Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

En vädjan till polis och makthavare

Fotbollen är en av Sveriges största folkrörelser. Minskar förtroendet för ordningsmakten där, sprider det sig fort till andra delar av samhället, skriver Robert Falck.
Foto: Patric Söderström/TT
AIK Fotbolls ordförande Robert Falck.
Foto: Magnus Hallgren/TT

Den metod som polisen använt mot fotbollssupportrar sedan 2019 är varken proportionerlig eller ändamålsenlig. 

Jag vädjar till våra politiker att hjälpa Sveriges största folkrörelse, om inte polismyndigheten ändrar sig. Ni som sitter i regering och riksdag har makten att rädda svensk fotboll, skriver AIK Fotbolls ordförande Robert Falck.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. I förra veckan gick ledande spelare och supporterföreträdare ifrån både klubb- och landslagsfotboll ut med en gemensam vädjan till polisen. En vädjan om en konstruktiv dialog för att ändra tillämpningen av villkorsgivningen i samband med fotbollsmatcher. Den så kallade ”villkorstrappan”. Nu vill jag som ordförande i en av våra största elitfotbollsföreningar visa att jag står tillsammans med spelare, medlemmar och lagens supportrar. Det måste återupprättas dialog och det måste till förändring.

Polisens arbete får motsatt effekt

Likt våra spelare värnar jag läktarna och den kultur som finns där. Allsvenskan och Superettan har, när det inte är pandemi, över två miljoner besökare varje år. Dessa två miljoner människor kommer från alla delar av samhället och skapar tillsammans en inramning som är unik. En inramning som har sina problem, det är inget jag blundar för, men som till absolut största delen är helt fantastisk. En inramning jag vill ha tillbaka, så snart vi tagit oss igenom pandemins utmaningar. 

Tillsätt en nationell samordnare för att laga sprickan mellan svensk fotboll och polismyndigheten.

Polisens nya riktlinjer vid villkorsgivning, villkorstrappan, ligger bakom den mycket stora ökning av förbud och andra åtgärder som riktats mot oss fotbollsföreningar sedan 2019. Repressiva åtgärder som syftar till att uppnå vårt gemensamma mål om välkomnande, trygga, säkra och stämningsfulla idrottsevenemang. Tyvärr visar forskning, vår egen empiri från säsongen 2019 och en bred internationell erfarenhet att polisens nya sätt att arbeta hittills haft och riskerar att fortsätta ha en motsatt effekt. 

Fredliga supportrar drabbas

Jag menar att den metod polisen använt sedan 2019 varken är proportionerlig eller ändamålsenlig. De som begår lagbrott på och kring våra matcher är inte samma personer som drabbas när myndigheten väljer att minska antalet tillåtna besökare eller införa krav på integritetskränkande visitationsmetoder. De som drabbas är familjen som inte fick biljett, tjejen som vände vid entrén för att hon inte ville bli visiterad enligt polisens regler och i det långa loppet den omfattande ungdomsverksamhet som våra föreningar bedriver om resurser måste läggas på fel saker.

Utöver detta riskerar den oproportionerliga repressionen att skapa en negativ attityd gentemot polisen bland våra medlemmar och supportrar, både vuxna och barn. Fotbollen är en av Sveriges största folkrörelser, och minskar förtroendet för ordningsmakten där sprider det sig fort till andra delar av samhället.

Agera – och rädda svensk fotboll

Därför ställer jag mig tillsammans med våra spelare, medlemmar och supportrar i vädjan. Först och främst till polismyndigheten att tänka om och återgå till den framgångsrika modell man använde sig av mellan 2014 och 2017. Under den tidsperioden såg vi förbättringar på nästan alla områden och Svensk Elitfotbolls trygghetsundersökningar visade att tryggheten på våra läktare var hög och ökade. 

Jag vädjar också till våra politiker att hjälpa Sveriges största folkrörelse, om inte polismyndigheten ändrar sina metoder. Ni som sitter i regering och riksdag har makten att rädda svensk fotboll. Ta till er förslaget från Svensk Elitfotboll och Svenska fotbollssupporterunionen och tillsätt en nationell samordnare för att laga sprickan mellan svensk fotboll och polismyndigheten.


Av Robert Falck

Ordförande AIK Fotboll