Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ett hån mot patienter när vården drar ner

Vi gör redan ett jäkla jobb på intensivvårdsavdelningen. Men i och med en neddragning av antalet platser måste vi snurra runt med patienter över hela sjukhuset för att få in nya, skriver undersköterskan Anna-Karin Wahlgren.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

I söndags kväll avslutade jag mitt arbetspass på Intensivvårdsavdelningen (Iva) i Nyköping med att städa och stänga dörrarna in till sal 15.

Salen har fyra fullt fungerade patientplatser. Människor har både dött och återuppstått till livet där inne, men nu är dörren stängd på obestämd tid på grund av personalbrist.

Sjukhuset i Nyköping är absolut inte unikt i detta fall, tvärtom ser vi liknande situationer där avdelningar stängs i hela Sverige. Jag tänker främst på många arbetsplatser där vidareutbildad vårdpersonal finns; BB, intensivvårdsavdelningar, operationsavdelningar till exempel.

Vi tar hand om alla möjlig typer av patienter på intensivvårdsavdelningen. Det kommer en salig blandning från hela vårt upptagningsområde: allergichocker, hjärtinfarkter, trafikolyckor, drunkningstillbud och hjärtstopp till exempel. Dessutom tar vi hand om sjukhusets uppvakningsdel på jourtid, eftersom själva uppvaket är stängt nätter och helger.

Mitt jobb är otroligt inspirerande och fantastiskt lärorikt. Jag förstår inte varför inte alla vill jobba inom vården, det är ju världens bästa yrke.


LÄS MER: Vi orkar inte jobba mer än vi redan gör 


Samtidigt säger det sörmländska landstingsrådet Fredrik Lundgren (L) att platserna på avdelningen som nu stängs är "extraplatser" som används till postoperativ vård, och som back up vid överbeläggningar på andra avdelningar. Med andra ord att det knappast behövs.

I mina ögon är det ett hån mot de sjuksköterskor som vidareutbildat sig till intensivvårdssjuksköterskor. Ett hån mot postoperativa patienter som inte har någonstans att ligga efter en operation på natten. Ett hån mot de patienter som läggs in med svåra sjukdomar, och definitivt ett hån mot Sörmlands befolkning som förmodligen vill se sitt sjukhus finnas kvar och inte sakta raseras på grund av usla löner och dåliga arbetsvillkor.

Vi gör redan ett jäkla jobb här på Intensivvårdsavdelningen i Nyköping. Men i och med denna neddragning måste vi snurra runt med patienter över sjukhuset för att få in nya, intensivvårdskrävande patienter.

Drar vi ner ännu mer, så måste vi prioritera ännu hårdare. Det lägger stor press på alla som jobbar här, och patienter kommer att bli lidande. Det samma gäller pressen det sätter på läkarna på akuten som också måste prioritera och tänka om. Och läkare växer inte heller på träd.

Är det verkligen acceptabelt att dra ner på våra platser och därmed skjuta problemet vidare till redan otroligt hårt belastade vårdavdelningar där många sjuksköterskor och undersköterskor är nya och den äldre generationen med lång erfarenhet har dragit vidare till administrativa jobb med både bättre lön och villkor?


LÄS MER: Det existerar ingen sjuksköterskebrist 


I Sörmlands landsting flyr sjuksköterskor vården vilket leder till att vi förlorar chansen att få sjuksköterskor som vill vidareutbilda sig och komma till oss på intensivvårdsavdelningen.

Mina enkla tips för att rekrytera och behålla personal är mycket simpla och inte helt okända:

*En skälig lön för alla som arbetar inom vården. Att vidareutbilda sig till exempelvis intensivvårdssjuksköterska eller operationssjuksköterska ska löna sig rejält.

*Att blanda jobbpass på dagen/kvällen/natten gör vem som helst utbränd, tio timmar på natten ska värderas som 14 timmar. Det gör att vi kan dra bort ett arbetspass här eller där och få den välförtjänta vilan vi behöver. Pengar är nämligen inte allt.

*Betala erfarna undersköterskors utbildning till sjuksköterskor.

*Ta inte folk från vården till administrativa tjänster. Som det är nu försvinner många dit på grund av bättre arbetstider, lön och förmåner.

Det finns sjuksköterskor där ute. Och det utbildas nya hela tiden. Vi måste bara kunna erbjuda dem en skälig lön och goda arbetsvillkor.

Det är dags för politikerna att sluta stoppa huvudet i sanden. Ni ska stärka vården. Inte rasera den. Vi är många som börjar tröttna nu.


Anna-Karin Wahlgren

undersköterska