Elisabet Höglund anser att Harvey Weinstein är ett gubbslem som har fått sitt välförtjänta straff. Foto: VINCE BUCCI/TTElisabet Höglund anser att Harvey Weinstein är ett gubbslem som har fått sitt välförtjänta straff. Foto: VINCE BUCCI/TT
Elisabet Höglund anser att Harvey Weinstein är ett gubbslem som har fått sitt välförtjänta straff. Foto: VINCE BUCCI/TT
Elisabet Höglund är journalist, författare och bloggare. Foto: PRIVATElisabet Höglund är journalist, författare och bloggare. Foto: PRIVAT
Elisabet Höglund är journalist, författare och bloggare.  Foto: PRIVAT

"Naturligtvis skandalöst – men blunda inte för verkligheten"

Publicerad

Jag bagatelliserar inte det här problemet. Fördöm alla män som går över gränsen och genom sin upphöjda ställning utnyttjar kvinnor som är beroende av dem. 

Men sluta se en potentiell våldtäktsman i varje karl, skriver Elisabet Höglund.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Jag har förstrött läst några artiklar om Harvey Weinstein, filmmogulen i Hollywood som satte i system att utsätta kvinnor för sexuella trakasserier. Nu verkar han få sitt välförtjänta straff, när kvinna efter kvinna går ut och avslöjar honom. Samtidigt har hans fru lämnat honom och hans produktionsbolag står på ruinens brant. Det är bara rätt, äckliga gubbslem.

Tyvärr finns det många som Harvey Weinstein, inte minst i film-, mode-, musik- och mediebranschen. Hur var det med Ingmar Bergman? Hur många av hans skådespelerskor låg inte han med?

Efter Weinstein-skandalen har det bildats en hashtag, #Metoo, ett globalt upprop, där kvinnor ombeds att berätta om sina erfarenheter av sexuella trakasserier. My God! Inläggen bara väller fram som en älv där dammluckorna just har öppnats.

Självfallet ska sexuella trakasserier fördömas. Sen infinner sig frågan: Vad är sexuella trakasserier? Är det när en man klappar en tjej på stjärten, nyper henne i kinden, lägger armen om henne – eller är det när en man utsätter en kvinna för grov våldtäkt, grova våldtäktsförsök och ständiga sexuella förföljelser? 

Det är alltså inte helt enkelt att definiera, men kvinnorna i den här kampanjen tycks inte bry sig om sådant analytiskt finlir. Om en man nyper en kvinna i rumpan så tycker inte jag att det är det värsta som kan hända. Det är bara att nypa tillbaka. Det brukar jag göra. 

När Inger "Pippi Långstrump" Nilsson i en lång artikel i Expressen avslöjar att hon "nog har blivit klappad i rumpan både en och flera gånger", så ler jag i mjugg. Värre saker kan man som kvinna bli utsatt för. Expressens krönikör Frida Boisen förklarar att hon "naturligtvis också har drabbats". Boisen hoppas att #Metoo ska bli ett kvinnovrål som ekar ut över världen. 

Visar på kvinnors underordning

Tyvärr tror jag att flera av de kvinnliga artister som nu klagar över Harvey Weinstein själva en gång i tiden sannolikt gick med på att bli "klappade". Att få en stor filmroll eller annan framgång har ofta, i varje fall förr, varit skäl för kvinnor att acceptera att män "tog betalt in natura" och utnyttjade sin övermakt. Detta är naturligtvis skandalöst i sig men vi ska inte blunda för verkligheten. Det visar på kvinnors underordning.

Det är först nu när filmstjärnorna är stora nog att stå på egna ben och klarar sig utan sådana som Weinstein som de ger sig på honom. Varför protesterade de inte tidigare?

Och varför lägger kända och okända kvinnor ut nakna eller halvnakna bilder på sig själva på Facebook och Instagram? Samtidigt klagar kvinnor på hur männen exploaterar och trakasserar dem sexuellt. Min slutsats är: Vissa kvinnor bär faktiskt själva en del av ansvaret. Lägger du ut en nakenbild på dig själv, så signalerar du till omvärlden att det är okej att närma sig dig.

Försvårar relationen mellan män och kvinnor

En ung manlig kollega berättade för mig för några år sen att han var livrädd för att ens titta på en tjej på jobbet med risk för att hon skulle anmäla honom för sexuella trakasserier. Detta är naturligtvis ingen bra jordmån för ett avspänt förhållande mellan män och kvinnor. Män och kvinnor måste våga närma sig varandra. Om en man lägger sin hand på min arm så ser jag det inte automatiskt som ett uttryck för sexuella trakasserier. Det kan vara vänskap också. Vi kvinnor behöver inte se en potentiell våldtäktsman i varje karl. 

Jag bagatelliserar inte det här problemet. Fördöm alla män som går över gränsen och genom sin upphöjda ställning utnyttjar kvinnor som är beroende av dem. Men kvinnor kan faktiskt själva göra en del för att stävja problemet.

Om gubbslemmet kommer och ger dig en klapp i rumpan, så ge honom ett slag på käften. Det brukar kyla av. 

 

Av Elisabet Höglund

Journalist, författare och bloggare

 

 

 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag