätt till tid med sin mamma.
Folkpartiet går nu in i en tid som liknar Socialdemokraternas under Alva Myrdal. Det är en väg mot borgerlighetens undergång.