Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

EU-migranterna får det allt bättre i sina hemländer

Åsa Regnér, barn-, äldre- och jämställdhetsminister (S).
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Regeringens ambition är att arbeta för att utsatthet och tiggeri minskar, skriver Regnér.
Foto: PER WISSING / PER WISSING GT/EXPRESSEN

Antalet utsatta EU-medborgare som vistas i Sverige minskar. 

Det tyder på att det långsiktiga arbetet med en förbättrad situation i hemländerna gör skillnad, skriver S-ministern Åsa Regnér.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

EU-medborgare har rätt att resa till och vistas i ett annat medlemsland i tre månader. Efter tre månader har bara den som har egen försörjning rätt att stanna. För regeringen är det lika självklart som viktigt att samma regler ska gälla alla.

Regeringen arbetar hårt för att utsattheten och tiggeriet ska upphöra och vi är beredda att göra mer för att lösa utsatta EU-medborgares situation. Den långsiktiga och hållbara lösningen finns i de utsatta EU-medborgarnas hemländer. 

Därför har vi lagt stor vikt vid att samarbeta med Rumänien och Bulgarien genom två samarbetsavtal. Något av det viktigaste med avtalen är förstås det engagemang som finns från regeringen och andra aktörer. Men även att användningen av de omfattande strukturfonderna ska stötta avtalets mål som jämställdhet, barns rättigheter och social inkludering. Romers rättigheter är högst prioriterade och levande i dialogen med Rumänien och Bulgarien. Lika viktigt är våra samtal med ansvariga EU-kommissionärer om romsk inkludering i styrning och uppföljning av EU-fonderna.


LÄS MER: Vill regeringen bli av med EU-migranterna?


Utmaningarna är stora men vi har sett flera exempel på positiv utveckling. I Rumänien har ett förberedande skolår blivit obligatorisk och man ska bygga 2000 nya förskolor. Personer som inte har fast adress kan nu, till skillnad från tidigare, få födelsebevis och folkbokföra sig. Rumänien har i samarbete med Världsbanken utvecklat en ny lagstiftning för ekonomiskt bistånd som ska täcka alla grundläggande behov. I Bulgarien har förskolan blivit obligatorisk.

Nyligen presenterade SVT en egen kommunundersökning som visar att antalet utsatta EU-medborgare som vistas i Sverige minskar. Det tyder också på att det långsiktiga arbetet med en förbättrad situation i hemländerna gör skillnad.

Regeringen har även vidtagit flera åtgärder i Sverige, bland annat:

· Skyddet mot människohandel och annat utnyttjande av utsatta personer ska stärkas.

· Det ska bli enklare att avhysa personer från otillåtna bosättningar på privat mark.

· Länsstyrelsen i Stockholms län har fått i uppdrag att samordna och utveckla stödet till myndigheter, kommuner, landsting och andra aktörer som möter utsatta EU-medborgare som saknar rätt att uppehålla sig i Sverige.


Vi har till skillnad från den borgerliga regeringen arbetat från dag ett, på nationell, bilateral och EU-nivå, för att hitta konstruktiva lösningar som innebär en positiv utveckling för de utsatta samtidigt som vi motverkar att det skapas parallellsamhällen i Sverige.

Regeringens ambition är att genom långsiktig fattigdomsbekämpning, i Sverige och i samarbete med andra länder, arbeta för att utsatthet och tiggeri ska minska och för att diskriminering ska motverkas.


Åsa Regnér

Barn-, äldre- och jämställdhetsminister (S)