Kurdo Baksi. Foto: Christian ÖrnbergKurdo Baksi. Foto: Christian Örnberg
Kurdo Baksi.  Foto: Christian Örnberg
Angela Merkel och Recep Tayyip Erdogan. Foto: Yasin Bulbul / AP TT / NTB SCANPIXAngela Merkel och Recep Tayyip Erdogan. Foto: Yasin Bulbul / AP TT / NTB SCANPIX
Angela Merkel och Recep Tayyip Erdogan. Foto: Yasin Bulbul / AP TT / NTB SCANPIX

EU, sluta förhandla med diktator Erdogan

Publicerad

Pinsamt nog knuffar EU syriska flyktingar till halvdiktaturen Turkiet – som till och med får miljarder i belöning.

Det är som att lämna lammen till prärievargarna, skriver Kurdo Baksi.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Det var länge sedan jag var en stolt europé. Orsaken är enkel: Europeiska unionen sviker dem som behöver hjälp och som flyr det hemska kriget i Syrien.

I stället för att öppna famnen föredrar EU att stänga dörren för flyktingar.

Men EU:s svek stannar inte där. Pinsamt nog knuffar EU syriska flyktingar till halvdiktaturen Turkiet – som till och med får miljarder i belöning. Det är som att lämna lammen till prärievargarna.

Respekten för mänskliga rättigheter i Turkiet är lika med noll. Landets president Recep Tayyib Erdogan har beordrat massmord på kurder sedan i somras. Natos näst största armé utsätter kurderna för oerhörda grymheter. Tusentals civila kurder har mördats av turkisk militär. Många av offren är kvinnor och barn.

Kurdernas krav på självstyre och erkännandet av det kurdiska språket i grundlagen besvaras med våld. Amnesty International varnade nyligen att Turkiet använder övervåld mot den kurdiska befolkningen.

 

LÄS MER: Turkiet borde straffas av EU – inte belönas

 

1 128 välkända akademiker som protesterat mot våldet mot kurderna i ett upprop har av Erdogan stämplats som ”förrädare”.

Åklagare har startat en förundersökning mot undertecknarna. Tre av undertecknarna, professorerna Esra Munger, Muzaffer Kaya och universitetsläraren Kivanc Erson greps de i tisdags i Istanbul – misstänkta för "terrorpropaganda".

Även den brittiske universitetsläraren Chris Stephenson förhördes av polis och deporterades från Turkiet för att han hade en kurdisk nyårsinbjudan i väskan.

Stephenson misstänktes för att ha spridit flygblad för ett firande av det kurdiska nyåret. Att bjuda till en kurdisk kulturfest är alltså brottsligt i Erdogans Turkiet.

Erdogan är på väg att avskaffa all yttrande- och pressfrihet. Erdogan kontrollerar nu 90 procent av Turkiets medier. Minst 30 journalister sitter i fängelser. Turkiets största dagstidning Zaman och nyhetsbyrån Cihan, den enda oberoende nyhetsinstitution som rapporterade resultaten i de turkiska valen, tvångsförvaltas av Erdogan-vänliga åklagare. Nu när Cihan hamnat i Erdogans händer ökar risken för valfusk avsevärt, till exempel en eventuell folkomröstning i år om utvidgade befogenheter för Erdogan.

 

Exemplen på att Turkiet är en halvdiktatur är många. Inte ens folkvalda parlamentsledamöter slipper den nyckfulle Erdogans straff: EU-kandidatlandet Turkiets president. Erdogan kräver nu att det turkiska parlamentet upphäver åtalsimmuniteten för parlamentsledamöter från pro-kurdiska HDP. Ska jag gråta eller skratta?

Turkisk polis grep i onsdags tio advokater för terrorism, och korrumperade turkiska åklagare väcker i genomsnitt tre åtal per dag som går ut på att den åtalade har kritiserat Erdogan. Snart är Erdogan-åtalen 2 000 stycken. Polisanmälningarna görs direkt av Erdogans advokater.

Det är detta lands premiärminister EU-ledarna tar emot på torsdagen och fredagen för att sända alla syriska flyktingar som lyckats fly från Turkiet i undermåliga båtar för att sedan skicka tillbaka till EU.

Det är så sorgligt och hjärtlöst. De syriska flyktingarna i Turkiet har blivit en utbytesvara för Turkiet och EU.

EU:s budskap är tydligt: "Om ni stoppar syrierna, får ni förtrycka era invånare hur mycket som helst!

Nej EU! Så gör inte en internationell institution som vill ha respekt i världen. Sluta förhandla med bödeln Erdogan och sluta skrika hest om flyktingkris!

Europa med en befolkning på 730 miljoner invånare och yta på drygt tio miljoner kvadratmeter kan lätt ta emot en miljon krigsdrabbade. EU kan till exempel förhandla med USA och Canada för att dessa länder kan ta emot många syrier.

Ett EU som behandlar Turkiet med silkesvantar och blundar för kränkningen av de mänskliga rättigheterna i landet gör sig bara till åtlöje.

 

Kurdo Baksi

Svensk-kurdisk journalist och författare

 

VILL DU SKRIVA EN REPLIK? SKICKA IN DIN TEXT HÄR.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag