Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

EU-förslag hotar vårt svenska pantsystem

Linn Svansbo tycker pristak är en bra idé. Henrik Jönsson tycker det är en dålig idé.
Anna-Karin Fondberg, vd Sveriges Bryggerier.
Foto: Sveriges Bryggerier
Fredrik Spendrup, vd Spendrups Bryggeri.
Foto: Pressbild / Spendrups
Peter Hammarstedt, vd Carlsberg Sverige.
Foto: Pressbild
Sofie Eliasson Morsink, vd Coca-Cola Europacific Partners Sweden.
Foto: Pressbild
Henrik Dunge, vd Åbro Bryggeri.
Foto: Pressbild
Om hela EU skulle uppnå samma nivå av återvinning av förpackningar som vi har i Sverige så vore alla vinnare, skriver debattörerna.
Foto: Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
1 / 7

Sverige har ett av världens mest välutvecklade pantsystem. 

Ett EU-förslag hotar nu att ersätta det svenska systemet med något vi i hög grad fasat ut, returglasflaskor och återfyllningsbara petflaskor. 

Dessutom kan Sverige tvingas avskaffa Pantamera-symbolen.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. EU-kommissionen föreslår att en viss andel av alla dryckesförpackningar måste vara återfyllningsbara returflaskor, det vill säga flaskor som återlämnas till producenterna för att tvättas och fyllas igen. 

För bryggerinäringen betyder det i praktiken returglasflaskor, vilka känns igen som de klassiska 33- och 50-centilitersflaskorna i röda och blå backar. Dessutom skulle återfyllningsbara petflaskor behöva återintroduceras på den svenska marknaden.

Returglasflaskan lämpar sig väl för restauranger och storkök, men för konsumenten som handlar i butik är den klumpig. Få vill släpa backar fram och tillbaka, särskilt om man inte har bil. Samtidigt skulle de återfyllningsbara petflaskorna öka dryckesförpackningarnas klimat- och miljöpåverkan.

Högvärdig återvinning 

För de svenska bryggerierna har övergången till aluminiumburkar och petflaskor i ett pantsystem varit helt logisk ur ett hållbarhetsperspektiv. Vi har skapat en högvärdig återvinning i ett cirkulärt system, där flaska blir flaska och burk blir burk. Vi har inte avfall – vi har råvara.  

Den svenska bryggerinäringen stöder intentionen att minska miljöpåverkan från förpackningar. Vi behöver minska både mängden förpackningar och volymen avfall. Därför är det glädjande att vi genom vårt pantsystem Returpack i hög grad redan genomfört en effektiv klimatomställning på förpackningsmarknaden. 

Om EU-kommissionen tvingar oss att bygga ut systemet med returglasflaskor och återfyllningsbara petflaskor kommer det oundvikligen att slå hårt mot både pantsystemet och bryggerinäringen. 

Tvinga oss inte att laga det som inte är trasigt.

Bryggerierna tvingas investera mångmiljardbelopp i tvättutrustning och nya produktionslinor. Samtidigt behöver vi fortsätta investera i det redan existerande pantsystemet för att leva upp till allt högre ställda krav på både insamling och kvalitet. 

Detta kommer givetvis vara särskilt tungt för alla mindre bryggerier, vars tillväxt sammanfallit med framväxten av återvinningsbara engångsförpackningar. I en tid av höga priser på råvaror, energi och bränsle är detta inte vad bryggerierna behöver. 

Utöver detta föreslår EU-kommissionen att den svenska pantsymbolen ska avskaffas och ersättas med en gemensam EU-version. Den svenska symbolen för Returpack är välkänd. Pantamera-kampanjen är sannolikt Sveriges mest kända jingel, i möjlig konkurrens med Hemglassbilen. 

Känner igen symbolen

Vi vågar tro att det finns ett samband mellan denna decennier långa marknadsföringskampanj och det faktum att vi har en så hög insamlingsgrad i Sverige. 

Människor känner igen symbolen och kopplar samman burk och flaska med en slant i retur. Det har tagit tid att nå dit och kostat hundratals miljoner kronor. Den investeringen har utan tvekan varit värd sitt pris, men riskerar nu att omintetgöras. 

Det finns gott om exempel där EU-harmonisering och samordning är påkallad för att vi ska klara klimatomställningen. Att försämra förutsättningarna för svensk återvinning och vårt pantsystem är däremot inte ett av dem, särskilt inte när vi i stället har en möjlig svensk exportframgång.  

Vi uppmanar därför miljöminister Romina Pourmokhtari (L) att stolt stå upp för det svenska pantsystemet i förhandlingarna om förpackningsförordningen. 

Tvinga oss inte att laga det som inte är trasigt. Ta i stället det pågående ordförandeskapet som ett tillfälle att visa upp det svenska exemplet för våra vänner i EU.  

Om hela EU skulle uppnå samma nivå av återvinning av förpackningar som vi har i Sverige så vore alla vinnare. 


Av Anna-Karin Fondberg

vd Sveriges Bryggerier

Fredrik Spendrup

vd Spendrups Bryggeri

Peter Hammarstedt

vd Carlsberg Sverige

Sofie Eliasson Morsink

vd Coca-Cola Europacific Partners Sweden

Henrik Dunge

vd Åbro Bryggeri

Peter Bronsman 

vd Kopparbergs Bryggeri

Carl Krönlein

vd Krönleins Bryggeri

Mikael Dugge Engström 

vd Dugges Bryggeri

Henrik Kihlberg

vd Nils Oscar AB

Anders Thelenius

vd Jämtlands Bryggeri

Mats Wahlström

vd Poppels Bryggeri

Mikael Hellberg

ordförande Sveriges Bryggerier


SD: ”Ni gjorde absolut ingenting på åtta år”

Tobias Baudin (S) och Magnus Persson (SD) debatterar arbetskraftsinvandring.