Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

En överläkare utan koll på svensk lag

Sjukvården står inför enorma problem om C får sin vilja igenom, skrev överläkare Stefan Krakowski i sin debattartikel.
Nu får Krakowski svar av Anders W Jonsson, överläkare och Centerpartiets sjukvårdspolitiska talesperson. Foto: MIKAEL WALLERSTEDT

Centerpartiets Anders W Jonsson svarar på Stefan Krakowskis kritik mot hur läkarna kommer att påverkas av den kommande migrationspolitiken:

”Det är inte vi läkare som avgör om någon ska få stanna i Sverige. Det har det aldrig varit.” 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK | MIGRATION. Utan att verka veta vilka arbetsuppgifter läkare i Sverige i dag har, skriver Stefan Krakowski om hur orimligt det är att läkare ska fatta ”beslut som kommer att få livsavgörande konsekvenser för den asylsökande”. Han undrar hur läkare ska kunna bedöma om någon är tillräckligt sjuk för att få stanna i Sverige och hur samma läkare ska ha möjlighet att avgöra vad som är humanitära skyddsskäl.

Men överläkaren Stefan Krakowski förstår inte den svenska lagen. Och vad värre är, han vet uppenbarligen inte vilka arbetsuppgifter vi läkare har och var våra befogenheter slutar. För det är inte vi läkare som avgör om någon ska få stanna i Sverige. Det har det aldrig varit. 

Ribban sattes oerhört högt

När migrationskrisen slog till 2015 valde Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Moderaterna och Sverigedemokraterna, att bryta migrationsöverenskommelsen och sätta den dåvarande migrationslagstiftningen ur spel och införa en tillfällig lag. I den ordinarie lagen var det svårt att få uppehållstillstånd på humanitära skyddsgrunder. I den begränsades de humanitära skyddsskälen starkt. Vuxna människor med synnerligen ömmande skäl hade en möjlighet att få stanna och få vård i Sverige. Men ribban var oerhört högt satt. Det gällde bara riktigt svårt sjuka och om någon form av behandling fanns i personens hemland, även om kostnaden var extremt hög, så fick man avslag. För barn var ribban aningen lägre, men kraven var fortfarande höga. När den tillfälliga lagen trädde ikraft blev det ännu svårare.

Migrationsverket beslutar

Men inte heller då var det upp till svenska läkare att avgöra om humanitära skyddsskäl fanns. Läkarnas uppgift har alltid varit att ställa diagnos, föreslå behandling och skriva intyg till myndigheter. Sedan fattar myndigheten, i det här fallet Migrationsverket, sitt beslut. Då är läkarens intyg bara en av många grunder. 

Det är precis som det fungerar med Försäkringskassan. Läkaren skriver ett intyg, men Försäkringskassans beslut om sjukskrivning är myndightens eget att fatta. Och som vi vet är det långt ifrån alltid som Försäkringskassan går på läkarens intyg.

Att inte Stefan Krakowski vet det är märkligt. Det är faktiskt till och med mer än märkligt. En överläkare i Sverige som inte känner till svensk lagstiftning och som dessutom offentligt torgför sin okunskap.

Vi vill ha en hållbar migrationspolitik

Det Centerpartiet vill göra nu, är att nå en bred politisk överenskommelse om en ny migrationspolitik. Den måste vara långsiktig och hållbar. Exakt hur den ska utformas och vad som ska läggas i betydelsen ”humanitär skyddsgrund” är med andra ord inte klart. 

Jag håller dock med om en sak: Vården måste bli bättre på många plan. Det är dags att bryta den negativa utvecklingen i svensk sjukvård och omsorg. Centerpartiets framgångsrika val runtom i landet borgar för att både ansvaret och handlingskraften att göra det finns. Köerna ska kortas, alla ska ha rätt till en fast läkarkontakt och det ska bli enklare att driva vårdinstanser i privatregi. Höga kvalitetskrav ska vara styrande för all svensk sjukvård.

 

Av Anders W Jonsson (C)

Överläkare och sjukvårdspolitisk talesperson