Jimmie Åkesson (SD). Foto: PELLE T NILSSONJimmie Åkesson (SD). Foto: PELLE T NILSSON
Jimmie Åkesson (SD).  Foto: PELLE T NILSSON
Adam Marttinen (SD). Foto: SVEN LINDWALLAdam Marttinen (SD). Foto: SVEN LINDWALL
Adam Marttinen (SD).  Foto: SVEN LINDWALL
Foto: ROB SCHOENBAUMFoto: ROB SCHOENBAUM
 Foto: ROB SCHOENBAUM

En praktskandal som måste få politiska konsekvenser

Publicerad

Bara dagen innan terrordådet röstade riksdagen ner många förslag mot terrorism från SD, skriver Jimmie Åkesson (SD) och Adam Marttinen. 

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Sverige har drabbats av ett fruktansvärt terrordåd. Uppgiften om att den som nu sitter anhållen är en illegal invandrare med utvisningsbeslut, och att ansvariga myndigheter misslyckats med att få honom utvisad, pekar mot en praktskandal som måste få politiska konsekvenser.

Hotbilden är på inget sätt ny. Många städer i Europa har de senaste åren drabbats hårt av liknande dåd, kopplade till Islamiska statens hatfyllda agenda. Islamiska statens ledning har vid flera tillfällen riktat uppmaningar till muslimer i Europa att genomföra terrordåd. Ett fåtal personer har följt uppmaningen, men dessvärre finns det många fler som hyser sympati för IS. Enligt Säpo har över 150 personer återvänt till Sverige efter att ha rest för att strida för eller på annat sätt stödja IS.

 

LÄS MER: Det stockholmarna visat är motsatsen till intolerans 

 

Sverigedemokraterna är det enskilt mest aktiva partiet när det kommer till att presentera politiska förslag som försvårar terroristers verksamhet i Sverige. Det är dock med en särskild tyngd vi tvingas konstatera att många av de förslag vi drivit sannolikt skulle ha begränsat förutsättningarna att genomföra ett liknande attentat som vi nu drabbats utav.

Bara dagen innan terrordådet röstade riksdagen ner många förslag mot terrorism från SD. Bland dessa återfanns skärpta straff för terrorresor, kriminalisering av terrorresor till medborgarskapsland, förbud mot propaganda för terrorism och automatisk häktning av återvändande IS-terrorister. 

Sverigedemokraterna vill se skärpta straff för terrorbrott generellt, men även en skärpning av den nya lagen om just terrorresor. Vi gläds över att regeringen vill straffa IS-terrorister som rest från Sverige för att stödja terrorism i andra länder. Regeringens förslag innebär dock i praktiken kanske ett par års fängelse för dessa terrorister. Efter det skall de, enligt regeringen, välkomnas tillbaka till det svenska samhället med fulla medborgerliga rättigheter - en linje som de andra partierna stöder.

 

LÄS MER: Besegra det onda med det goda 

 

Sverigedemokraternas hållning går helt på tvärs med den linjen. Vi vill naturligtvis också att dessa terrorister ska straffas. Till skillnad från regeringen vill vi dock se en betydligt strängare straffskala samt ett inkluderat fråntagande av medborgarskap med livstids utvisning. Sverigedemokraterna har varit ensamma om att under hela mandatperioden vilja införa fler inre utlänningskontroller för att hitta illegala invandrare som gått under jorden. Vi har också föreslagit att asylsökande ska kunna hållas inlåsta för att förhindra att de går under jorden. Utöver det har vi varit helt ensamma om att under hela mandatperioden föreslå fler utbildade poliser, vilket är något som alla partiledare för tillfället verkar inse behovet utav.

Vi har också föreslagit att asylsökande ska kunna hållas inlåsta för att förhindra att de går under jorden. 

Med våra anslag till polismyndigheten hade polisyrket redan i dag varit betydligt mer attraktivt, och ett arbete som fler skulle vilja söka sig till. Om vi hade fått genomslag för våra satsningar hade vi redan i dag haft betydligt fler poliser till samhällets tjänst.

En överblick av mandatperioden framställer Sverigedemokraterna som ensamma om att visa på handlingskraft innan någonting har fått gå sönder. Det är vår förhoppning att framtida politiska förslag inte värderas utifrån avsändaren. Att isolera Sverigedemokraterna från inflytande har inte varit konstruktivt. Vi hoppas att samtliga partier som vill göra något för att stärka Sveriges säkerhet inte utesluter något politiskt stöd i riksdagen för den saken. Kanske inte minst stöd från det parti som hela tiden har visat vägen för resten.

 

Jimmie Åkesson, partiledare Sverigedemokraterna

Adam Marttinen, kriminalpolitisk talesperson Sverigedemokraterna

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag