Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ett viktigt steg mot att
legalisera cannabis

Förbudspolitiken skadar mer än vad lätt narkotikabruk gör, skriver Andreas Eriksson.
Foto: Privat och Shutterstock

Andreas Thörn, som odlat och brukat cannabis för smärtlindring, har friats från misstanke om narkotikabrott.

Det kan förhoppningsvis bli startskottet för en legalisering av cannabis för medicinskt bruk.

Det är glädjande att de svenska domstolarna och rättsstaten ser ljuset i frågan, nu är det bara dags för politikerna och lagen att göra detsamma, skriver Andreas Eriksson.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Igår kom domen från tingsrätten rörande rullstolsburne Andreas Thörn, som odlat och brukat cannabis i hemmet för medicinska syften. Trots belägg för ringa narkotikabrott frias Thörn, på grund av nöd.

Det är glädjande att de svenska domstolarna och rättsstaten ser ljuset i frågan, nu är det bara dags för politikerna och lagen att göra detsamma.

Det finns en risk att fallet överklagas till hovrätten, sedan vidare till Högsta domstolen.

Om Andreas Thörn frias även där skulle domslutet bli prejudicerande. Andra personer som finner sig i Thörns situation skulle sluta behandlas som kriminalfall och börja behandlas för vad de faktiskt är - sjuka människor i behov av hjälp.

Svenskar skryter ofta med att Sverige har världens bästa sjukvård. Det är svårt att styrka detta när våra domstolar dömer människor för att de tar en smärtlindrande form av medicin som brukas i samma syfte världen över.


Hela rörelsen för avkriminalisering och legalisering av medicinsk cannabis i USA började med ett liknande fall, nämligen kvinnan Valerie Corral. 

Nästan precis samma öde som drabbat Andreas Thörn drabbade Corral. Efter en bilolycka upplevde hon kroniska symptom. Ingenting fungerade till hon började röka cannabis och mådde bättre. Därefter straffades hon gång på gång och insåg att hon var tvungen att aktivera sig politiskt i frågan. En av USA:s första organisationer för en legalisering av medicinsk cannabis, Wo/Men's Alliance for Medical Marijuana, var grundad.

Samma förening stod sedan i framkant för reformen när USA till slut legaliserade cannabis för medicinskt bruk och senare för rekreationellt.

Förhoppnings är Thörns fall startskottet för en liknande reform i Sverige. 

Men det finns även andra, mycket tyngre organisationer som står bakom förslaget om avkriminalisering och legalisering av droger. Många av dem har stort förtroende även internationellt och akademiskt.


En av de högst ansedda organisationerna som arbetar med mänskliga rättigheter i världen är Human Rights Watch. De gick nyligen ut med en önskan om att avkriminalisera narkotika. Tidigare i år har dessutom FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon, precis som sin företrädare Kofi Annan, tagit ställning för en avkriminalisering. Världshälsoorganisation (WHO) har också gått i bräschen för att avkriminalisera drogbruk över hela världen.

De har alla insett att förbudspolitiken skadar mer än vad lätt narkotikabruk gör.

Oräkneligt mycket klinisk forskning finns också på de medicinska effekterna av cannabis.

Drogen kan användas för allt från smärtlindring till att lindra symptomen av både MS och epilepsi, men också för patienter med Alzheimers och mot nedsatt aptit.

Dessutom har forskare lyckats få fram mildare sorter av cannabis som uppfyller just de medicinska syften som sig bör, och inte mer.

Sverige borde se framåt i frågan. Halva världen legaliserar cannabis för medicinskt bruk och avkriminaliserar för rekreationellt. Istället för att använda sjuka medmänniskor som syndabockar i ett helt och hållet förlegat system borde Sverige sluta straffa människor som vill hjälpa sig själva.

I frågan om homosexuellas rättigheter var vi nästan först i världen. I frågan om kvinnlig rösträtt låg vi också i framkant. Det är alldeles försent att vara först i frågan om att avkriminalisera och legalisera cannabis, men låt oss i alla fall inte vara sist.


Andreas Eriksson

Liberal debattör med bakgrund i Centerpartiet