En röst på Centern är en röst på sossarna

M-topparna Gunnar Strömmer och Elisabeth Svantesson sågar Centerns vägval: ”Att släppa fram ännu en socialdemokratisk statsminister utan några andra politiska synpunkter än strandskyddsreglerna är rätt häpnadsväckande.”

Trots sju förlorade år för Sverige: Centerpartiet accepterar inte en borgerlig regering som stöder sig på SD, men alldeles uppenbart en S-regering som stöder sig på Vänsterpartiet.

Den enda rimliga slutsatsen som väljarna kan dra inför valet 2022 är att en röst på C är en röst på Socialdemokraterna, skriver Elisabeth Svantesson och Gunnar Strömmer (M).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. I går lämnade Stefan Löfven in sin avskedsansökan med orden ”det har varit sju fantastiska år”. Det måste avse hans högst personliga upplevelse – för Sverige har det varit sju förlorade år. 

Istället för Socialdemokraternas löfte om EU:s lägsta arbetslöshet fick vi bland EU:s högsta. Över en miljon människor försörjer sig inte själva. Gängskjutningar fortsätter skörda människoliv, och Sverige beskrivs av omvärlden numera som Europas farligaste land. Cementbrist hotar totalstoppa bostadsbyggandet, samtidigt som elbrist och skenande priser pressar hushållen och äventyrar jobb och investeringar.

Sju förlorade år signerade Magdalena

Sju förlorade år för Sverige – och Magdalena Andersson är i högsta grad ansvarig för detta misslyckande. Hon har varit Stefan Löfvens högra hand, och som finansminister varit arkitekten bakom samtliga regeringens budgetar. Hon har formulerat Socialdemokraternas brustna löften, burit dem gentemot väljarna och varit ansvarig för att leva upp till dem. 

Centerns besked ska också ses i ljuset av de övertydliga budskapen från den nyss avslutade S-kongressen: De kommande åren ska 1990-talets borgerliga reformer rullas tillbaka.

Detta är de uppenbara skälen att rösta nej till ännu en socialdemokratisk statsminister. Men tyvärr har Centerpartiet med sitt besked ännu en gång bekräftat sig som stödparti till Socialdemokraterna. 

Annie Lööfs svårslagna rekord

Att rösta fram en socialdemokratisk statsminister tre gånger under en och samma mandatperiod är ett svårslaget rekord. Centerpartiet accepterar inte en borgerlig regering som stöder sig på Sverigedemokraterna, men alldeles uppenbart en S-regering som stöder sig på Vänsterpartiet. Den enda rimliga slutsatsen som väljarna kan dra inför valet 2022 är att en röst på Centerpartiet är en röst på Socialdemokraterna.

Beskedet från Centerpartiet grundas dessutom på en uppgörelse om skogen och strandskyddet som Miljöpartiet på goda grunder beskriver som en stor seger. Nya hinder för byggande där människor faktiskt bor, svagare strandskydd där människor ändå inte vill bygga och en långtgående vetorätt för länsstyrelserna är alltså inte exempel på en bra politik, utan en dålig.

Annie Lööf och Centerpartiet har valt den vänstra vägen.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT

Hela idén att en vänsterregering skulle vara bättre på borgerlig politik än en borgerlig regering är naturligtvis feltänkt från början. En socialdemokratisk regering som bygger på Miljöpartiets och Vänsterpartiets mandat kommer alltså aldrig att vara en garant för enskilda människors ägande – alldeles oavsett om det handlar om skogen, bostaden, arbetsinkomsten eller sparandet.

S vill göra kraftig vänstersväng

Centerns besked ska också ses i ljuset av de övertydliga budskapen från den nyss avslutade S-kongressen: De kommande åren ska 1990-talets borgerliga reformer om valfrihet, och alliansregeringens reformer för jobb och egenmakt rivas upp och rullas tillbaka. Att bara några dagar senare släppa fram ännu en socialdemokratisk statsminister utan några andra politiska synpunkter än strandskyddsreglerna är rätt häpnadsväckande.

Sju förlorade år. En regering som leds av Socialdemokraterna, och bygger på Miljöpartiet och Vänsterpartiet, kommer aldrig ha reformkraften att knäcka den grova kriminaliteten, eller att bryta segregationen och arbetslösheten. Den kommer aldrig kunna garantera ren och stabil el till rimliga priser.

Det finns ingenting som är dåligt i Sverige som inte kan åtgärdas med det som är riktigt bra i Sverige. Om vi bara får ordning på vårt land finns så många fantastiska möjligheter att ta vara på. Men det kräver en ny regering och en ny kurs.


Av Elisabeth Svantesson (M)

Ekonomiskpolitisk talesperson

Gunnar Strömmer (M)

Partisekreterare