Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ensamkommande går före välfärdens hjältar

I sin debattartikel menade civilminister Ardalan Shekarabi (S) att SD gjort en högersväng i vårdfrågan som saknar motstycke.
Foto: Ninni Andersson
Per Ramhorn (SD) är hälso- och sjukvårdspolitisk talesperson.
Foto: SVEN LINDWALL
Oscar Sjöstedt (SD) är ekonomisk-politisk talesperson.
Foto: JESSICA GOW/TT

Hade regeringen verkligen prioriterat välfärdsanställdas välbefinnande hade man lagt lika långtgående satsningar på området som vårt parti. 

Istället lägger man flera miljarder på att husera tusentals ensamkommande, yngre män utan skyddsbehov, skriver SD:s Oscar Sjöstedt och Per Ramhorn.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK | SJUKVÅRD. Med tanke på den ohållbara situation som Socialdemokraterna varit med och skapat för de som jobbar inom välfärden i Sverige vore lite ödmjukhet på sin plats, men för att dölja sin egen skuld kommer man i stället med grundlösa anklagelser och direkta faktafel.


LÄS MER: Shekarabi: Så sviker "vårdpartiet" SD undersköterskorna


Sverigedemokraterna är Sveriges vårdparti därför att vi lägger betydligt mer resurser på hälso- och sjukvården, samt dess anställda, än vad regeringen gör. Faktum är att vi är ett av de riksdagspartier som gör störst satsningar och har mest omfattande förslag på området. Utöver att uppvärdera undersköterskeyrket genom att införa legitimation innefattar våra satsningar bland annat ett avskaffande av ofrivilligt delade turer och skiftarbete. Karensdagen tar vi också bort för vårdanställda, samt inför en garanterad rätt till heltid. 

Privata inslag är påvisat positivt både för brukare och personal. Brukare får fler alternativ att välja bland, medan personalen kan välja den arbetsgivare som de själva tycker är bäst.

Våra skattesänkningar gynnar undersköterskorna

De skattesänkningar vi gör – och som Ardalan Shekarabi ironiskt nog kritiserar oss för – är utformade för att primärt riktas mot låg- och medelinkomsttagare, vilket direkt gynnar bland annat undersköterskor. Vi är nämligen inte så förtjusta i regeringens strategi att ge med ena handen, samtidigt som man tar med den andra i form av höjda skatter.


LÄS MER: Åkesson: Vårdkrisen är oförsvarbar i välfärdslandet Sverige 


En sak som Shekarabi däremot har rätt i är att vi vill ha kvar privata inslag inom vård och omsorg. Skälet till detta är att det är påvisat positivt både för brukare och personal. Brukare får fler alternativ att välja bland, medan personalen kan välja den arbetsgivare som de själva tycker är bäst. Att anställda hos privata bolag skulle ha sämre löner eller är mer missnöjda med sin arbetssituation stämmer dessutom inte. Det är många som valt att gå från anställning inom kommunen till ett privat alternativ i stället. Att förbjuda privata verksamheter skulle å andra sidan försvaga ställningen hos löntagarna, eftersom de då inte har något annat val än den egna kommunen. Välfärdsverksamheter som missköter sig skall naturligtvis stängas – oavsett om de drivs i kommunal eller privat regi.

Flera miljarder läggs på ensamkommande män

Hade regeringen verkligen prioriterat välfärdsanställdas välbefinnande hade man lagt lika långtgående satsningar på området som vårt parti. Istället väljer man att lägga flera miljarder på att Sverige bland annat ska husera tusentals ensamkommande, yngre män utan skyddsbehov. Det är pengar som hade kunnat gå till att förbättra arbetsvillkoren för offentliganställda ytterligare. 

Det är också där våra partier skiljer sig åt som mest – vi väljer att satsa på välfärd och trygghet för svenska folket. Och det tror vi att även väljarna ser.


Av Oscar Sjöstedt 

Ekonomisk-politisk talesperson (SD)

Per Ramhorn 

Hälso- och sjukvårdspolitisk talesperson (SD)

0