Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

En svensk Trump väntar i kulisserna

I många avseenden har Donald Trump betett sig som en idiot och agerat djupt omdömeslöst. Fast den som låter analysen stanna där riskerar att göra ett misstag, skriver Jens Ganman.
Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN
Jens Ganman.
Foto: Marléne Nilsén

Skulle det som hände i USA, på sikt, kunna hända i Sverige? Alltså en stormning av Riksdagshuset? Skulle ett tal från en representant för exempelvis SD kunna vara den tändande gnistan? Uteslut det inte. 

Vill ”etablissemanget” göra något för att undvika en sån utveckling? Det verkar inte så, skriver Jens Ganman.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Jag hajade till när jag såg komikern Stephen Colberts ”tal till nationen” efter stormningen av den amerikanska kongressen. Med en bistert leende vände han sig till de republikaner som stöttat Trump och sa: 

”Är ni nöjda nu? Har ni fått nog?”

Det är en relevant fråga. 

Men också en ganska fräck sådan. Colbert och många andra kändisar har i fyra års tid eldat på konflikten mellan höger och vänster, mellan Trumpsupportrar och ”vanliga” amerikaner, och innerst inne misstänker jag att de gillat det uppskruvade tonläget. 

Deras tittarsiffror och sociala medier-trafik har ökat och med dem annonsintäkterna.

Det där är en obehaglig tanke att ta till sig, men att positionera sig mot Trump och kalla honom galen har ju inte varit särskilt svårt. Att samma människor nu vill radera honom från debatten är också helt logiskt. 

Helst ska han låsas in och nyckeln ska kastas bort. Det gick för långt. The show must not go on för att att parafrasera Hollywoods portalparagraf.

Det började inte med Trump

Givetvis ska Trumps sätt att hantera presidentskapet kritiseras. I många avseenden har han betett sig som en idiot. Han är antagligen inte galen i klinisk bemärkelse men han har agerat djupt omdömeslöst.

Fast den som låter analysen stanna där riskerar att göra ett misstag. Polariseringen och konspirationsteorierna började inte med Trump. I det avseendet satte han sig vid ett dukat bord. 

I Sverige talas det mycket om att inte ”normalisera” exempelvis SD och i förlängningen deras väljare. Men får man försöka förstå dem?

Hans väljare var redan utsedda till en ”basket of deplorables” av Hillary Clinton. Och hon menade inte bara stollarna med buffelhorn på huvudet, utan även före detta demokratiska väljare som kände sig svikna av eliten i Washington och såg Trump som ett alternativ.

Polariseringen fortsätter i det tysta

Nu stängs än den ene än den andre debattören av från sociala medier. Big Tech-företagen, och många politiker, vill att extremismen ska kväsas en gång för alla, och det vill så klart de flesta civiliserade människor. Men det är ingen vild gissning att den därmed flyttar ner i underjorden, permanent, och därmed blir svårare att förstå och bemöta. 

Polariseringen kommer att fortsätta växa, i det tysta.

Får man försöka förstå SD-väljare?

I Sverige talas det mycket om att inte ”normalisera” exempelvis SD och i förlängningen deras väljare. Men får man försöka förstå dem? Framför allt de före detta socialdemokratiska väljare som tagit steget över till den mörka sidan av kraften? 

Jag vet att flera ledande vänsterprofiler inte tycker det. 

Bytt är bytt och kommer aldrig tillbaka. Människor med konservativa, eller bara icke-socialistiska, åsikter ska skambeläggas. Den som har fel värdegrund ska jagas. Annars får vi samma kaotiska situation i Sverige som i USA om bara några år.

Till slut blir de omöjliga att nå

Eller så är det just den mentaliteten som kommer att bereda vägen för ett stormande av svenska institutioner. Våra egna ”basket of deplorables” kommer till slut att fjärma sig så långt det går från det vi slarvigt kallar ”mainstreammedia” – och från den klassiska svenska konsensusmodellen. Till slut kommer vi inte att kunna nå dem, vare sig med en utsträckt eller en knuten hand. 

En svensk Trump väntar i kulisserna.


Av Jens Ganman

Aktivist och författare