Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ett förbud tvingar fler tiggare till prostitution

Thomas Hammarberg är ordförande för Kommissionen mot antiziganism.
Ann Heberleins debattartikel om tiggeriförbud får mothugg. Foto: MIKAEL WILMARSGARD

REPLIK. Ann Heberlein argumenterar för ett tiggeriförbud. 

Nu svarar Thomas Hammarberg: "Talet om att kriminalisering av tiggande skulle hjälpa dessa människor är helt enkelt inte seriöst."

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Jag har kritiserat kravet på att tiggande skulle kriminaliseras. Att förbjuda vädjanden om hjälp förefaller mig strida mot grundläggande etiska värderingar. Jag har också sagt att förbudskravet bottnar i bristande empati och medkänsla.

Just detta vänder sig Ann Heberlein (M) emot i sin artikel på Expressen Debatt. Hon anser nämligen att ett förbud skulle vara till de drabbades bästa. Genom kriminaliseringen skulle de nämligen löpa mindre risk för att bli exploaterade. 

Det är en pinsamt ytlig analys. De människor det gäller – utsatta EU-medborgare från Rumänien och Bulgarien, de flesta romer – har kommit hit av en anledning: de kan inte försörja sig och sina barn i hemlandet. Arbetslöshet och antiziganism har pressat fram en spiral av utanförskap och djup misär. 

 

LÄS MER: Den stora lögnen om tiggarna har spruckit

Det handlar om barnens framtid

Tillvaron här är svår, men de har ändå valt att komma hit – i ett desperat försök att få ihop något för ett bättre liv. Vi som faktiskt lyssnar till dem eller har besökt deras hembyar vet vad det främst handlar om: barnen och deras framtid.

Sådana fakta viftar Heberlein bort genom att hänvisa till det TV-program om kriminaliteten i den norska staden Bergen som SVT nyligen återsände. Det skulle enligt Heberlein ha spräckt "den ihärdiga lögnen om tiggarna". 

Hon nämner inte att det reportaget kritiserats av insatta personer i såväl Norge som här. Det gjorde inte åtskillnad mellan ett fall av organiserad kriminalitet och situationen för det stora flertalet av dem vi ser sitta och vädja om stöd. Någras brott fick stämpla en stor grupp människor, de allra flesta helt oskyldiga. Så har antiziganismen alltid spridits.

Talet om att kriminalisering av tiggande skulle hjälpa dessa människor är helt enkelt inte seriöst. Vi som studerat situationen på allvar fruktar att ett förbud skulle pressa flera desperata människor in i prostitution. Helt uppenbart är att kriminaliseringen skulle ytterligare stigmatisera romerna, inte minst i deras hemländer. 

Det är viktigt att veta att det finns en annan opinion i Sverige än förbudsivrarna. I Mariefred, Lund och på Gotland, till exempel, har de besökande fått ett medmänskligt bemötande. Genom frivilliga insatser och en förstående kommun har vissa jobb kunnat ordnas, natthärbärgen gjorts tillgängliga och flera, även analfabeter, fått viss undervisning. Dessa EU-medborgare kan åka hem med större möjlighet att kämpa sig ur misären och utanförskapet. Det är sann empati i praktiken.

 

Av Thomas Hammarberg

Europarådets tidigare kommissionär för mänskliga rättigheter 

Ordförande för Kommissionen mot Antiziganism

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!