Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ett oseriöst, okunnigt och förljuget påhopp om heder

Justitieminister Morgan Johansson menar att M-toppen Johan Forssell skamlöst försöker vilseleda allmänheten.Foto: SUSANNA PETTERSSON/TT
Johan Forssell är rättspolitisk talesperson för Moderaterna.

Johan Forssell (M) påstår i Expressen att vi hycklar om straffskärpning för hedersbrotten med anledning av att riksdagen avslår hans motionsyrkande. 

Hans påhopp är oseriöst, okunnigt och förljuget – det är ett skamlöst försök att vilseleda allmänheten, skriver justitieminister Morgan Johansson (S).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK | HEDERSFÖRTRYCK. Riksdagen avslår som regel motioner när man vet att en motsvarande lagstiftning är på gång. Det har man gjort i alla tider, och anledningen är att riksdagen inte vill slå in öppna dörrar. 

Det framgår tydligt i riksdagens beslut att man nu avvaktar regeringsförslaget. Ett lagförslag om straffskärpning för brott som begås med hedersmotiv har tagits fram av regeringens utredare, Justitiekansler Mari Heidenborg, och är ute på remiss under våren. Därefter kommer regeringen att gå med det till riksdagen. Eftersom detta är en viktig punkt i Januariavtalet, så kommer det att förhandlas med Centern och Liberalerna.

Ska träda i kraft 2020

Men det är inte bara en straffskärpning vi kommer att gå fram med. Dessutom så kommer vi att skärpa lagen om vård av unga (LVU), för att kunna förhindra att barn och ungdomar förs ut ur landet för att giftas bort eller könsstympas. Heidenborg föreslår bland annat att man ska kunna belägga dem med utreseförbud och dra in passet när det finns en sådan risk. Planen är att lagändringarna ska träda i kraft 2020.

Utöver detta så genomförs också avsevärda insatser för att förebygga hedersrelaterat förtryck. Det särskilda kompetensteamet mot hedersbrott permanentas, och 2018-2020 avsätts 214 miljoner kronor till en särskild satsning mot hedersrelaterat våld och förtryck.

Allt detta vet naturligtvis Johan Forssell om men ändå gör han ett skamlöst försök att vilseleda allmänheten. Det vittnar inte om handlingskraft, utan snarare om desperation.

 

Av Morgan Johansson 

Justitie- och migrationsminister (S)