Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

EU:s migrationspolitik kräver gränskontroll

Region Uppsala ska börja ta 400 kronor för alla patienter som åker ambulans till sjukhus. Gustaf Drougge från tankesmedjan Synaps tycker att det är en bra idé. Kalle Sundin från tankesmedjan Katalys tycker det är befängt att tro att det skulle ha någon effekt.
Tomas Tobé (M), europaparlamentariker.
Foto: FREDRIK PERSSON / TT NYHETSBYRÅN
Gränsen mellan Polen och Belarus.
Foto: Michal Dyjuk / TT NYHETSBYRÅN

Det är högst oansvarigt att argumentera för samarbete i migrationsfrågor och samtidigt driva linjen att EU inte ska ägna sig åt gränskontroll.

Det går helt enkelt inte ihop, skriver Tomas Tobé (M).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

SLUTREPLIK. Jag håller med Socialdemokraternas Europaparlamentariker Heléne Fritzon att det är viktigt att EU:s migrationspakt tas i mål. Det är avgörande för en mer kontrollerad och fungerande europeisk migrationspolitik, och en lägre invandring till Europa och Sverige.

Lika avgörande för att EU ska få kontroll på invandringen är ett starkt skydd av yttre gräns.

Att varje land har ansvar för sitt eget gränsskydd, som Fritzon framhåller, utesluter inte att EU ska kunna stötta detta. Till exempel har Frontex, Europeiska gräns- och kustbevakningsbyrån, just ett sådant uppdrag, ända sedan 2004.

Samtidigt bör EU kunna gå in med ekonomiska medel och finansiera gränsskyddsinfrastruktur, övervakning från luften eller annan utrustning. I syfte att öka kapaciteten i EU:s gränskontroll.

Högst oansvarigt

Varför Socialdemokraterna är starka motståndare till detta förklaras inte närmare av Fritzon. 

Det är dock högst oansvarigt att argumentera för samarbete i migrationsfrågor och samtidigt driva linjen att EU inte ska ägna sig åt gränskontroll. Det går helt enkelt inte ihop. Inte heller med det faktum att vi delar gemensam yttre gräns och har fri rörlighet i EU. 

En gemensam europeisk migrationspolitik förutsätter en stark kontroll av yttre gräns. Det är också avgörande för EU:s inre säkerhet. Därför bör EU även kunna finansiera fysisk gränsinfrastruktur. 


Av Tomas Tobé (M)

europaparlamentariker

S: ”Förlorad budget” SD: ”Det är inte sant”

Gör regeringen för lite för att motverka den ekonomiska krisen eller skulle stora stimulanser göra saken värre? Mikael Damberg (S) tycker att vårbudgeten är en förlorad chans. Oscar Sjöstedt (SD) tycker att vårbudgeten är bra.