Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Erkänn att ni haft fel i alla dessa år, MP

Ska vi klara klimatutmaningarna måste vi odla mer på samma yta – inte mindre, skriver Christofer Fjellner.Foto: SHUTTERSTOCK
Christofer Fjellner är Europaparlamentariker för Moderaterna. Foto: PRESSBILD

Miljöpartiet borde rycka av sig de ideologiska skygglapparna och erkänna felen. 

Både för klimatets och den biologiska mångfaldens skull, skriver Europaparlamentariker Christofer Fjellner (M).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

SLUTREPLIK | JORDBRUK. I sitt svar bekräftar Jakop Dalunde min tes, att Miljöpartiet inte lyssnar på vad forskningen säger i miljö- och jordbrukspolitiken. På samma sätt som det finns enstaka forskare som hävdar att klimatförändringarna inte beror på mänsklig aktivitet finns det enskilda forskare som påstår att tekniken för gm-grödor innebär en större fara än konventionellt producerade livsmedel. Men dessa brukar vanligtvis avfärdas som knäppgökar, vilka inte är värda att ta på allvar.

Lyssna på experterna

Problemet är att MP bara lyssnar på forskningskonsensus i klimatfrågan, men inte i frågor som rör gm-grödor.

Varken Dalunde eller jag är experter på växtförädling. Det enda rimliga är därför att lyssna på våra egna expertmyndigheter i EU som gör riskbedömningarna åt oss. Eller på de över 100 Nobelpristagare som försvarar gm-grödor som ett sätt att mätta en växande befolkning. 

Det är både livsfarligt och ignorant att inte bry sig om experterna.

Vi måste odla mer på samma yta

Det selektiva förhållningssättet till forskning och statistik lyser också igenom när Dalunde talar om ekologisk odling. Jordbruksverkets skördestatistik för de fyra vanligaste grödorna i Sverige, havre, höstraps, potatis och höstvete, visar att den ekologiska odlingen minskar skördarna med mellan 45 och 71 procent. Ska vi klara klimatutmaningarna måste vi odla mer på samma yta – inte mindre.  

Jag förstår att det kan vara jobbigt för MP att rycka av de ideologiska skygglapparna och erkänna att de har haft fel i nästan 40 år. Men det är nödvändigt, för klimatet och den biologiska mångfalden.

 

Av Christofer Fjellner 

Europaparlamentariker (M)