Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Europa får inte tystna igen efter Eurovision

Ukrainska Jamala vann Eurovision song contest med bidraget ”1944”, när tävlingen avgjordes i Sverige 2016.
Foto: OLLE SPORRONG
Anna Kinberg Batra, före detta partiledare för Moderaterna.
Foto: Jonas Ekströmer/TT

Förra Moderatledaren Anna Kinberg Batra minns Eurovision song contest i Kiev 2017:

”Det kändes som om hela Europa samlades för Ukraina – sen tittade alltför många européer bort igen. I dag ser vi resultatet. Det fasansfulla resultatet.”

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. I ena änden på torget hängde en stor banderoll med text om frihet och bild på en kedja som sprängdes. I den andra hade det samlats blommor, minnesmärken och fotografier, bilder på människor som mist sina liv. Hela Maidan-torget manifesterade det ukrainska folkets kamp för, och stolthet över, sin frihet.

Året var 2017 och Eurovision song contest ordnades i Kiev efter att Jamala från Ukraina hade vunnit tävlingen i Globen 2016, med en sång om Krim. Som Ryssland hade invaderat redan 2014, och nu rasade även kriget i de östra delarna av landet. Men den här veckan i maj kändes det som hela Europa samlades för Ukraina. När jag pratade med presidenten, som då hette Petro Porosjenko, tackade han för stödet från både oss och många andra. Nästa gång jag träffade honom var i Bryssel, där han togs emot med öppna armar av stats- och regeringschefer och det kändes självklart att vägen till medlemskap låg öppen.

När vinnarlåten klingat ut tystnade musiken. Men tyvärr tystnade även politiken. 

Timberlake intresserade mer än Rysslands aggression

Visst uppmärksammades Ukraina i Globen 2016, men den stora snackisen efteråt var inte den ryska invasionen i landet utan Justin Timberlakes pausunderhållning i programmet.

Visst hade fyra borgerliga partier här i Sverige enats om ja till Nato redan 2015, och det genomfördes på regeringens uppdrag en gedigen utredning som kom 2016, men någon större uppmärksamhet fick inte frågan och definitivt inte på regeringsnivå. 

Och visst fanns det motstånd mot expansionen av den ryska intressesfären, vilken även Joe Biden markerade skarpt emot vid sitt Stockholmsbesök 2016. Men samtidigt fortsatte både svenska lobbyister och lokalpolitiker att underlätta ryska investeringar som Gazproms gasledning genom Östersjön.

Joe Biden, då vicepresident, under besöket i Stockholm 2016.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT

Så länge schlagerfestivalen pågick riktades blickarna mot Ukraina, men därefter tittade alltför många européer bort igen. I dag ser vi resultatet. Det fasansfulla resultatet.  

I kväll avgörs årets Eurovision song contest, pandemirestriktionerna är över och artister och gäster från hela Europa har samlats i italienska Turin för att sjunga och roa sig. Grundtanken med Eurovision och arrangören EBU är seriös, med uppgiften att ”förena, inspirera och uppmana sina medlemmar att berätta och sprida de berättelser som betyder mest för många”. 

Nu är det dags att leva upp till det löftet. 

Det handlar om vår frihet

För vad det än står i sångtexterna så handlar Europasamarbetet och vår berättelse om demokrati och vårt sätt att leva som vi vill. Och hur det än låter i refrängerna handlar detta ytterst om vår frihet och vikten att försvara den, för alternativet är krig och förtryck som alltför många i Europa har upplevt. Och hoppades att aldrig behöva uppleva igen.

Vi är många som ser fram emot finalen i kväll och hoppas att det blir svenska Cornelia Jakobs som sjunger vinnarlåten. Då ska vi fira och festa. Men när musiken tystnat får inte Europa göra det. Det får Europa aldrig göra igen.


Av Anna Kinberg Batra

Fd partiledare Moderaterna

Eurovision-älskare

Cornelia Jakobs om största konkurrenterna: ”De är skitfeta”

Stort jubel för Eurovision-favoriten Ukraina:

0