Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

En murbräcka för privat cancervård

John Lapidus, forskare ekonomisk historia.
Johan Andersson är vd för Mellby Gård och styrelseordförande för Perituskliniken.

Johan Andersson från Mellby gård tar debatten till nya höjder genom en USA-influerad socialized medicine-argumentation, där svensk välfärdsmodell är tyranni och myndighetsvälde, skriver John Lapidus i en slutreplik.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

SLUTREPLIK. I min nyutkomna bok The Quest for a Divided Welfare State (Palgrave Macmillan) visar jag hur Hälso- och sjukvårdslagens portalparagraf om vård efter behov sätts ur spel av privatisering och halvprivatisering. 

Perituskliniken i Lund är ett talande exempel. Några miljardärer pumpar in hundratals miljoner för att, helt i linje med den ideologiska övertygelsen, skapa vård på olika villkor för olika samhällsklasser. En vip-kö för den som har försäkring eller betalar ur egen ficka. En annan kö för alla andra medborgare, vars politiker står med mössan i hand för att få ett andra klassens avtal med den fina kliniken. 

Bygg en klinik där alla är välkomna i stället

I svaretmin artikel försvarar Johan Andersson, ordförande för Perituskliniken och arvtagare till imperiet Mellby Gård, den här utvecklingen. Eller mer än så: han tar debatten till nya höjder genom en USA-influerad socialized medicine-argumentation, där svensk välfärdsmodell är tyranni och myndighetsvälde.

I handling tar Andersson ställning genom att finansiera en cancerklinik som bryter mot Hälso- och sjukvårdslagens mest grundläggande princip. Annars, om han hade sympatiserat med lagstiftningen, skulle han förstås ha byggt en klinik där alla välkomnas på lika villkor. Eller tagit ytterligare ett steg: vänt sig mot det icke-meritokratiska system som låter honom ta över pappas pengar och företag, och förordat en arvs- och gåvoskatt värd namnet. Då hade det offentliga kunnat bygga många fina kliniker.

 

Av John Lapidus

Forskare ekonomisk historia

Handelshögskolan vid Göteborgs universitet