Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

EU måste stå enade på Frankrikes sida

Cecilia Wikström Foto: Kristofer Sandberg
Foto: Petr Sznapka / AP TT NYHETSBYRÅN

Attentatet i Nice, där en lastbil i full fart körde in i en folksamling under nationaldagsfirandet, visar hur mjuka mål, alltså vårt civilsamhälle, står högst upp på terroristernas prioritetslista, skriver europaparlamentariker Cecilia Wikström (L).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Det var med sorg i hjärtat som jag tog emot nyheten om det fruktansvärda terrorattentatet som oskyldiga människor i Frankrike än en gång utsatts för. Jag vill uttrycka solidaritet med offren, deras familjer och alla fransmän som sörjer nära och kära.

Attentatet i Nice, där en lastbil i full fart körde in i en folksamling under nationaldagsfirandet, visar hur mjuka mål, alltså vårt civilsamhälle, står högst upp på terroristernas prioritetslista.

 Attacken fick en extra stor effekt eftersom Frankrikes nationaldagsfirande firas under ledorden frihet, broderskap och jämlikhet.

Europa är i krig mot terroristerna, som vill slå till mot oss till varje pris och på ett oerhört våldsamt och bestialiskt sätt.

Formellt ligger ansvaret att bekämpa våldsam radikalisering främst på medlemsländerna och samhällsaktörer som verkar på lokal, regional och nationell nivå, men försvaret av vårt sätt att leva, vår demokrati och vår frihet kräver också en trovärdig europeisk agenda som kan förhindra att våra ungdomar radikaliseras, och för att stärka de band som binder oss samman.

 

LÄS MER: Arbeta förebyggande mot all radikalisering 

 

För att bekämpa terrorism på europeiskt nivå behöver EU:s medlemsländer bygga upp avradikaliseringsprogram speciellt inriktade på jihadister som återvänder från terrororganisationer i Mellanöstern. 

Möjligheten att lagföra återvändare som begått övergrepp och krigsförbrytelser måste även förstärkas. Dessutom måste Eurojust, EU:s enhet för rättsligt samarbete, byggas ut så att myndigheten också omfattar en europeisk åklagarkammare. På så sätt kan gränsöverskridande brottslingar och terrornätverk effektivare gripas och ställas inför rätta.

EU:s underrättelsetjänst, EU Intelligence Centre, måste utvecklas så att länderna på ett automatiskt och rättssäkert sätt delar riskanalyser och information om misstänkta personer.

Fyra femtedelar av de som ansluter sig till IS och andra terrornätverk har begått brott tidigare, enligt Europol. De allra flesta är yngre personer, som är lättare att påverka och därmed enklare radikaliseras.

Därför måste integrationspolitiken förbättras så att de människor som i dag känner sig utanför samhället får tillbaka det hopp, den tillit och den framtidstro som behövs för att de ska kunna finna sin betydelsefulla plats i samhället och därmed minimera risken att hamna i extremisternas klor.

 

LÄS MER: Volontärer kan inte skydda oss mot terrorn 

 

Parallellt med detta måste resurser fördelas till gräsrotsnivå, framför allt i skolor, i fängelser, moskéer och andra platser i samhället, som kan slå larm när risken finns att en enskild person radikaliseras och kan misstänkas för att involveras i extremistiska nätverk. Vi måste omedelbart reagera på varningssignalerna och återintegrera dem i vårt samhälle innan det hinner gå för långt.

Det främsta målet för varje politiker är att skapa trygghet och säkerhet för medborgarna.

EU:s alla medlemsländer måste nu stå enade på Frankrikes sida och försvara de europeiska värden som våra demokratiska samhällen bygger på. Tillsammans kan vi visa på motståndskraft och se till att våra demokratiska samhällen inte paralyseras när terrorister slår till mot vardagliga platser där vanliga människor befinner sig.

Vi måste fortsätta att leva i ett fritt samhälle och samtidigt utarbeta och genomföra förebyggande åtgärder för att förhindra att våra ungdomar slår till mot sina egna medmänniskor i Europa.

 

Cecilia Wikström

Europaparlamentariker (L)