Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Europa riskerar bli ett museum för rika kineser

Europa riskerar att bli ett museum för amerikaner och rika kineser som vill titta på vackra byggnader och antika konstverk, skriver Jörgen Warborn (M).
Foto: DN / Dagens Nyheter
Jörgen Warborn, EU-parlamentariker (M).
Foto: PRESSBILD

EU behöver sätta mål för att minska företagens kostnader för regelbördan, annars blir Europa bara ett museum. En massa historia men inga företag – och inga jobb, skriver EU-parlamentarikern Jörgen Warborn (M). 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Europa halkar efter i den globala konkurrensen. Här är det tre gånger så dyrt och tar dubbelt så lång tid att starta ett företag jämfört med i USA. Både EU och de enskilda medlemsländerna är överbyråkratiserade och dess företagare tyngda av alldeles för många onödiga regelverk. Det skadar vår konkurrenskraft och konsekvenserna av den undermåliga politiken ser vi redan prov på. Jämfört med andra stora ekonomier i världen underpresterar EU rejält. 

När EU:s ekonomi på tio år har vuxit med ca 15 procent har den amerikanska gjort det med 70. Utvecklingen i Indien och Kina är ännu mer imponerande – plus 80 respektive 400 procent. Att andra länder växer starkt är bra för EU, men den ojämna utvecklingen kommer ställa till bekymmer om vi inte gör något åt den i tid. Vår del av världen har hamnat på efterkälken och om utvecklingen fortsätter i samma riktning kommer vi att tappa både välstånd och inflytande. 

Bäst i klassen på att övertolka reglerna

Europa riskerar att bli ett museum för amerikaner och rika kineser som vill titta på vackra byggnader och antika konstverk. Men här växer inga nya jobb och inget nytt välstånd. Det här borde vara EU-politikernas viktigaste utmaning att lösa. Utvecklingen är inte ödesbestämd, den går att vända. Därför tar jag med mig en ambitiös agenda till Bryssel för bättre företagsklimat. 

Mindre byråkrati och regelkrångel. Merparten av den nya regelbörda som drabbat företagen på senare år har sitt ursprung i Bryssel. Som om inte det vore nog är Sverige ”bäst i klassen” när det gäller att övertolka EU-regler. Jag åker till Bryssel med målet att vrida om kranen, så att färre tillväxthämmande regler kommer därifrån. EU behöver sätta mål för att minska företagens kostnader för regelbördan och många befintliga regler behöver förändras eller helt avskaffas. 

EU kan göra nytta

Riva handelshinder och ta ledarskap för frihandel. EU behöver lägga mycket energi och kraft på att driva fram nya frihandelsavtal. Våra länder – inte minst Sverige – är helt beroende av exportföretagens framgångar och EU är vår bästa plattform för att möjliggöra mer handel i världen. Handelspolitiken måste prioriteras högre – där kan EU göra väldigt stor nytta. 

Rättvis konkurrens för svenska företag. Fortfarande har vi långt kvar innan det råder rättvis konkurrens på EU-marknaden. Protektionistisk politik från enskilda länder och dålig respekt för gemensamt fattade regler är bara några av problemen. Vi behöver ta bort otidsenliga särregler och säkerställa rättvis konkurrens mellan länderna. Då kan vi släppa loss EU-marknadens fulla potential.

Måste inte vara dyrt och krångligt

Det är ingen naturlag att det ska vara dyrt och krångligt att driva företag i Europa. Företagsklimatet bestämmer vi själva över och utvecklingen går att vända. Men då behövs politiker som både kan och vill fokusera på att förbättra villkoren för våra företagare. Europa ska inte bli ett museum för rika kineser. 

Jag kommer vara den EU-politiker som kämpar hårdast för frihandel, rättvis konkurrens och minskat regelkrångel. Svenska företagares bästa vän i Bryssel.


Av Jörgen Warborn (M) 

EU-parlamentariker