Jämställdhetsminister Åsa Regnér talade på #Metoo-manifestationen på Sergels torg. Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TTJämställdhetsminister Åsa Regnér talade på #Metoo-manifestationen på Sergels torg. Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT
Jämställdhetsminister Åsa Regnér talade på #Metoo-manifestationen på Sergels torg. Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT
Maria Abrahamsson är riksdagsledamot för Moderaterna. Foto: RiksdagenMaria Abrahamsson är riksdagsledamot för Moderaterna. Foto: Riksdagen
Maria Abrahamsson är riksdagsledamot för Moderaterna. Foto: Riksdagen

En samtyckeslag gör inget för de utsatta

Publicerad

Åsa Regnér har missuppfattat folkets vrede – #Metoo är inte ett rop på mer röd jämställdhetspolitik.

Det är ovärdigt att regeringen låtsas ge ökat skydd åt kvinnor, skriver Maria Abrahamsson (M).

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Man kan tolka helgens manifestationer på temat #Metoo som protester mot tidigare regeringars och nuvarande regerings misslyckande med att få rättssystemet att gripa och i grövre fall fängsla män som sexuellt trakasserar och förgriper sig mot kvinnor och flickor. Det är till och med troligt att de högljudda protesterna i sociala medier och på gator och torg mot den här typen av övergrepp hänger ihop med rättsstatens nedmontering, och då syftar jag inte främst på rikspolischefens #tafsainte-armband.

Men så tolkar alltså inte jämställdhetsminister Åsa Regnér helgens avgrundsvrål från frustrerade kvinnor. För som vi kunnat höra uppfattar jämställdhetsministern #Metoo som ett starkt stöd för ännu mer av regeringens jämställdhetspolitik

Utredaren varnar för orimliga förväntningar

Högt upp på den politiska agendan står den förkättrade samtyckeslagen, som trots krav på samtycke ända in under täcket i sängkammaren inte kan förväntas ge kvinnor ett starkare skydd mot mäns ovälkomna inviter och sexövergrepp. Visst, utredaren har utfört sitt beställningsjobb men hon varnar samtidigt för "orimliga förväntningar":

"För att undvika att vårt förslag leder till orimliga förväntningar på att förändringen ska leda till fler fällande domar bör det framhållas att det inte finns skäl att anta att en samtyckeslagstiftning kommer att leda till några större skillnader när det gäller antalet fällande domar. De bevissvårigheter som finns med dagens lagstiftning kommer nämligen att vara desamma med den reglering som vi föreslår. Åklagaren kommer också, precis som tidigare, att ha den fulla bevisbördan för sitt gärningspåstående. Det kan till och med förhålla sig så att andelen fällande domar, rent statistiskt, kan komma att minska i förhållande till antalet anmälda brott i samband med att förslagen genomförs. Det finns nämligen anledning att tro att antalet anmälda händelser kan komma att öka om våra förslag genomförs. Om så blir fallet samtidigt som antalet uppklarade och lagförda brott ligger kvar på samma nivå som i dag leder det till att det, statistiskt sett, kommer att verka som att antalet fällande domar sjunker."

Regnérs löfte blir en besvikelse

Utredarens kärva budskap tycktes ha gått jämställdhetsminister Åsa Regnér helt förbi när hon i söndags på Sergels torg inför tusentals manifesterande kvinnor utlovade just en ny lag med krav på samtycke. Fast nog förstår Åsa Regnér att hon med sina fagra löften kommer göra tusentals utsatta kvinnor besvikna?

Det vi nu ser i form av uthängningar vid mediala skampålar – ibland med uppenbara hämndmotiv – är ovärdigt en rättsstat och ett uttryck för att något har gått allvarligt fel i statsbygget. Som reaktion på det tänker regeringen gå vidare med lagstiftning som på förhand har ifrågasatts och till och med dömts ut av expertis på området. 

Men stopp där, regeringen! Det är minst lika ovärdigt en rättsstat att låtsas ge ökat skydd för kvinnor och samtidigt skygga för åtgärder som gör att kvinnor (och män) finner det meningsfullt att gå till polisen och anmäla övergrepp.

Den här texten publicerades först på Maria Abrahamssons blogg

 

Av Maria Abrahamsson

Riksdagsledamot (M)

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag