Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Europas minne är skrämmande kort

Jonas Sjöstedt är partiledare för Vänsterpartiet.
Foto: Jens L'Estrade

På många håll i Europa växer de rasistiska partierna och i valet till  EU-parlamentet ser de ut att öka sitt stöd rejält. Det finns stora  skillnader mellan dem, men också mycket som förenar. Gemensamt är att de  lever på att sprida hat, rädsla och fördomar.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Genom att peka ut vissa grupper av människor som skyldiga kan de erbjuda förklaringar – falska men enkla – på nästan vilket problem som helst. Människor pekas ut på grund av sin hudfärg, sitt språk eller den gud de tror på. Nästan alltid går rasismen hand i hand med ett hat mot hbtq-personer och en politik för att pressa tillbaka kvinnors rättigheter. Ibland är det muslimerna som är det stora hotet, ibland är det judarna. Vissa har prydligt leende företrädare i kostym, andra marscherar i uniform.


De partier bland dessa som ser ut att öka mest är franska Nationella fronten och brittiska UKIP. Nationella fronten är ett parti som putsar på sitt rykte men där antisemitismen sitter i väggarna. I EU-valet kommer de troligen att mångdubbla sina mandat. Brittiska UKIP skyller landets problem på östeuropéerna och har företrädare som regelbundet uttalar sig rasistiskt. De kan bli Storbritanniens största parti.


Ett av de länder där utvecklingen är otäckast är Ungern. Fascistiska Jobbik har krävt att landets judar ska registreras, de hetsar mot romer och deras paramilitära gren arbetar på att komma tillbaka efter att tidigare ha upplösts. I det nationella valet för några veckor ökade Jobbik och fick stöd av var femte väljare. Det speciella med Ungern är att där både finns ett stort fascistiskt parti och ett ännu större nationalistiskt, Fidesz. De senare har ändrat valsystemet till sin fördel och har därför nu två tredjedelar av platserna i parlamentet. De har infört censurlagar för media och tvingar dem att bli mer nationalistiska. Domstolarna har blivit mindre självständiga och skoleleverna ska läsa antisemitiska författare.


I Grekland står ledande politiker från nynazistiska Gyllene gryning åtalade för mord, utpressning och andra brott. Ändå väntas de nu i krisens spår ta ett antal EU-mandat för första gången. I Nederländerna och Danmark ligger de rasistiska högerpopulistiska partierna i topp i opinionsmätningar.


Samtidigt är Sverigedemokraterna på valturné. Just nu angriper de människor från andra länder som är så fattiga att de tvingas sitta på gatan och tigga. De personerna behöver insatser mot den fattigdom och diskriminering som har lett fram till att de tvingas tigga. SD däremot fokuserar på att sprida myter och misstänkliggöra. Resultatet är bara mer rasism och diskriminering. Det är så de högerpopulistiska och högerextrema partierna arbetar.


Det är ett Europa som skrämmer. Länge var vi immuna mot rasistpartierna eftersom minnet av nazisterna och andra världskriget var levande. För nästan alla var det otänkbart att rösta på partier som drog åt det bruna hållet. Men vaccinet blir allt svagare. Rapporterna som kommer in från länder runtom i Europa är oroväckande. Hur kommer det att se ut om fem år, om tio år?


Svaret är att det avgör vi. Inte vi i någon enskild organisation eller enskilt land, utan alla vi tillsammans som vägrar acceptera en utveckling där rasismen normaliseras. Vi som inte accepterar att rasistpartierna besöker våra arbetsplatser och alla vi som vänder ryggen till på deras torgmöten. Vi som sätter upp ideella vårdcentraler i krisens Grekland för att inte låta nazisterna bli det enda alternativet till krispolitiken. Vi som för fram de riktiga lösningarna på arbetslöshet och otrygghet. Alla vi som säger ifrån när grannen plötsligt häver ur sig fördomar om tiggarna utanför affären och vi som säger ifrån när de etablerade partierna börjar kopiera rasisternas politik.


För bilden av rasistpartiernas utveckling i Europa är långt ifrån entydig. Ingenting är ödesbestämt. I vissa länder går de framåt, men i andra ser de ut att backa och på vissa håll helt falla ur parlamentet. Kampen mot rasism måste vi föra varje dag, överallt. Valet på söndag är en självklar del av det. Ta den chansen. Rösta antirasistiskt och för alla människors lika värde.


Jonas Sjöstedt

Partiledare för Vänsterpartiet.