Jan Björklund, partiledare för Liberalerna. Foto: Anna-Karin NilssonJan Björklund, partiledare för Liberalerna. Foto: Anna-Karin Nilsson
Jan Björklund, partiledare för Liberalerna. Foto: Anna-Karin Nilsson
Guy Verhofstadt, ordförande i den liberala gruppen ALDE i Europaparlamentet.Guy Verhofstadt, ordförande i den liberala gruppen ALDE i Europaparlamentet.

Guy Verhofstadt, ordförande i den liberala gruppen ALDE i Europaparlamentet.

Cecilia Wikström, europaparlamentariker för Liberalerna. Foto: Theo Elias LundgrenCecilia Wikström, europaparlamentariker för Liberalerna. Foto: Theo Elias Lundgren

Cecilia Wikström, europaparlamentariker för Liberalerna.

 Foto: Theo Elias Lundgren

EU:s gränskontroller måste återupprättas

Publicerad

Det borde vara svenskt intresse att snarast möjligt återupprätta EU:s yttre gränskontroller, då kan kontrollerna på Öresundsbron avvecklas, skriver Jan Björklund, Guy Verhofstadt och Cecilia Wikström.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Ska gränskontrollerna vid Öresundsbron vara permanenta för all framtid? Eller ska de vara tillfälliga och avvecklas så snart som möjligt? Den frågan påverkas av hur snabbt EU lyckas återupprätta kontrollerna vid EU:s yttre gränser. Frågan tas upp vid EU-toppmötet 18 februari.

En viktig idé med hela den Europeiska Unionen är att EU-medborgare ska kunna röra sig fritt inom unionens gränser, utan gränskontroller. Men detta förutsätter å andra sidan att EU:s yttre gränser kontrolleras.

I dag bygger samarbetet på att alla länder sköter sin egen gränsbevakning. Resultatet är en tydlig ojämlikhet. När Grekland och Ungern misslyckas har länderna längre in på kontinenten inte heller några möjligheter att varaktigt åtgärda utmaningarna som uppstår. Det är i ljuset av detta vi måste se ID-kontrollerna på Öresundsbron. Alltfler medlemsstater känner sig tvingade att återupprätta sina nationella gränser. Det är uppenbart att dessa hinder mot den fria rörligheten innebär ett hot också mot den europeiska ekonomin och sammanhållningen.

 

EU har och kommer att fortsätta att ta ett stort ansvar för flyktingkrisen i sitt närområde. Gemensamma gränskontroller är ett steg på vägen mot ett gemensamt asylsystem där flyktingar fördelas mellan Europas länder. Det arbetet med att bättre fördela flyktingar mellan EU:s medlemsstater måste givetvis fortsätta. Liksom arbetet med att se över fler legala vägar in i EU.

Det borde därför vara ett svenskt överordnat intresse att snarast möjligt återupprätta EU:s yttre gränskontroller, då kan kontrollerna på Öresundsbron avvecklas. Men risken är stor att Sverige nu motsätter sig skarpare EU-åtgärder för att återupprätta gränskontrollerna i Grekland.

EU-kommissionen har lagt fram ett förslag om att EU ska ta ett större gemensamt ansvar för de yttre gränskontrollerna genom EU:s gränsmyndighet Frontex. Om ett land, exempelvis Grekland, kraftigt missköter sin gränskontroll, ska Frontex kunna ingripa. Enligt vår uppfattning är detta helt nödvändigt i nuvarande läge.

 

Sveriges ställningstagande ligger nu för avgörande i riksdagens EU-nämnd inom kort. Vi liberaler säger ja till kommissionens förslag om skarpare yttre gränskontroll. Vi vill återupprätta den fria rörligheten och kunna avveckla Öresundskontrollerna. Inrikesminister Anders Ygeman (S) har just meddelat att han svänger och att även han nu stöder förslaget. Men övriga partier säger nej, eller tvekar. Om det slutar med att enbart Liberalerna och regeringen säger ja, så vinner nej-sidan i riksdagens EU-nämnd. Sverige ska då försöka stoppa återupprättandet av EU:s yttre gräns. Det vore faktiskt såväl oansvarigt som populistiskt.

Det är svårt att förstå logiken i de övriga partiernas resonemang. Vill man permanenta de nationella kontrollerna över Öresund? Eller vill man ha ett Europa utan både yttre och nationella kontroller? Inte minst partier som röstade nej i riksdagen till Öresundskontrollerna borde ta ansvar för att återupprätta de yttre kontrollerna, kan man tycka.

 

Jan Björklund

Partiledare för Liberalerna

Guy Verhofstadt

Ordförande i den liberala gruppen ALDE i Europaparlamentet

Cecilia Wikström

Europaparlamentariker för Liberalerna

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag