Thomas Hammarberg är ordförande för Kommissionen mot antiziganism.Thomas Hammarberg är ordförande för Kommissionen mot antiziganism.
Thomas Hammarberg är ordförande för Kommissionen mot antiziganism.
Ann Heberleins debattartikel om tiggeriförbud får mothugg. Foto: MIKAEL WILMARSGARDAnn Heberleins debattartikel om tiggeriförbud får mothugg. Foto: MIKAEL WILMARSGARD
Ann Heberleins debattartikel om tiggeriförbud får mothugg. Foto: MIKAEL WILMARSGARD

Ett förbud tvingar fler tiggare till prostitution

Publicerad

REPLIK. Ann Heberlein argumenterar för ett tiggeriförbud. 

Nu svarar Thomas Hammarberg: "Talet om att kriminalisering av tiggande skulle hjälpa dessa människor är helt enkelt inte seriöst."

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Jag har kritiserat kravet på att tiggande skulle kriminaliseras. Att förbjuda vädjanden om hjälp förefaller mig strida mot grundläggande etiska värderingar. Jag har också sagt att förbudskravet bottnar i bristande empati och medkänsla.

Just detta vänder sig Ann Heberlein (M) emot i sin artikel på Expressen Debatt. Hon anser nämligen att ett förbud skulle vara till de drabbades bästa. Genom kriminaliseringen skulle de nämligen löpa mindre risk för att bli exploaterade. 

Det är en pinsamt ytlig analys. De människor det gäller – utsatta EU-medborgare från Rumänien och Bulgarien, de flesta romer – har kommit hit av en anledning: de kan inte försörja sig och sina barn i hemlandet. Arbetslöshet och antiziganism har pressat fram en spiral av utanförskap och djup misär. 

 

LÄS MER: Den stora lögnen om tiggarna har spruckit

Det handlar om barnens framtid

Tillvaron här är svår, men de har ändå valt att komma hit – i ett desperat försök att få ihop något för ett bättre liv. Vi som faktiskt lyssnar till dem eller har besökt deras hembyar vet vad det främst handlar om: barnen och deras framtid.

Sådana fakta viftar Heberlein bort genom att hänvisa till det TV-program om kriminaliteten i den norska staden Bergen som SVT nyligen återsände. Det skulle enligt Heberlein ha spräckt "den ihärdiga lögnen om tiggarna". 

Hon nämner inte att det reportaget kritiserats av insatta personer i såväl Norge som här. Det gjorde inte åtskillnad mellan ett fall av organiserad kriminalitet och situationen för det stora flertalet av dem vi ser sitta och vädja om stöd. Någras brott fick stämpla en stor grupp människor, de allra flesta helt oskyldiga. Så har antiziganismen alltid spridits.

Talet om att kriminalisering av tiggande skulle hjälpa dessa människor är helt enkelt inte seriöst. Vi som studerat situationen på allvar fruktar att ett förbud skulle pressa flera desperata människor in i prostitution. Helt uppenbart är att kriminaliseringen skulle ytterligare stigmatisera romerna, inte minst i deras hemländer. 

Det är viktigt att veta att det finns en annan opinion i Sverige än förbudsivrarna. I Mariefred, Lund och på Gotland, till exempel, har de besökande fått ett medmänskligt bemötande. Genom frivilliga insatser och en förstående kommun har vissa jobb kunnat ordnas, natthärbärgen gjorts tillgängliga och flera, även analfabeter, fått viss undervisning. Dessa EU-medborgare kan åka hem med större möjlighet att kämpa sig ur misären och utanförskapet. Det är sann empati i praktiken.

 

Av Thomas Hammarberg

Europarådets tidigare kommissionär för mänskliga rättigheter 

Ordförande för Kommissionen mot Antiziganism

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag