Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

EU:s flyttcirkus kostar miljarder

Göran Färm.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Den ekonomiska krisen har medfört att besparingar just nu är ledordet över hela Europa. I Europaparlamentet diskuteras budgetnedskärningar och EU-toppmötena har i eurokrisens skugga avlöst varandra.
Sedan Sverige blev medlem i EU har en fråga överskuggat många andra - Europaparlamentets flytt tolv gånger om året från Bryssel till Strasbourg. En flyttkarusell som kostar drygt 200 miljoner euro per år. En flytt som innebär utsläpp av 19 000 ton koldioxid per år när ledamöter, medarbetare, tolkar och annan administrativ personal ska resa mellan de två städerna.

I dag är det inte bara Sverige och Norden som kritiserar flytten. Nu hörs också röster från Tyskland, England, Polen och Frankrike med flera, som kräver att Europaparlamentet ska ha en arbetsplats.
Europaparlamentet är det enda parlament i världen som inte själva bestämmer var det ska ha sitt säte. I dag finns en majoritet i EU-parlamentet för en arbetsplats. Beslutet tas av medlemsländerna via ministerrådet. Det behövs en fördragsändring med ratificering i medlemsstaterna.

I ljuset av detta vill vi komma med en lösning tillsammans med en uppmaning till regeringen och statsminister Fredrik Reinfeldt inför förhandlingarna om EU:s nästa långtidsbudget: Lägg allt Europaparlamentsarbete i Bryssel. Nu har Reinfeldt och Borg chansen att både spara pengar och ta ett handlingskraftigt och populärt initiativ.
Reinfeldt har vi flera tillfällen sagt att han vill skära ned på kostnaderna för EU-administration en . Så jag uppmanar nu Reinfeldt och Borg att göra den enskilt största besparingen genom att lyfta frågan om en arbetsplats för Europaparlamentet i förhandlingarna om EU:s långtidsbudget.

Upplåt i stället parlamentets byggnad i Strasbourg till regionkommittén och sociala och ekonomiska kommittén. Utvidgningen av EU går vidare. Kroatien är nästa nya medlemsland. Fler länder knackar på dörren och vill komma in i unionen. Trots två stora parlamentsbyggnader, en i Bryssel och en i Strasbourg, räcker inte utrymmet till. Att bygga nytt är inte bara dyrt. Det är onödigt och olämpligt när budgetnedskärningar är dagens verklighet - och det finns andra lösningar. Upplåt parlamentets byggnad i Strasbourg till regionkommittéerna och social och ekonomiska kommittén, som också brottas med utrymmesproblem. Samtidigt som parlamentet löser sina lokalproblem och får en arbetsplats och får de båda kommittéerna bättre lokaler och utrymme.

Vårt förslag visar hur en praktisk och realistisk lösning skulle kunna se ut. Reinfeldt och Borg borde ta chansen.

GÖRAN FÄRM
Göran Färm, S, är europaparlamentariker och ledamot i europaparlamentets budgetutskott.