Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Erdogans maktplaner hotar hela vår värld

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.
Foto: TT
Kurdo Baksi.
Foto: Ali Lorestani/TT

Det saknas inte rapportering om Trump, Putin och det ökande hotet från Kina. 

Samtidigt flyger den verkliga faran för vår värld under radarn: Turkiets Recep Tayyip Erdogan sitter på Natos näst största armé och vill återskapa det Ottomanska imperiet, skriver Kurdo Baksi. 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Den 29 september meddelade Armeniens försvarsdepartement att ett turkiskt stridsplan skjutit ner ett av Armeniens flyg och sänt 4 000 från norra Syrien till regionen Nagorno-Karabach. 

Formellt ligger Nagorno-Karabach i Azerbajdzjan, men majoritetsbefolkningen är armenisk.

Det armeniska påståendet förvånade mig inte. Nästan alla turkiska radio- och tv-stationer samt dagstidningar basunerar nämligen dygnet runt oblygt ut att Turkiet befinner sig i krig mot Armenien. Parollen är ”En nation och två stater” och medierna behandlar i princip Azerbajdzjan som en turkisk provins. 

Hetsar till krig

Medan FN, EU och stormakter ber Armenien och Azerbajdzjan välja diplomatins väg hetsar Turkiets despotiske president Recep Tayyip Erdogan till krig under direktsända pressmöten. Erdogans hat- och hotretorik mot de kristna armenierna väcker givetvis starkt obehag hos den armeniska nationen som 1915 utsattes för ett folkmord som krävde drygt en miljon dödsoffer i Turkiet.

Turkiet har Natos näst största armé.
Foto: SHUTTERSTOCK

Man behöver inte vara Turkietexpert för att förstå att Erdogans agerande i azerisk-armeniska konflikten är ett led i hans vision om att bli en neo-ottomansk sultan och kalif som vill återskapa det gamla ottomanska imperiet. Att förvandla de tidigare kristna helgedomarna och världsarven Hagia Sofia och Chora i Istanbul till moskéer nyligen är en del av detta aggressiva projekt. 

Hotar vår livsstil

Vad som retar mig är att Erdogan flyger under radarn när det gäller hans islamistiska agenda och människosyn som nästan är identisk med jihadisternas. Med andra ord är inte IS längre det farligaste hotet mot den globala stabiliteten och säkerheten, framför allt i Mellanöstern och Europa.  Erdogan är utan tvekan det största hotet mot allas vår säkerhet och livsstil eftersom han har tillgång till information, flygvapen och ekonomiska resurser som IS inte ens kan drömma om. 

Enligt president Macron har Erdogan transporterat jihadister från Syrien till såväl Libyen som Azerbajdzjan.

Erdogans land är medlem i försvarssamarbetet Nato, medlem av Europarådet, kandidatland i EU, medlem av Förenta Nationerna (FN) och medlem i flera internationella organisationer. 

Enorm militärmakt

Erdogan kontrollerar Natos näst största armé och har för närvarande militära baser t ex i Irak, Syrien, Libyen, Azerbajdzjan, Somalia och Norra Cypern. 

En man, som i många huvudstäder benämns som en ”loose cannon” och har en islamistisk vision, kontrollerar tillsammans med jihadister stora delar av Syrien med hjälp av USA och Ryssland. Inför öppen ridå betalar han löner till jihadister i Syriska nationella armén som vill förinta kurder, armenier och syrianer som bekämpar IS. I Libyen krigar Erdogan sida vid sida med islamister mot sekulära krafter. I strid mot internationella avtal levererar Erdogan vapen med spökbåtar till Libyen

Enligt bl a den franske presidenten Emmanuel Macron har Erdogan transporterat jihadister från Syrien till såväl Libyen som Azerbajdzjan. 

För att finansiera framtida krig provborrar Erdogans Turkiet efter gas och olja i östra Medelhavet, något som EU tyvärr inte agerat allvarligt på. 

Risk för en ny IS-våg

Det är hög tid att det internationella samfundet agerar mot Erdogans framfart. Islamisterna som får militär och ekonomisk hjälp av Erdogan i Libyen befinner sig bara 200 kilometer från Italien. Risken att dessa ansluter sig till Nordafrikagrenen i IS med överblivna avancerade vapen är stor. När de vill kan de ta sig till Europa och genomföra attentat. Den som tror att IS och andra jihadistiska grupper är passé gör en fatal missbedömning.

Det gäller att se upp med Erdogan. Han ordnade nyligen pass och turkiska identitetskort för ledarna i Hamas. Bara det illustrerar tydligt vad som väntar oss alla om Erdogan inte stoppas.


Av Kurdo Baksi

Författare och Turkietkännare