Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

EU attackerar den svenska kräftskivan

Christofer Fjellner Foto: Kristofer Sandberg
Foto: Sanna Dolck / KVP

Signalkräftan har hamnat på EU:s lista över arter som inte hör hemma i EU och EU-kommissionen vill införa en tull på importerade kräftor.

Nu måste regeringen ta sitt ansvar och hjälpa till att rädda det svenska kräftfisket i framtiden, skriver Christofer Fjellner (M).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

För många av oss är kräftor det svenskaste som finns. Men nu är den svenska kräftskivan under attack från EU - och det från två håll.

Signalkräftan har hamnat på EU:s dödslista. Vi klarade kräftpesten på 1980-talet, men nya EU-regler riskerar nu att slå ut de svenska kräftorna en gång för alla.

Det kan gå så illa att vi får förlita oss på importerade djupfrysta kräftor från Kina i framtiden. EU-kommissionen vill nu även införa en tull på dessa kräftor som gör dem 20 procent dyrare.

EU har tagit fram ny lagstiftning för invasiva arter, det vill säga arter som inte hör hemma i EU. Det är viktigt att vi har regler för hur arter får introduceras i nya områden. Men det gäller att det blir rätt.

När Naturvårdsverket nyligen presenterade det svenska genomförandet av reglerna stod det klart att en art som hamnar på EU:s dödslista inte längre får säljas i Sverige.

 

Har den etablerat sig i ett område ska åtgärder vidtas för att förhindra dess spridning. Signalkräftan är en art som nu finns på EU:s dödslista.

Naturvårdsverket säger att signalkräftor kommer att få fortsätta säljas under 2016, men därefter går de svenska signalkräftorna en oviss framtid till mötes.

Det enda som är säkert är att det inte kommer att vara möjligt att plantera in nya signalkräftor om dagens bestånd av någon anledning skulle slås ut.

Det här är allvarligt eftersom flodkräftan i princip har slagits ut efter kräftpesten. För att vi ska ha något kräftfiske att tala om är signalkräftan helt nödvändig. Jag har bidragit till att Europaparlamentet här har gett kommissionen bakläxa, men trots det ser nu alltså kräftorna ut att drabbas när de nya reglerna införs i Sverige.

Men det stannar inte där. På detta har EU-kommissionen genom ett tekniskt beslut i praktiken infört en 20-procentig tull på frysta kräftor. Från och med i sommar kommer de importerade kräftorna att bli betydligt dyrare om ingen stoppar beslutet.

 

Detta är inte acceptabelt. Tullar är aldrig bra, men i det här fallet är det om möjligt ännu värre, eftersom tullarna införts i en missriktad vilja att förenkla importen av kräftor till EU. Jag har därför krävt att kommissionen förklarar sig och ändrar reglerna så att de kräftor vi äter inte blir dyrare genom onödiga tullar, tullar som ingen heller har bett om.

Det är uppseendeväckande att byråkrater på kommissionen på detta sätt fattar beslut utan underlag och utan att analysera effekterna.

Men det är också oroande att Sveriges regering har visat ett bristande engagemang trots att kräftfisket och kräftskivan är något av det svenskaste som finns.

Nu måste regeringen ta sitt ansvar och hjälpa till att rädda det svenska kräftfisket i framtiden. Regeringen ska företräda svenska intressen och det blir särskilt viktigt när det egentligen enbart är vi i Sverige som påverkas.

Nu är tid att agera så att signalkräftan försvinner från EU:s dödslista och att kräfttullen plockas bort. Annars är risken stor att vi snart firar vår sista svenska kräftpremiär.

 

Christofer Fjellner

Europaparlamentariker för Moderaterna

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!