Ulf Kristersson.
Ulf Kristersson.

Eva Cooper och Nima Sanandaji: Kristerssons ursäkter klingar falskt

Publicerad
Uppdaterad
Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.
Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson betecknar det galopperande antalet förtidspensionerade ungdomar som en "politisk katastrof". Ledsen ministern, men det räcker inte att beklaga och komma med diffusa löften om ändring. Redan våren 2010 visade en Timbro-rapport det höga antalet unga människor som är förtidspensionerade. Många av dem säger att de vill arbeta om de fick chansen. Det är dock sällsynt att någon lämnar ersättningen till förmån för ett jobb.

Det är femte året för alliansregeringen, och fortfarande stänger höga minimilöner och rigida anställningsregler ute människor från arbetsmarknaden. Det finns brist på jobb som personer med låg produktivitet kan söka. Fackförbunden och arbetsgivarna tycks ha glömt bort dem, och regeringen lika så. För vad hände egentligen med halvfartsjobben som statsministern talade sig varm om i förra valrörelsen?

Alliansregeringens arbetslinje har markerat ett skifte från bidragslinjen. Statistiken visar att strategin har sina brister, många människor med funktionshinder står vid sidan av arbetsmarknaden oberoende av olika ekonomiska incitament. Det är inte nog att expandera myllret av offentliga projekt.

Vi har ett absurt system
där unga människor stängs ute ur arbetsmarknaden genom förtidspension. Och lika absurt är det att de som aldrig kan förväntas arbeta får så pass låga ersättningar.


EVA COOPER


NIMA SANANDAJI

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag