Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ett helrör borde kosta 1 400

Alkoholskatten behöver höjas med tusen procent, skriver Anna Carlstedt, ordförande för IOGT-NTO.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

FAKTA

Faktaruta:

En burköl - 50 kronor tack!
Explorer Vodka 37,5 % 700 ml
Pris nu: 194 kr
Med hela kostnaden: 1 379 kr
California White 12,5% 750 ml
Pris nu: 49 kr
Med hela kostnaden: 195 kr
Pripps Blå 5 % 500 ml
Pris nu: 11,40 kronor
Med hela kostnaden: 48,75 kr

I en undersökning som IOGT-NTO nyligen gjort svarar 8 av 10 riksdagskandidater att alkoholen ska bära sina egna kostnader. Det var oväntat men förmodligen beror det på okunskap om alkoholens kostnader.

Alkoholen kostar Sverige omkring 100 miljarder kronor varje år.  Det finns olika beräkningar men om vi försöker skatta även de osäkra faktiska kostnaderna hamnar vi ungefär där, eller högre. Det är sjukvårdskostnader, polisingripanden, rättegångskostnader, skattebortfall, förtidspensioner, skadegörelse, psykiatri med mera.

Det är en vanlig föreställning att staten tjänar pengar på alkoholen men i själva verket är det tvärtom. Förra året fick staten in 11 miljarder kronor i skatteintäkter på alkohol. Det fattas alltså nästan 90 miljarder. Att låta alkoholen bära sina egna kostnader skulle alltså innebära att alkoholskatten måste höjas med nästan 1000 procent. Den verkliga kostnaden för en flaska Explorer är över tusen kronor, eller 1379 som i vårt exempel. Alkoholen är helt enkelt väldigt dyr.

Hundra miljarder är
mycket pengar. Ändå räcker det inte.  Bakom varje krona gömmer sig en tragedi. Vad är en förlorad barndom värd? Ett avslaget näsben? En påkörd syster? Ekonomer har försökt räkna på det men det är naturligtvis omöjligt.

Trots att åtta av tio riksdagskandidater anser att alkoholen ska bära sina egna kostnader är de skattehöjningar som föreslås knappt droppar i havet. De rödgrönas 1,4 miljarder och alliansens 1,1 miljarder motsvarar en procent av alkoholens faktiska kostnader. De kompenserar inte ens för de senaste årens realprissänkningar.

Det kunde väl gå om
de hade haft andra förslag på hur vi minskar alkoholskadorna. Tyvärr är det snarast tvärtom. Den enda alkoholpolitiska fråga som fått genomslag i valrörelsen är centerpartiets förslag om att tillåta gårdsförsäljning. Ett förslag som - om det går igenom - lär resultera i att Systembolaget hamnar inför EU-domstolen, med alla risker det innebär för svensk alkoholpolitik.

Med en höjd alkoholskatt läggs kostnaderna på industrin och konsumenterna i stället för på skattebetalarna. Det fina i kråksången är naturligtvis att ju mer man höjer alkoholskatten, desto mer minskar skadorna. Alkoholen har en hög så kallad priselasticitet - priset har en avgörande betydelse för konsumtionen. Konsumtionen i sin tur är helt avgörande för mängden alkoholskador. Att höja alkoholskatten är ett av de mest effektiva sätten att minska alkoholskadorna. Och det behövs.

Alkoholkonsumtionen i Sverige har ökat med drygt 20 procent sedan 90-talet. Idag dricker vi drygt nio liter ren alkohol per person och år och konsekvenserna börjar synas. Antalet fall av skrumplever - den tydligaste indikatorn på alkoholism bland befolkningen - har ökat med 83 procent bland kvinnorna och 65 procent bland männen. Är en alkoholskattehöjning på 1000 procent lösningen? Kanske, om det vore genomförbart. I praktiken måste vi se till alternativen.

Det mest effektiva sättet att minska alkoholens kostnader är att minska totalkonsumtionen av alkohol. Höjd alkoholskatt, sänkta införselkvoter, fortsatt stopp för gårdsförsäljning som riskerar Systembolaget, stopp för boomen av serveringstillstånd - det är vad som fungerar.

Det brukar ofta
framföras att man inte kan höja skatterna för mycket eftersom det då kommer in illegal alkohol utifrån. Därför behöver vi också ta strid för sänkta införselkvoter. Indikationer från övriga EU-länder visar att det är läge för det, det är bara det att svenska politiker är för flata.

Idag kostar alkoholen
runt hundra miljarder. I morgon kommer den att kosta mer. Med den nuvarande politiken går vi mot mer alkoholskador och högre kostnader för samhället. Det är dags att lösa problemet.Anna Carlstedt
är ordförande för IOGT-NTO