Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ett utegym stoppar inte gängens makt i Östberga

Vid dödsskjutningen i Östberga i augusti gömde sig en grupp förskolebarn i ett förråd samtidigt som skottsalvorna från en AK-47 dundrade mellan huskropparna.
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT
Skribenterna riktar hård kritik mot Stockholms finansborgarråd Karin Wanngård (S).
Foto: MELI PETERSSON ELLAFI

Poliskrisen är djupt skadlig för Stockholm – regeringen och Karin Wanngård (S) sviker medborgarna, skriver lokala L-politiker.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

"Bara några veckor efter att vi flyttade hit visade nätverket att de hade koll på oss. Vi blev hotade direkt". Att en människa tvingas uppleva det, att direkt få veta att man inte är säker i sitt bostadsområde, är fruktansvärt, men det är vad "Anders" berättar i Expressens reportage. Det är så livet är just nu i Östberga, där den organiserade brottsligheten har slagit ner sina rötter utan att rättsstaten har kunnat sätta emot tillräckligt.  

Till Stockholms finansborgarråd Karin Wanngård (S) vill vi säga: Det är inte att du "står upp för ett samhälle där ingen ska behöva vara rädd" som kommer att göra skillnad för förskolelärare, barn och föräldrar som i dag måste begränsa sina liv av rädsla för kriminella med vapen. Det räcker inte med bara ord. Vi kräver att du agerar. Nu krävs poliser och en rättsstat med resurser nog att sätta kriminella bakom lås och bom.


LÄS MER: Kriminella kan agera som de vill i sina no go-zoner


Nätverket har en fredad zon i Östberga

Regeringen har låtit poliskrisen växa, och tycks helt ha struntat i våra och andras vädjan om fler poliser till brottsutsatta områden. Resultaten ser vi nu. Över hela staden svarar nu boende att de känner en större oro för att utsättas för brott. 

Nätverket upplever att de har en fredad zon just i Östberga, och de har tentakler som sträcker sig ut i Älvsjö och i resten av södra Stockholm. Vi lokalpolitiker upplever att frågan inte ens lyfts, och när vi frågar om polisen får vi återkommande höra att satsningar skalas ner eller skjuts på framtiden. 

Istället presenteras satsningar som till exempel ett nytt utegym. Men ett utegym, hur angelägen och viktig en sådan satsning kan vara, är inte ett tillräckligt motmedel mot kriminella gäng som inkräktar på andras frihet och säkerhet. Som påstridigt hotar och kräver att andra ska anpassa sig så att de kan fortsätta med sin kriminella verksamhet. Som inte drar sig för att bruka våld framför ögonen på helt oskyldiga människor.


LÄS MER: Offret i Östberga beordrades ner på knä – sköts till döds


Var femte som bor i området där Östberga ligger är ganska eller mycket ofta orolig för att någon närstående ska drabbas av brott. Men inte heller finansborgarrådet Karin Wanngård (S), och den politiska majoriteten i Stockholm har lyft ett finger.

Stockholm stad måste kräva fler poliser

Vi liberaler har länge krävt att ett antal åtgärder ska sättas in mot den eskalerande våldsbrottsligheten i Stockholm. Märkligt nog har majoriteten hittills valt att helt strunta i det. Vi driver till exempel att Stockholms stad borde rikta ett krav till regeringen om att få fler poliser – och erbjuda sig att finansiera dem om det är det som krävs för att få dem på plats. Polisen är ett statligt ansvar, men när staten inte förmår ta sitt ansvar måste kommunala makthavare göra allt de kan för att slå vakt om medborgarna.


LÄS MER: Så här ska ingen behöva leva i Sverige


Vi vill att Stockholms stad, till dess att staten tar sitt ansvar för en fungerande polisiär bemanning, ska rekrytera minst 200 kommunala trygghetsvakter, med ordningsvakts förordnande, som kan avlasta polisen och visa att samhället är närvarande. Det har majoriteten inte gjort.

Höj socialsekreterarnas löner

Samhället måste freda barn och unga mot att dras in i kriminalitet och bli de gängkriminellas medhjälpare. Det handlar till exempel om skolan. Kriminella elever får inte tillåtas dra med sig klasskamrater in i brottsliga miljöer utan måste kunna lyftas bort och få hjälp att börja om. Skolan måste vara som starkast för de elever som behöver det mest. Satsningar på socialsekreterares och lärares arbetsmiljö och löner behövs för att få fler att stanna i yrket och se till att det sociala skyddsnätet är starkt. Ytterstadsområden som är enklaver, dit ingen söker sig förutom dem som bor där, måste också rustas upp och byggas om.

Poliskrisen är ett nationellt misslyckande. Krisen är djupt skadlig för oss som bor i Stockholm men också för hela vårt land. Bakom krisen ligger flera års dåliga beslut. Vi kan vända det här men då krävs mer än ord – då krävs handling. Alla har vi samma rätt till frihet och trygghet, oavsett var vi bor.


Av Anna Engelbert (L) 

Lokalpolitiker i Älvsjö stadsdel nära Östberga


Peter Backlund (L) 

Lokalpolitiker i Enskede-Årsta-Vantör stadsdel där största delen av Östberga ligger


Lotta Edholm (L)

Oppositionsborgarråd och gruppledare i hela Stockholms stad