Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ett parti ska inte vara en stängd bunker

Ulf Bjereld
Birgitta Ohlsson Foto: Anders Ylander / ANDERS YLANDER GT/EXPRESSEN

Säga vad man vill om Liberalerna, men speciellt högt i tak verkar det inte vara, skriver den S-märkta statsvetarprofessorn Ulf Bjereld.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Ekot berättar under onsdagen att medlemmar av Liberalernas partitopp går till angrepp mot riksdagsledamoten Birgitta Ohlsson och kräver att hon lämnar partiledningen. Skälet är att Birgitta Ohlsson öppet argumenterat emot partiledaren Jan Björklunds uppfattningar om att Sverigedemokraterna borde bjudas in till blocköverskridande politiska samtal och om att så kallade religiösa friskolor borde förbjudas.

Säga vad man vill om Liberalerna, särskilt högt i tak tycks där just nu inte vara.

Birgitta Ohlsson är en person som sticker ut. Hon har tidigare argumenterat emot partilinjen i till exempel FRA-frågan och om den nya restriktiva flyktingpolitiken.

Jag har en motsatt uppfattning än Birgitta Ohlsson i väldigt många frågor, inte minst om svenskt Nato-medlemskap och om den israelisk-palestinska konflikten. Men jag uppskattar alltid hennes frimod och självständighet, och hennes insatser för feminism och mänskliga rättigheter.

 

LÄS MER: Låt en liberal ta Björklunds plats

 

Visst, enighet ger styrka. Enskilda riksdagsledamöter kan förstås inte rösta precis som de vill i alla frågor.

Väljarna röstar på partier, och dessa partier har ett ansvar att försöka genomföra så mycket som möjligt av den politik de gick till val på. Men för ett parti som inte vill vara en bunker är det viktigt att bejaka öppenhet och mångfald. Jan Björklunds utspel om att bjuda in Sverigedemokraterna till samtal och att förbjuda judiska, kristna och muslimska friskolor är ju heller inte den officiella partilinjen.

Nej, Liberalerna mår inte bra. I valet 2014 erhöll partiet 5,4 procent, vilket var det näst sämsta resultatet i partiets historia.

I den senaste mätningen från Demoskop fick partiet bara 4.3 procent, vilket var det sämsta resultatet sedan 2007. Enligt Demoskop har Liberalerna också svårt att få genomslag i sina hjärtefrågor, som till exempel utbildning och försvar.

 

LÄS MER: De förtjänar inte att kallas liberaler

 

Är Liberalernas kris också liberalismens kris?

Debattlandskapet har förskjutits i en riktning bort från frihetlighet och internationalism till kontroll, auktoritet, nation, gränskontroller samt lag och ordning.

Europa hemsöks av främlingsfientlighet, högernationalism och rop på stängda gränser. En del liberala debattörer och ledarsidor flyter med i denna utveckling. Andra liberaler gör motstånd. Birgitta Ohlsson tillhör dem som gör motstånd.

I en tid då centrala värderingar som tron på alla människors lika värde, jämställdhet mellan kvinnor och män samt religions- och yttrandefrihet hotas behöver vi liberala röster som står upp när det blåser snålt.

Det vore sorgligt om Jan Björklund och de svenska Liberalerna lät partipiskan vina över de individer som faktiskt står emot.

Sverige behöver en kraftsamling mot rasism och främlingsfientlighet, för feminism och mänskliga rättigheter.

Just nu undrar jag om Liberalerna och Jan Björklund verkligen vill vara en del i den kampen.

 

Texten publicerades ursprungligen på Bjerelds blogg

 

Ulf Bjereld

professor i statsvetenskap och ordförande för Socialdemokrater för tro och solidaritet