ÖNSKAR DEBATT OM RASISMEN. Soran Ismail skriver nu om mötet med SD-politikerna: "Detta är intet på något sätt en unik företeelse, och jag är långt ifrån ensam om att stöta på den här ­attityden". Foto: Janerik Henriksson/ Scanpix
ÖNSKAR DEBATT OM RASISMEN. Soran Ismail skriver nu om mötet med SD-politikerna: "Detta är intet på något sätt en unik företeelse, och jag är långt ifrån ensam om att stöta på den här ­attityden".  Foto: Janerik Henriksson/ Scanpix

Erik Almqvists snack är ett eko av Sverige

Publicerad
Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Jag har hållit fast vid att jag inte vill kommentera de nya uppgifter som framkommit efter min dispyt med Erik Almqvist, Kent Ekeroth och Christian Westling på Kungsgatan en sen natt sommaren 2010. Jag la upp det lilla filmmaterial jag hade och kommenterade det då. Det blev föremål för en debatt för två år sedan. Efter det har jag har valt att avstå från att uttala mig mer om detta. Men nu när filmen, och min inblandning, igen blossat upp i debatten vill jag här ge mitt perspektiv.

Erik Almqvist har betett sig illa. Om det är vi överens. Det han har sagt ska inte bagatelliseras. Om det är vi också överens. Att det blir stora och starka reaktioner är inte konstigt. Däremot hoppas jag att vi inte tappar fokus på den större frågan.

Att Erik sa "blattelover" och "babbe" bleknar för mig i jämförelse med att han sa: " Du är inte svensk. Det här är inte ditt land. Det är mitt land". Det är dessa åsikter som är problemet.

Det är samtidigt viktigt att komma ihåg att Erik Almqvist inte är en ensam individ i det här. Bredvid sig har han två partikamrater som inte på något sätt tar avstånd ifrån det han säger. Han är med i ett parti som går i bräschen för dessa åsikter, genom sin politik och retorik. Dessa åsikter är också etablerade hos hundratusentals svenskar. Och åsikterna finns i alla partier och hos alla väljargrupper.

 

Eriks utspel är bara symptomet, det är inte sjukdomen. Sjukdomen är rasismen. Inte minst den dolda. Även om Erik har gjort mig illa med sitt förtal och sina rasistiska glåpord så är problemet mycket större än bara honom. Eller Kent. Eller Sverige­demokraterna.

Problemet får aldrig fastna vid personen i fråga, utan måste lyftas till de åsikter som personen representerar. För om alla sverigedemokrater, i såväl riksdag som kommun och landsting, skulle tvingas avgå i morgon, skulle rasismen i Sverige då ha försvunnit? Skulle alla problem med rasistiska strukturer elimineras? Naturligtvis inte. Dessa åsikter finns representerade överallt, inte bara bland SD-politiker och dess väljare.

 

"Babbe" och "blattelover" är skällsord som möjligen kan skyllas på att man blivit provocerad. Påståendena att Sverige inte skulle vara även mitt land, och att jag inte skulle vara svensk, är däremot åsikter som symboliserar en stor del av problematiken med att kunna integreras.

Dessa åsikter är så mycket svårare att punktera. Som att folk blandar ihop etnicitet med nationalitet. Som att de gör sig till uttolkare över vad som är och inte är svenskt beteende. Det är dessa argument som sprider främlingsfientliga föreställningar. Som skapar utanförskap, och alienerar.

Den här gången råkade dessa tre mäns agerande fastna på film, till och med deras egen. Men hur är det med alla andra gånger? Detta är intet på något sätt en unik företeelse, och jag är långt ifrån ensam om att stöta på den här attityden. Det är på den ­debatten som krutet måste läggas.

 

Det är så klart bra att detta avslöjades. Nu måste fokus läggas på alla de kommentarer som inte uppdagas, och som orsakas av föreställningar som barn ärver av sina föräldrar. Det är denna inställning som sprids i skolan och visar sig genom folks fallenhet för att kalla någon en andra generations invandrare i stället för att låta medborgarskapet inkludera dem villkorslöst i svensk­heten. Erik Almqvists fyllesnack är bara ett eko av vardagsrasismen i Sverige.

 

SORAN ISMAIL

Soran Ismail är ståuppkomiker

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag