Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

EU-kommissionen vill ge företag makt över lagar

Håkan Svenneling, riksdagsledamot (V) och Malin Björk, europaparlamentariker (V).

I veckan fortsatte förhandlingarna mellan EU och USA om frihandelsavtalet, TTIP. Kommissionen har gett sken av att man tar människors oro på allvar men samtidigt har nya dokument läckt ut som visar att storföretagens makt över nya lagar kommer bli enorm.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Miljöorganisationer, fackföreningar och konsumentrörelser tar ställning mot TTIP på grund av hoten mot demokrati, folkhälsa, och miljö. Men kommissionen insisterar på att gå storföretagen till mötes.

Först gav de oss investeringsskyddsmekanismen (ISDS) som ger storföretag rätt att stämma stater i specialdomstolar om nya lagar hotar deras vinster. Nu ger de oss ett "råd för regleringssamverkan"; något som storföretagens lobbygrupper på bägge sidor Atlanten drömt om länge.

Enligt förslaget ska företag få förhandsinformation om nya lagförslag som kan ses som handelshinder. Med andra ord, innan lagförslag ens presenterats ska storföretagen få säga sitt. Det behövs inte mycket fantasi för att gissa vilka förslag de kommer vilja stoppa.

I kombination med ISDS, innebär detta att man skapar ett dubbellås mot progressiv lagstiftning. Först ska företagen ha möjlighet att påverka nya lagförslag och om de misslyckas kan de via ISDS stämma stater för utebliven vinst.

Förhandlingarna om frihandelsavtalet präglas av ett fokus på företagens kortsiktiga intressen i stället för planetens och medborgarnas. Vänsterpartiet är för handel, men vi kommer aldrig acceptera de långtgående inskränkningar i demokratin som TTIP i dag byggs på. Vi vill ha ett avtal där klimat, miljö, arbetsrätt och folkhälsa inte underordnas ekonomiska vinningar för företag.

 

Malin Björk

europaparlamentariker (V)

 

Håkan Svenneling,

riksdagsledamot (V)

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!