Isaac Bachman: Världen och Mellanöstern är osäkrare efter Iranavtalet.
Isaac Bachman: Världen och Mellanöstern är osäkrare efter Iranavtalet.

Ett ja till iranska kärnvapen betyder ökad terrorism

Publicerad

Det är ingen slump att extremister jublar över avtalet som ingåtts om Irans kärnvapenprogram. Förlorarna är offren för terror och förtryck i hela Mellanöstern, liksom Irans kämpande demokratiska opposition, skriver Israels ambassadör Isaac Bachman.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Iran är världens ledande terrorfinansiär och själva motorn bakom de fundamentalistiska terroriströrelser som nu går på offensiven i hela Mellanöstern. Landet har också visat sig utgöra ett mycket konkret hot mot västerlandet och hela den demokratiska världen.

Utan den hänsynslösa teokratin i Teheran skulle fundamentalistvågen i regionen knappast varit möjlig – och det är ingen slump att extremismens företrädare nu jublar över det avtal som ingåtts med Iran om dess kärnvapenprogram. Ett avtal som i praktiken innebär en seger för terror och fundamentalism och som reser mycket allvarliga frågor inför framtiden.

 

De tillgångar som nu görs tillgängliga för Iran - inledningsvis kanske uppemot 150 miljarder dollar – kommer utan tvivel att investeras i terrororganisationer som Hizbollah och Hamas och väpnad kamp i en hel rad länder från Irak och Syrien till Libanon och Jemen. De kommer även att användas till att stärka greppet över den iranska civilbefolkning som lever under en av världens mest repressiva regimer. Allt detta sker nu med västvärldens tysta acceptans.

Även under sanktionerna var Iran tillräckligt starkt för att kunna pumpa in enorma summor i sin väpnade terrorarmé Hizbollah, som med hundratusentals raketer vid gränsen till Israel och sin inblandning i Syrien har spelat en förödande roll för den politiska utvecklingen i Mellanöstern.

 

Iran har redan både den anrikningskapacitet som krävs för att framställa en atombomb – som man nu får behålla - och teknologin i form av ballistiska missiler som skulle göra det möjligt att avfyra ett färdigt atomvapen. Allt detta har åstadkommits genom att föra det internationella samfundet bakom ljuset.

Det enda incitament som i någon mån verkat återhållande på Iran är sanktionerna - som nu avskaffas. De kontrollmekanismer som skall träda i kraft enligt det nya avtalet är i alla avseenden otillräckliga och ger i praktiken Iran möjligheten att som tidigare – i hemlighet – fortsätta utvecklingen av atomvapen.

 

Den iranska regimen och dess allierade bland terrororganisationerna firar det nya avtalet som en avgörande seger – och med goda skäl. Förlorarna är offren för terror och förtryck i hela Mellanöstern, liksom Irans kämpande demokratiska opposition.

Effekterna kommer även att bli kännbara genom den terror som Iran nu får större möjligheter att exportera världen över. Iranskfinansierad terror är redan verklighet i västvärlden – man behöver bara påminna om det enorma attentatet mot judiska centret i Buenos Aires eller terrordådet i Bulgarien härom året. Om man tror att avtalet är en garant för lugn bedrar man sig – att Irans förstärkta resurser kommer att investeras i terrorhandlingar råder det inget tvivel om.

 

Det finns även en överhängande risk för en nukleär kapplöpning i Mellanöstern – knappast i fredens intresse. Israels folk och företrädare för så väl regering som opposition står enade: det nya avtalet med Iran innebär enorma risker och är ett stort avbräck för alla fredssträvanden.

Regimen i Iran välkomnar avtalet med att bränna israeliska och amerikanska flaggor och deklarerar att kampen för att sprida teokrati och fundamentalism i regionen kommer att intensifieras.

Genom att visa uthållighet och hålla fast vid sanktionerna, som gav resultat, hade västmakterna kunnat uppnå mycket bättre resultat i förhandlingarna med Iran. I stället innebär det nya avtalet både att Iran erkänns som kärnvapenmakt och att landet stärks som terrorfinansiär. Såväl världen som Mellanöstern har, sorgligt nog, blivit en osäkrare plats.

Isaac Bachman

Israels ambassadör i Sverige

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag