Ett område med 30 000 tillåts vara laglös zon

Det kanske är bättre att Dan Eliasson helt enkelt avgår och helhjärtat satsar på partipolitiken, skriver Helena Lindahl (C).
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT
En yta stor som Danmark tillåts vara en laglös zon med enorma utryckningstider och poliser som inte kan förvänta sig förstärkning, skriver Helena Lindahl (C).

Det kan inte vara meningen att kvinnomisshandel ska utredas sämre bara för att Dan Eliasson – med regeringens tysta medgivande – inte behagar lägga rimliga resurser i regionen, skriver Helena Lindahl 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Trots omfattande kritik är det tydligt att en lång rad Socialdemokratiska toppar i form av statsminister Stefan Löfven, tidigare inrikesminister Anders Ygeman och nuvarande inrikesminister Morgan Johansson har fullt förtroende för Dan Eliassons förmåga att omorganisera polisen. 


LÄS MER: Nu har det hänt – en poliskollega har dött


Samma Dan Eliasson vars polisledning finner det rimligt att ta juridisk strid för att bara behöva tillhandahålla en polisbil på en yta som i praktiken är lika stor som Danmark och där drygt 30 000 människor bor.

Det kanske låter för otroligt för att vara sant, men dessvärre är det på fullt allvar. Polisens huvudskyddsombud i Region Nord har pressat på för en större bemanning på den geografiskt enorma yta som Sorsele, Storuman, Vilhelmina, Dorotea, Åsele och Lycksele utgör. 

En fara för både poliser och brottsoffer

Huvudskyddsombudet menar att avståndet till en förstärkningspatrull är alldeles för långt och utgör en risk för polismännen. Vidare påtalas problem med att utreda exempelvis misshandelsbrott mot kvinnor där utredningen kan bli lidande om man inte separerar misstänkt gärningsman och offer och genomför förhör omgående.

Det har nu prövats i både förvaltningsrätten och kammarrätten och polisledningens linje vann gehör.


LÄS MER: Därför slutar jag som polis efter 41 år


I praktiken innebär det att Eliassons myndighet även framöver har rätt att köra på i samma hjulspår och även om min avsikt inte är att överpröva förvaltningsrätten och kammarrättens juridiska bedömning så tar jag mig ändå rätten att konstatera: Det här är fullständigt åt skogen fel.

Att polismyndigheten fått grönt ljus att organisera sig på det här sättet innebär inte att det är önskvärt att man gör det. 

De 30 000 boende i regionen ska inte snällt tvingas acceptera en i praktiken obefintlig tillgång till polis där södra Lappland tillåts vara en laglös zon med enorma utryckningstider och poliser som inte kan förvänta sig förstärkning om någonting går fel. 

Det kan inte vara meningen att kvinnomisshandel ska utredas sämre bara för att Dan Eliasson – med regeringens tysta medgivande – inte behagar lägga rimliga resurser i regionen.

Polismyndigheten ska finnas till för alla

Den signal Dan Eliasson och regeringen skickar till boende i Norrland är mycket tydlig. Man tar hellre juridisk strid än att ordna med en bättre bemanning. Det är, enkelt uttryckt, den valuta i form av trygghet som man kan förvänta sig för en av världens högsta skatter om man har oturen att bo på landsbygden i norra Sverige.


LÄS MER: LEIF GW: Poliskrisen kommer att fälla Löfven


Polismyndigheten ska finnas till för hela Sverige och då måste det också finnas en ambition att tillhandahålla en bemanning som är lämplig i en region med stora avstånd.

Därför vill jag uppmana Dan Eliasson att tänka ett varv till. 

Är det verkligen värt att ta strid mot den egna personalen och de boende i de aktuella kommunerna bara för att slippa ställa obekväma krav och önskemål gentemot regeringen? I så fall kanske det är bättre att du helt enkelt avgår och helhjärtat satsar på partipolitiken. 


Av Helena Lindahl

Riksdagsledamot från Västerbotten, Centerpartiet