Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

EU, sluta förhandla med diktator Erdogan

Kurdo Baksi. Foto: Christian Örnberg
Angela Merkel och Recep Tayyip Erdogan.Foto: Yasin Bulbul / AP TT / NTB SCANPIX

Pinsamt nog knuffar EU syriska flyktingar till halvdiktaturen Turkiet – som till och med får miljarder i belöning.

Det är som att lämna lammen till prärievargarna, skriver Kurdo Baksi.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Det var länge sedan jag var en stolt europé. Orsaken är enkel: Europeiska unionen sviker dem som behöver hjälp och som flyr det hemska kriget i Syrien.

I stället för att öppna famnen föredrar EU att stänga dörren för flyktingar.

Men EU:s svek stannar inte där. Pinsamt nog knuffar EU syriska flyktingar till halvdiktaturen Turkiet – som till och med får miljarder i belöning. Det är som att lämna lammen till prärievargarna.

Respekten för mänskliga rättigheter i Turkiet är lika med noll. Landets president Recep Tayyib Erdogan har beordrat massmord på kurder sedan i somras. Natos näst största armé utsätter kurderna för oerhörda grymheter. Tusentals civila kurder har mördats av turkisk militär. Många av offren är kvinnor och barn.

Kurdernas krav på självstyre och erkännandet av det kurdiska språket i grundlagen besvaras med våld. Amnesty International varnade nyligen att Turkiet använder övervåld mot den kurdiska befolkningen.

 

LÄS MER: Turkiet borde straffas av EU – inte belönas

 

1 128 välkända akademiker som protesterat mot våldet mot kurderna i ett upprop har av Erdogan stämplats som ”förrädare”.

Åklagare har startat en förundersökning mot undertecknarna. Tre av undertecknarna, professorerna Esra Munger, Muzaffer Kaya och universitetsläraren Kivanc Erson greps de i tisdags i Istanbul – misstänkta för "terrorpropaganda".

Även den brittiske universitetsläraren Chris Stephenson förhördes av polis och deporterades från Turkiet för att han hade en kurdisk nyårsinbjudan i väskan.

Stephenson misstänktes för att ha spridit flygblad för ett firande av det kurdiska nyåret. Att bjuda till en kurdisk kulturfest är alltså brottsligt i Erdogans Turkiet.

Erdogan är på väg att avskaffa all yttrande- och pressfrihet. Erdogan kontrollerar nu 90 procent av Turkiets medier. Minst 30 journalister sitter i fängelser. Turkiets största dagstidning Zaman och nyhetsbyrån Cihan, den enda oberoende nyhetsinstitution som rapporterade resultaten i de turkiska valen, tvångsförvaltas av Erdogan-vänliga åklagare. Nu när Cihan hamnat i Erdogans händer ökar risken för valfusk avsevärt, till exempel en eventuell folkomröstning i år om utvidgade befogenheter för Erdogan.

 

Exemplen på att Turkiet är en halvdiktatur är många. Inte ens folkvalda parlamentsledamöter slipper den nyckfulle Erdogans straff: EU-kandidatlandet Turkiets president. Erdogan kräver nu att det turkiska parlamentet upphäver åtalsimmuniteten för parlamentsledamöter från pro-kurdiska HDP. Ska jag gråta eller skratta?

Turkisk polis grep i onsdags tio advokater för terrorism, och korrumperade turkiska åklagare väcker i genomsnitt tre åtal per dag som går ut på att den åtalade har kritiserat Erdogan. Snart är Erdogan-åtalen 2 000 stycken. Polisanmälningarna görs direkt av Erdogans advokater.

Det är detta lands premiärminister EU-ledarna tar emot på torsdagen och fredagen för att sända alla syriska flyktingar som lyckats fly från Turkiet i undermåliga båtar för att sedan skicka tillbaka till EU.

Det är så sorgligt och hjärtlöst. De syriska flyktingarna i Turkiet har blivit en utbytesvara för Turkiet och EU.

EU:s budskap är tydligt: "Om ni stoppar syrierna, får ni förtrycka era invånare hur mycket som helst!

Nej EU! Så gör inte en internationell institution som vill ha respekt i världen. Sluta förhandla med bödeln Erdogan och sluta skrika hest om flyktingkris!

Europa med en befolkning på 730 miljoner invånare och yta på drygt tio miljoner kvadratmeter kan lätt ta emot en miljon krigsdrabbade. EU kan till exempel förhandla med USA och Canada för att dessa länder kan ta emot många syrier.

Ett EU som behandlar Turkiet med silkesvantar och blundar för kränkningen av de mänskliga rättigheterna i landet gör sig bara till åtlöje.

 

Kurdo Baksi

Svensk-kurdisk journalist och författare

 

VILL DU SKRIVA EN REPLIK? SKICKA IN DIN TEXT HÄR.