Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

En totalt ologisk skatt läggs nu på svenskarna

Rapsen blir till bioolja som nu ska koldioxidbeskattas. Det är helt orimligt, menar debattörerna.Foto: ELISABETH MONTGOMERY
Gustav Melin, vd Svebio.
Kjell Andersson, näringspolitisk chef, Svebio.

Nu ska Sverige och svenska företag, kommuner och kyrkor koldioxidbeskattas för fossilfri energi.

Vad säger Isabella Lövin om denna klimatpolitiska reträtt? skriver Svenska bioenergiföreningen.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. För åtta år sedan bestämde sig Värnamo pastorat för att byta ut eldningsolja mot bioolja (RME) i sitt krematorium. Pastoratet arbetar konsekvent för att minska sin klimatpåverkan och har vidtagit en rad olika åtgärder, varav bränslebytet i krematoriet är en. 

Thomas Betong bytte för två år sedan ut all sin fossila olja i betongfabrikerna runtom i landet mot RME och reducerade sina koldioxidutsläpp med drygt 1 100 ton per år – en ansenlig minskning. 

Scania i Oskarshamn tillverkar lastbilshytter och behöver 16 GWh energi för sin torkprocess. Tidigare var det fossil olja, men man har, trots en viss kostnadsökning, bytt till RME. Det har minskat utsläppen av fossil koldioxid med 4.200 ton per år. 

Straffskatt på fossilfritt

Värnamo pastorat, Thomas Betong och Scania kommer alla från årsskiftet att få betala full koldioxidskatt och energiskatt på sin bioolja, i enlighet med ett förslag från Finansdepartementet som just remissbehandlats. Bakgrunden är att EU-kommissionen tolkar sina statsstödsregler så att man kräver att Sverige belägger den här fossilfria oljan med samma skatt som fossil olja. Sverige tvingas lägga koldioxidskatt på koldioxidneutralt bränsle. 

Tänker klimatminister Isabella Lövin (MP) agera mot EU?Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT

Den svenska regeringen har försökt tala kommissionen till rätta, men inte lyckats få gehör för den svenska positionen, som är logisk och enkel att förstå: vi anser att koldioxidskatt ska betalas för fossila bränslen och att ingen koldioxidskatt ska tas ut på förnybara biobränslen. I regeringens promemoria om skatten försöker man bagatellisera problemet och säga att det handlar om begränsade volymer, bara några tusen ton RME och vissa andra biooljor som används för uppvärmning.

Biooljan har gjort stor nytta 

Men det är ingen bagatell att Sverige tvingas bryta den princip som gällt sedan vi införde koldioxidskatten 1991. Sverige har bland annat med hjälp av koldioxidskatten minskat de inhemska utsläppen av växthusgaser med 30 procent sedan 1990 trots att BNP ökat med 70 procent och befolkningen växt med nära två miljoner. Vi har kraftigt reducerat vår import av olja. 

Men nu ska Sverige och de svenska företag, kommuner och kyrkor som driver en konsekvent klimatlinje straffbeskattas på EU-kommissionens kommando. 

Tänker ni låta detta passera?

Vi undrar om denna svenska klimatpolitiska reträtt ska få genomföras i tysthet:

Vad säger klimatminister Isabella Lövin? 

Vad säger Fossilfritt Sveriges Svante Axelsson? 

Vad säger regeringens samarbetspartier – Centerpartiet och Liberalerna?

Vad säger oppositionen i riksdagen? 

Vad säger de svenska miljöorganisationerna – Svenska Naturskyddsföreningen och WWF?

Vad säger Naturvårdsverket?

Vad säger Klimatpolitiska rådet?

Ska vi tumma på våra principer för koldioxidbeskattning? Hur ska företag och enskilda kunna lita på de klimatstyrmedel som finns om de kan ändras med några månaders varsel?

 

Av Gustav Melin 

Vd, Svenska bioenergiföreningen (Svebio)

Kjell Andersson

Näringspolitisk chef, Svebio