Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ett förbud löser inte tiggarnas utsatthet

Vi tror inte att ett förbud löser tiggarnas fattigdom och utsatthet, skriver Roger Haddad (L).
Foto: PER WISSING
Roger Haddad, rättspolitisk talesperson för Liberalerna.
Efter beslutet om tiggeriförbudet uppmanade Vellingeliberalen Anders Cnattingius partikamraterna i riksdagen att tänka om.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Nu svarar Liberalerna på kritiken från partikamraterna i Vellinge som röstat igenom ett lokalt tiggeriförbud.

Tiggarna utgör inget akut hot mot vår frihet, det gör däremot skjutningar och gängkriminalitet, skriver Roger Haddad, rättspolitisk talesperson (L).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Två liberala medlemmar i Vellinge skriver (Expressen.se 21/9) att EU öppnat upp nya möjligheter för unionens medborgare att skapa sig en bättre framtid, inte minst genom rörelsefriheten. För Liberalerna är detta en grundläggande rättighet som vi ska värna om. Lika viktigt är det att människor inom unionen kan resa mellan länderna för att studera och arbeta. 

I Vellinge anser moderata kommunledningen att tiggarna utgör ett störande moment och har tagit initiativ till ett lokalt förbud, man vill vända sig till länsstyrelsen för ett bifall. Vellinge är inte först ut. Sala kommun anförde liknande argument, länsstyrelsen avslog 2011 denna begäran eftersom ett förbud saknar stöd i svensk lag. 


LÄS MER: Vellinge röstade ja till tiggeriförbud


Liberalerna har i debatten om tiggarna riktat fokus på Rumänien och Bulgarien där de flesta kommer ifrån, lejonparten tillhörande den romska minoriteten. Att använda EU för att sätta press, ställa krav på åtgärder för att lyfta dessa människor ur fattigdom har varit vår politik både i regering som i riksdagen. 

Vi som har varit i Rumänien och Serbien har sett under vilka förskräckliga förhållanden romska familjer och barn lever. Inte sällan bor de i hyddor gjorde av pappkartonger utan el eller vatten. Att tvinga dessa länder att agera för att bryta denna misär förblir en viktig liberal uppgift.

Liberalerna vill inför två nya straff

Vi har agerat även i Sverige. Vi initierade utredningen om åtgärder mot människohandel som kom med förslag 2016. Vi vill införa två nya straff: för utnyttjande av annans nödläge exempelvis i sexuellt syfte eller tvångsarbete, samt om en person utnyttjar en person i ekonomiskt syfte. 


LÄS MER: Vellinges tiggeriförbud överklagas


Den senare kriminaliseringen skulle träffa personer som tar betalt av en tiggare för att få sitta vid en viss plats. Regeringen måste återkomma till riksdagen med dessa skärpningar för att angripa de kriminella inom tiggeriet. Samtidigt är vi medvetna om att allt inte är brottsligt eller organiserat i den meningen att någon påtvingar någon att tigga. Flertalet har frivilligt rest till Sverige för att kunna försörja sin familj. Den möjligheten ska vi inte förbjuda. 

Däremot har det på vissa orter uppstått problem med illegala bosättningar där vi direkt gav stöd till myndigheterna att ingripa. Vi har i riksdagen tagit initiativ för att skärpa lagen mot illegala bosättningar. Till skillnad från andra partier säger vi nej till att bygga upp permanenta lösningar i kommuner när det gäller EU-migranter, det är deras hemländer som ska ta ansvaret för skola, social omsorg, etc.

Tiggarna inget akut hot mot vår frihet

Liberalerna tar denna fråga på allvar, samtidigt är det ingen fråga som akut hotar vår frihet. Det gör däremot skjutningarna och den tilltagande gängkriminaliteten i samhället. Det gör också regeringens misslyckade polispolitik där våldtäktsärenden inte hinner utredas och där poliser lämnar yrket. 


LÄS MER: Det är en mänsklig rättighet att tigga


Men tvärtemot skribenternas inlägg agerar vi för att komma åt de kriminella som utnyttjar människors fattigdom. Fokus ska ligga på att lagföra brottslingarna, inte på de som insamlar pengar för ett drägligare liv. På de platser där individer bryter mot ordningslagen ska polisen ingripa. Hindras personer att ta sig in till en butik har handlarna möjligheter att agera redan i dag, vilket också sker.

Moderaterna i välmående kommunen Vellinge har lagt ett förslag som lokala liberaler valt att ansluta sig till, vilket är beklagligt. Vi tror inte att det löser tiggarnas fattigdom och utsatthet. Vellinges slogan är "Bättre utsikter", den borde även omfatta de som insamlar pengar. Oavsett om det är Lions eller besökande EU-migranter.


Av Roger Haddad 

Riksdagsledamot och rättspolitisk talesperson (L)