Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Erdogan är en farlig man – även för Sverige

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.Foto: TOLGA BOZOGLU/TT
Kurdo Baksi.

Turkiets president Erdogan försöker destabilisera Europa i sin ottomanska plan. Det tänker jag fortsätta syna, skriver Kurdo Baksi i en replik till Mikail Yüksel från partiet Nyans.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

SLUTREPLIK. För drygt två år sedan avslöjade jag att Mikail Yüksel var en Erdogan-megafon. Några dagar senare strök Centerpartiet Yüksel från valsedeln för samröre med de ultranationalistiska Grå vargarna. Därefter bildade Yüksel det, i mina ögon, islamistiska partiet Nyans.

Genom olika partier och moskéer försöker Turkiets president Recep Tayyip Erdogan vinna anhängare bland troende muslimer – för att sedan destabilisera Europa genom att skapa polarisering mellan muslimer och de olika majoritetssamhällena. 

Ett annat mål är placera Erdogan-anhängare i olika europeiska parlament. I Nederländerna kan vi se hur partiet Denk har tagit tre mandat och anklagas för att vara Erdogans förlängda arm. Jag noterar att Erdogans AKP och svenska Nyans har samma orange färg i sina partiemblem. Jag undrar om det bara är en slump.

Yüksel undviker sakfrågan

Den som inte har argument i sakfrågan brukar ta till personangrepp. Istället för att diskutera det hot Erdogan utgör mot freden, stabiliteten och tryggheten i vår omvärld, drar Yüksel rasistkortet och angriper min person. Resten av sin replik använder han till azerbajdzjansk propaganda för att demonisera armenierna.

Mikail Yüksel, ordförande för partiet Nyans.

Vad jag tog upp i min artikel är Erdogans drömmar om att bli en ottomansk sultan och kalif, hans krigshunger, men jag skrev inget om turkarna. En snabb googling kan visa mitt stöd till demokratiskt sinnade turkiska politiker, journalister, författare och akademiker. 

Islamistisk agenda

Till sakfrågan: Erdogan flyger under radarn med sin islamistiska agenda, vision och människosyn som liknar jihadisternas. Att Nato-landet och EU-kandidatlandet Turkiet använt sig av jihadister i Syrien, Libyen och Azerbajdzjan är en världsnyhet förutom i de Erdogan-kontrollerade medier som Yüksel så gärna hänvisar till. Flera statsmän, däribland den franske presidenten Emanuel Macron, har tydligt markerat att Erdogan transporterat jihadister från Syrien till Libyen och Azerbajdzjan. Såväl SR:s ”Konflikt” som ”Radiokorrespondenterna” har nyligen rapporterat om hur Ryssland och Turkiet använder sig av legoknektar i olika krig. 

Kontrollerar moskéer i Sverige

Tyvärr verkar få inse att Erdogan på lång sikt är en fara även för säkerheten och yttrandefriheten i Sverige. Genom olika konstellationer kontrollerar Erdogan-regimen skolor och moskéer. Genom Isvec Diyanet Vakfi (Svenska Islamstiftelsen) kontrollerar Erdogan svenska moskéer i Malmö, Göteborg, Jönköping, Botkyrka, Huddinge, Haninge, Tensta och Rinkeby. I stadgarna står det att deras tillgångar vid en upplösning ska tillfalla Erdogans religionsmyndighet. Alla dessa moskéer har sedan 2015 fått flera miljoner i bidrag. Det här skapar parallellsamhällen och en bas för rekrytering till islamistiska rörelser. 

Journalist misshandlad

Nyligen misshandlades den grävande reportern Abdullah Bozkurt i Stockholm bara för att han avslöjar maktmissbruk, korruption och förföljelsen av oliktänkande i Turkiet. Erdogan har stämt flera svenskar, tusentals kilometer bort från Turkiet, bara för att de utövat sin yttrandefrihet.

Yüksels försök att kasta sand i våra ögon kommer inte tysta vare sig mig eller någon annan opinionsbildare i vårt land. Även i fortsättningen kommer jag syna Erdogans ottomanska planer i sömmarna. 

 

Av Kurdo Baksi 

Författare och Turkietkännare