Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ernman: Bildt måste hedra hjälten Anger

Malena Ernman vill att Raoul Wallenbergs kollega Per Anger ska uppmärksammas mer än vad han har gjort, för sina insatser.

Hade inte Jens Odlander, Sveriges ambassadör i Etiopien, lyssnat på sitt  hjärta är det osäkert om Johan Persson och Martin Schibbye kunnat lämna  Kality-fängelset i Addis Abeba ifjol. I deras bok "438 dagar" hyllas  Odlanders insatser och han jämförs även med den färgstarke diplomaten  Harald Edelstam, som lyckades kombinera diplomati med engagemanget för  mänskliga rättigheter, inte minst i Norge och Chile.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

På lördag, 7 december i år, fyller en annan legendarisk och engagerad  svensk diplomat, som lyssnat på sitt hjärta och visat mod, 100 år. Mannen vi syftar på heter Per Anger och var Raoul Wallenbergs nära vän och diplomatkollega under sju månader i Budapest. Han var mycket inblandad i att rädda tiotusentals judiska människoliv undan nazisternas massmord tillsammans med Wallenberg, och även starkt engagerad i efterforskningarna efter den försvunne Wallenberg. Bland annat lyckades den outtröttlige Anger få den tyske förbundskanslern Helmut Kohl att vädja till Gorbatjov  för att kasta ljus över RaoulWallenbergs öde.

Per Angers insatser för mänskligheten uppmärksammades  av Forum för Levande Historia i samband med utdelandet av Per Anger-priset i november. Per Anger har även tilldelats den israeliska utmärkelsen som "rättfärdig bland folken."

Devisen "ingen blir profet i sitt land" verkar tyvärr stämma vad beträffar Per Anger: Hans 100årsfödelsedag kommer inte firas av vår regering. Utrikesdepartementet  vägrar att  göra högtidlighållandet av Angers 100 –årsdag till någon stor sak. Inte ens en tårta till samtliga UD-tjänstemän i och utanför Sverige, för att inspirera UD tjänstemän eller andra svenskar om vikten av mod och integritet vid särskilda situationer. Det enda UD planerar för Per Anger är att odla ett träd i hans namn i Fåfängan i södra Stockholm nästa vår!

Varför bör Sverige uppmärksamma Per Anger? Jo, förebilder behövs för att rädda människoliv såsom de två svenska journalisterna som kidnappades den 23 november när de var på väg att lämna Syrien.
Det är genom att lyfta fram förebilder som Per Anger och Raoul Wallenberg som UD attraherar det rätta virket av diplomater. Diplomater som vågar, när det verkligen behövs. Som tänker och agerar bortom diplomatiska protokoll och promemorior när människoliv är i fara. Diplomater som kan riskera sina liv för en medmänniska. Diplomater för vilka karriären väger lätt i vågskålen när det handlar om att ställa upp för en hotad eller frihetshotad människa. Sverige behöver diplomater vilkas vardag genomsyras av mod, människovärde och integritet.

Frågan inställer sig: Orkar inte UD minnas fler än en person? Var Anger för obekväm som diplomat? Tycker vi att vi har gjort nog med Raoul Wallenberg-året och PerAnger-priset? Behövs inte dessa förebilder för mänskligheten, mer än någonsin, när nazisterna åter marscherar på våra gator runt om i Europa?

Både Anger och Wallenberg är Sveriges tysta hjältar. Men även om Per Agner inte har blivit en symbol i folkmedvetandet på samma sätt som Raoul Wallenberg, är det lämpligt att hålla hans minne och gärningar vid liv. För att citera FNs vice generalsekreterare Jan Eliasson om Per Anger "Här finns en man som hade en moralisk kompass. Som inte hade någon beslutsprocess inför ondskan, utan valde att handla. På grundval av sina egna värderingar och allmänmänskliga principer. Den typen av människa behöver vi ha framför oss. För vi ställs dagligen i vår värld inför sådan situation där vi måste erinra oss hur dessa förebilder har agerat."

Vi behöver påminnelser om de människor som vågar stå upp för medmänsklighet, mot rasism och mot antisemitism i ett ånyo allt kyligare Europa, Carl Bildt. De finns. Låt oss minnas och hedra dem. Och en av dem är Per Anger.


KURDO BAKSI, MP, är mottagare av Olof Palmes fredspris och kandidat till Europaparlamentet

MALENA ERNMAN är hovsångerska och artist

ULF BERGSTRÖM, S, är människorättsaktivist