Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Eskils politik ligger bakom grisplågeriet

Svenska konsumenter har blivit kraftigt förda bakom ljuset av jordbruksminister Eskil Erlandsson (C) och köttindustrin, skriver Jens Holm.
Foto: Cornelia Nordström
Jordbruksministern har gjort gemensam sak med köttkapitalet och vingklippt djurskyddstillsynen. Resultatet ser vi på filmerna från grisuppfödarna, skriver Jens Holm.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

FAKTA

JENS HOLM, 38,
var EU-parlamentets första vegan när han satt där för V 2006-2009. I dag är han vegetarian. På hans julbord kommer det att stå rökmarinerad tofu, tzayspett, potatis och rödbetssallad.

Foto: Foto: Djurrättsalliansen/Scanpix
Djurrättsalliansens avslöjande om grava missförhållanden inom svensk köttindustri väcker befogad vrede hos svenskarna."Helt oacceptabelt och "man kanske skulle bli vegetarian", är några kommentarer jag hörde i går vid dagishämtningen.
Men detta är knappast första gången köttindustrin är under luppen. Medier, forskare, aktivister har gång på gång slagit larm om hur djur plågas och hur naturen och klimatet utarmas av köttindustrin.
Med några veckor kvar till klimattoppmötet i Köpenhamn kan det vara värt att påpeka att köttindustrin påverkar klimatet långt värre än världens samlade transporter.
Enligt FN-organet FAO står djurindustrin för totalt 18 procent av världens samlade växthusgasutsläpp. Fattiga länder exporterar också livsmedel som blir djurfoder i rika länder, trots att deras befolkning hungrar. Två femtedelar av världens spannmål går i dag till att föda djur.

Trots dessa uppenbara systemfel konsumeras mer kött än någonsin. Sedan 1950 har köttkonsumtionen i världen femdubblats. Och till 2050 förväntas den fördubblas igen jämfört med 1999 års nivåer. En förutsättning för det är storskalig uppfödning, transport och slakt under fabriksliknande omständigheter. Missförhållanden likt de senaste dagarnas är därför knappast förvånande.
Men trots dessa kända fakta äter svenskarna mer kött än någonsin. Sedan 1990 har konsumtionen ökat med 50 procent. Är svenska konsumenter dumma? Nej, men tyvärr kraftigt förda bakom ljuset av jordbruksminister Eskil Erlandsson, C, och köttindustrin. När svenska konsumenter tror att de gör djuren en välgärning genom att köpa svenskt kött bidrar de i själva verket tyvärr till att djur far illa. Jordbruksministern bidrar till detta genom att göra gemensam sak med köttkapitalet och propagera för svenskt kött. När Ekot i våras avslöjade missförhållanden i Danmark fördömde Erlandsson dansk griskött och passade samtidigt på att hålla brandtal för svensk grisuppfödning. Nu har Djurrättsalliansen genom sina filmer avslöjat att det inte var något annat än ren och skär köttnationalism.
Svenska grisar plågas lika mycket som danska. Vad säger Erlandsson om detta i dag?
Konsumenterna förs också bakom ljuset med hjälp av de miljardbelopp som EU subventionerar europeisk köttindustri med årligen. Swedish Meats, Scan och skandalanläggningen Blackstaby har alla fått jättebelopp från EU. Min och journalisten Toivo Jokkalas granskning av köttsubventioner visade att EU årligen sponsrar denna djurplågande, klimatovänliga och ohälsosamma industri med drygt 30 miljarder kronor. En post på närmare en halv miljard kronor gällde "säljfrämjande åtgärder", det vill säga rena reklampengar för kött. Scan och Swedish Meats har båda tagit emot reklampengar. Men trots att det är regeringens policy att verka för minskade jordbrukssubventioner har Erlandsson vid flertalet tillfällen låtit sina tjänstemän rösta för höjda köttsubventioner på EU-nivå.

En av Eskil Erlandssons allra första åtgärder som jordbruksminister var att lägga ned djurskyddsmyndigheten. En helt världsunik myndighet med ett trettiotal anställda, med syftet att se till att djuren skulle behandlas väl och att djurskyddslagen skulle efterlevas. Erlandsson centraliserade också djurskyddstillsynen till länsstyrelserna, men gav dem inga nya resurser för att kunna utföra sitt uppdrag.
Enligt jordbruksverket fattas i dag flera hundra tjänster för att djurskyddslagens intentioner ska kunna följas. Resultatet kan vi se i dag: vingklippta myndigheter utan möjlighet att kontrollera den mångmiljardindustri som köttindustrin utgör.
Men det finns en väg framåt. Regeringen borde anta en strategi för minskad köttkonsumtion. Och om en ny djurskyddsmyndighet inte kan återupprättas, borde åtminstone en djurskyddsombudsman inrättas. Djurskyddsinspektörerna måste också få kraftigt utökade resurser och djurens lagliga rätt till ett naturligt beteende måste värnas. Alla djur ska kunna gå i grupp, böka, beta och leva goda liv.
Men då gäller det att stå upp för djuren och utmana tunga ekonomiska intressen. Vilken minister törs göra det? Knappast Eskil Erlandsson.

Jens Holm