Svenska konsumenter har blivit kraftigt förda bakom ljuset av jordbruksminister Eskil Erlandsson (C) och köttindustrin, skriver Jens Holm. Foto: Cornelia Nordström
Svenska konsumenter har blivit kraftigt förda bakom ljuset av jordbruksminister Eskil Erlandsson (C) och köttindustrin, skriver Jens Holm. Foto: Cornelia Nordström

Eskils politik ligger bakom grisplågeriet

Publicerad
Uppdaterad
Jordbruksministern har gjort gemensam sak med köttkapitalet och vingklippt djurskyddstillsynen. Resultatet ser vi på filmerna från grisuppfödarna, skriver Jens Holm.
Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.
Foto: Djurrättsalliansen/Scanpix
Djurrättsalliansens avslöjande om grava missförhållanden inom svensk köttindustri väcker befogad vrede hos svenskarna."Helt oacceptabelt och "man kanske skulle bli vegetarian", är några kommentarer jag hörde i går vid dagishämtningen.
Men detta är knappast första gången köttindustrin är under luppen. Medier, forskare, aktivister har gång på gång slagit larm om hur djur plågas och hur naturen och klimatet utarmas av köttindustrin.
Med några veckor kvar till klimattoppmötet i Köpenhamn kan det vara värt att påpeka att köttindustrin påverkar klimatet långt värre än världens samlade transporter.
Enligt FN-organet FAO står djurindustrin för totalt 18 procent av världens samlade växthusgasutsläpp. Fattiga länder exporterar också livsmedel som blir djurfoder i rika länder, trots att deras befolkning hungrar. Två femtedelar av världens spannmål går i dag till att föda djur.

Trots dessa uppenbara systemfel konsumeras mer kött än någonsin. Sedan 1950 har köttkonsumtionen i världen femdubblats. Och till 2050 förväntas den fördubblas igen jämfört med 1999 års nivåer. En förutsättning för det är storskalig uppfödning, transport och slakt under fabriksliknande omständigheter. Missförhållanden likt de senaste dagarnas är därför knappast förvånande.
Men trots dessa kända fakta äter svenskarna mer kött än någonsin. Sedan 1990 har konsumtionen ökat med 50 procent. Är svenska konsumenter dumma? Nej, men tyvärr kraftigt förda bakom ljuset av jordbruksminister Eskil Erlandsson, C, och köttindustrin. När svenska konsumenter tror att de gör djuren en välgärning genom att köpa svenskt kött bidrar de i själva verket tyvärr till att djur far illa. Jordbruksministern bidrar till detta genom att göra gemensam sak med köttkapitalet och propagera för svenskt kött. När Ekot i våras avslöjade missförhållanden i Danmark fördömde Erlandsson dansk griskött och passade samtidigt på att hålla brandtal för svensk grisuppfödning. Nu har Djurrättsalliansen genom sina filmer avslöjat att det inte var något annat än ren och skär köttnationalism.
Svenska grisar plågas lika mycket som danska. Vad säger Erlandsson om detta i dag?
Konsumenterna förs också bakom ljuset med hjälp av de miljardbelopp som EU subventionerar europeisk köttindustri med årligen. Swedish Meats, Scan och skandalanläggningen Blackstaby har alla fått jättebelopp från EU. Min och journalisten Toivo Jokkalas granskning av köttsubventioner visade att EU årligen sponsrar denna djurplågande, klimatovänliga och ohälsosamma industri med drygt 30 miljarder kronor. En post på närmare en halv miljard kronor gällde "säljfrämjande åtgärder", det vill säga rena reklampengar för kött. Scan och Swedish Meats har båda tagit emot reklampengar. Men trots att det är regeringens policy att verka för minskade jordbrukssubventioner har Erlandsson vid flertalet tillfällen låtit sina tjänstemän rösta för höjda köttsubventioner på EU-nivå.

En av Eskil Erlandssons allra första åtgärder som jordbruksminister var att lägga ned djurskyddsmyndigheten. En helt världsunik myndighet med ett trettiotal anställda, med syftet att se till att djuren skulle behandlas väl och att djurskyddslagen skulle efterlevas. Erlandsson centraliserade också djurskyddstillsynen till länsstyrelserna, men gav dem inga nya resurser för att kunna utföra sitt uppdrag.
Enligt jordbruksverket fattas i dag flera hundra tjänster för att djurskyddslagens intentioner ska kunna följas. Resultatet kan vi se i dag: vingklippta myndigheter utan möjlighet att kontrollera den mångmiljardindustri som köttindustrin utgör.
Men det finns en väg framåt. Regeringen borde anta en strategi för minskad köttkonsumtion. Och om en ny djurskyddsmyndighet inte kan återupprättas, borde åtminstone en djurskyddsombudsman inrättas. Djurskyddsinspektörerna måste också få kraftigt utökade resurser och djurens lagliga rätt till ett naturligt beteende måste värnas. Alla djur ska kunna gå i grupp, böka, beta och leva goda liv.
Men då gäller det att stå upp för djuren och utmana tunga ekonomiska intressen. Vilken minister törs göra det? Knappast Eskil Erlandsson.

Jens Holm

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag