Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En lönsam invandrare bär sina egna kostnader

Pär Granstedts debattartikel om de ensamkommande väckte många reaktioner.
Stefan Krakowski är överläkare i psykiatri, skribent och författare. Foto: PRIVAT
Pär Granstedt är samhällsanalytiker och tidigare riksdagsledamot för Centerpartiet.

Pär Granstedt verkar tro att ju fler låg- eller outbildade migranter som kommer till Sverige desto snabbare kommer de ekonomiska hjulen att snurra, skriver Stefan Krakowski.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK | DE ENSAMKOMMANDE. Jag måste tillstå att jag blir generad av att läsa Pär Granstedts replikmin debattartikel. Man förväntar sig nämligen att en tidigare riksdagsman ska behärska elementära fakta i migrationsfrågor och inte slänga ogrundade påståenden omkring sig.

Granstedt skriver: "För Sverige, liksom huvuddelen av Europa, utgör demografin, en stagnerande och åldrande befolkning, ett stort hot /.../ Ett av de effektivaste botemedlen mot detta kan vara immigration".

Debattören verkar tro att ju fler låg- eller outbildade migranter som kommer till Sverige desto snabbare kommer de ekonomiska hjulen att snurra.

Titta på Kanadas migrationspolitik

För att invandring ska bli lönsam och inte en belastning för ett land måste invandrarna åtminstone kunna bära sina egna kostnader. Så är inte fallet i Sverige. Endast några få procent av de afghanska männen klarar av sin gymnasieutbildning. Vill man få en gynnsam ekonomisk utveckling genom invandring krävs en helt annan migrationspolitik. Kanada kan tjäna som ett exempel på det. Där handplockar man immigranter med attraktiva utbildningar och eftersträvar en jämn balans mellan kvinnor och män.

Forskning visar nämligen att ett mansöverskott leder till ökat våld mot kvinnor, ökad sexhandel och mindre rörelsefrihet för kvinnor, något som ledarskribenten Jenny Sonesson nyligen skrivit om i Göteborgs-Posten.

En ytterligare faktor som kommer att öka statens utgifter är den anhöriginvandring som vi kan förvänta oss under de närmaste åren. 

Trots alla pinsamheter som framkommer i Per Granstedts replik känner jag en tacksamhet mot honom. Han har ännu en gång visat varför man inte ska rösta på Centern i det kommande valet.

 

Av Stefan Krakowski

Överläkare i psykiatri, författare och skribent

Krönikör i Folkbladet

 

LÄS MER: Till er som förnekar att grupp ställs mot grupp

LÄS MER: De ensamkommande är ett klipp för Sverige 

LÄS MER: Nu är det klart – den som syns och hörs mest får stanna 

LÄS MER: Vi ensamkommande kommer att ta hand om Sverige

LÄS MER: Hjälp flyktingar – inte ekonomiska migranter 

LÄS MER: Utvisningarna är inget annat än ren dumhet